Rejtélyek Középföldéről
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Finwe
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Rabyn
- Nem elérhető
Másik kérdés: Gandalf és Bombadil amikor azt mondják, hogy más erők is uralkodnak itt a gonoszonon kívűl, felsőbb hatalmak akkor a valákra céloznak?
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
A Függelékben nézd meg, "Az Északi Királyság és a dúnadánok" résznél. Ott említik a Sírbuckákat is.Rabyn írta: És olvashattam én róluk valahol? Mert marhára nem ismerősek:(
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Rabyn írta: És olvashattam én róluk valahol? Mert marhára nem ismerősek:(
Bombadil is említi a régi királyokat, amikor kiszabadítja Frodóékat a buckából
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Ben
- Nem elérhető
Ha jól emlékszem, a könyv említi, meg A Gyűrű keresése is.Rabyn írta: És olvashattam én róluk valahol? Mert marhára nem ismerősek:(
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Rabyn
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Rabyn írta: Biztos volt már kérdés: Az Öregerdőben kiknek a sírjai vannak?
Ha a Sírbuckákra gondolsz, azok az arnori királyok sírjai...
Our knees do not bend easily
- Rabyn
- Nem elérhető
- Missy
- Nem elérhető
12 évesen a Szilmarilok?? 8O Jó bátor voltál! Én 12 éves a Harry Potternél, ja, akkor még nem is volt Harry Potter, szóval a Karcsi és a csokigyárnál tartottam.
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)
- elborult
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Csak annyit szeretnék mondani, hogy végigolvastam a topikot, és kedvet kaptam tőle, hogy újraolvassam gyerekkorom meghatározó olvasmányait. Így visszagondolva, tizenkét évesen pl. a Szilmarilok elég nagy falat volt, hogy úgymondjam. Szóval köszönet érte. Nagyon érdekes eszmecseréket olvastam itt.
(remélem nem haragszotok az offért)
félúton árnyék és fény között
- Feanor Faelivrin
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Samu említi az elején, hogy valamelyik rokona, akit Bundinak hívtak, látott egy mozgó Szilfát a mocsárban.
Tolkien szerintem szándékosan nem árult el semmit az entek és entasszonyok további sorsáról.
Akkor jól emlékszem
"A mosoly a leger
- Draug
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Ez nagyon úgy tűnikAlyr Arkhon írta: Tolkien szerintem szándékosan nem árult el semmit az entek és entasszonyok további sorsáról.
"gondolkodj mielőtt beszélsz, mérlegelj mielőtt cselekszel..."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Tolkien szerintem szándékosan nem árult el semmit az entek és entasszonyok további sorsáról.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Draug
- Nem elérhető
- Feanor Faelivrin
- Nem elérhető
"A mosoly a leger
- veramacska
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Olorin.papa írta: Szvsz amikor a Fangorn és az Öreg erdő még egy volt, akkoriban az ent asszonyok még a Barna földeken kertészkedtek, amikor meg már elköltöztekj onnét, akkor már az entek nem kóboroltak el olyan messze.
Lehet, hogy már nem volt egy erdő, de emlékeztek a helyére, csakúgy mint az entasszonyok. Ha te egy háborúban elvesztenéd a feleséged nem néznéd meg hátha visszament az előző szállásotokra menedékért? Ha jól emlékszem, Szilszakáll azt is mondja, hogy senki sem látta őket. Vagyis kérdezősködtek is. Ha arra fele mentek volna szerintem többen is látták volna őket, hiszen pl. Völgyzugoly igen forgalmas hely, és nincs messze az Öregerdőtől annyira. Azonkívül lehet, hogy Tolkien nem is gondolta ki hol vannak az entasszonyok, hanem meghagyta nekünk örök dilemmának.
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/
- Draug
- Nem elérhető
Pedig Szilszakáll azt mondja, hogy bejárták az egész vidéket( bár nem tom mit értett a vidék szó alatt)Szerintem az öreg erdőig simán elmentek.Olorin.papa írta: Szvsz amikor a Fangorn és az Öreg erdő még egy volt, akkoriban az ent asszonyok még a Barna földeken kertészkedtek, amikor meg már elköltöztekj onnét, akkor már az entek nem kóboroltak el olyan messze.".
- Olorin.papa
- Nem elérhető
A Gyűrű szövetségében Bundi tesz említést "lépegető szilfákról".
- veramacska
- Nem elérhető
/E. M. Cioran/
- veramacska
- Nem elérhető
/E. M. Cioran/
- Dorven
- Nem elérhető
Nai tiruvantel ar variuyantel i valar tilyena nu vilya.
- icke
- Nem elérhető
Hogy micsodák?!Anduin írta: A hournok inkább olyan gyépés entek...
Ha pedig az entasszonyok Eriadorban, fent Északon változtak huornná (huorn, emberek, huorn!), akkor az entek Rohan környékén nyugodtan beszélhettek arról, hogy otthagyták őket.
Ami persze, megismétlem, nem túl valószínű.
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- Anduin
- Nem elérhető
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
- icke
- Nem elérhető
Feanor Faelivrin írta: Azok nem entek hanem max hourok voltak
Huornok, de ez most mindegy.
A dolog nem jelenthető ki száz százalékos biztonsággal. Szilszakáll említi a hobbitoknak, ők meg továbbadják a Vasudvardba érkező Gandalféknak, hogy a huornok olyan fák, akik már majdnem entek - vagy olyan entek, akik már majdnem fák...
Elviekben nem teljesen lehetetlen, hogy az ent-asszonyok vándorlásaik során Eriadorba jutottak, és mind egyszerre - vagy legalábbis egy helyen - huornná változtak, csak kevés rá a reális esély. Tolkien pedig sehol nem ír erről semmit, aminek a nyomán elindulhatnánk.
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- Feanor Faelivrin
- Nem elérhető
"A mosoly a leger
- Dorven
- Nem elérhető
Nai tiruvantel ar variuyantel i valar tilyena nu vilya.
- Anduin
- Nem elérhető
Hisz' a sereg visszahúzódott, és Maglornak és Maedhrosnak is volt ideje elrabolni a szillmarilokat. Azt is írja, hogy Maglornak volt ideje ,,bolyongani".
Mellesleg, én ezt ilyen föld-szétrepedésként képzelném el, szóval, szépen lassan mindeki eltakarodhatott időben.
És az írja, hogy hajókat építettek a tengerparton, és azokkal indultak. egy hajó megépítése azért nem 1 nap.
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
- Namarie
- Nem elérhető
veramacska írta:
icke írta: Üdvözletem!
Ha megkeresed az A szilmarilokban található térkép keleti végében az Ered Luint, találsz mellette egy zárójeles megjegyzést, mely a hegység másik neve: Ered Lindon. Az A Gyűrűk Ura térképén ugyanezen hegység két darabkája a földrész északnyugati szélén van; köztük és a tenger között két keskeny földsávval. Mindössze ez a két hegyvonulat és a két földsáv, Forlindon és Harlindon maradt meg az Első Kor Beleriandjából.
icke
Kösz. Szóval a két középfölde formailag nem is azonos? A kérdés viszont akkor az, hogy a kevés túlélővel vajh' mi lett (mármint a kiszabadult rabokon kívül)? Eltemette őket a hullám? Vagy nem is voltak túlélők? No mindegy, asszem megyek olvasni...
nem, valószínűleg vagy elhajóztak, vagy beljebb húzódtak. A rabok, akik túlélték Angbandot, alapból elhajóztak.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Olorin.papa
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.