- Köszönetek: 0
Rejtélyek Középföldéről
- veramacska
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
icke írta: Üdvözletem!
Ha megkeresed az A szilmarilokban található térkép keleti végében az Ered Luint, találsz mellette egy zárójeles megjegyzést, mely a hegység másik neve: Ered Lindon. Az A Gyűrűk Ura térképén ugyanezen hegység két darabkája a földrész északnyugati szélén van; köztük és a tenger között két keskeny földsávval. Mindössze ez a két hegyvonulat és a két földsáv, Forlindon és Harlindon maradt meg az Első Kor Beleriandjából.
icke
Kösz. Szóval a két középfölde formailag nem is azonos? A kérdés viszont akkor az, hogy a kevés túlélővel vajh' mi lett (mármint a kiszabadult rabokon kívül)? Eltemette őket a hullám? Vagy nem is voltak túlélők? No mindegy, asszem megyek olvasni...
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- icke
- Nem elérhető
Ha azt vetted észre, hogy az A szilmarilokban és az A Gyűrűk Urában szereplő térképek nem azonosak, akkor annak egyszerű a magyarázata. Had adjam át a szót a professzornak:
Prózaibban megfogalmazva: az Izzó Harag Háborúja, a Melkor uralmát megdöntő harc idején (és miatt) Beleriand egész területe a tenger alá süllyedt, kivéve egy kicsiny részt. Ha megkeresed az A szilmarilokban található térkép keleti végében az Ered Luint, találsz mellette egy zárójeles megjegyzést, mely a hegység másik neve: Ered Lindon. Az A Gyűrűk Ura térképén ugyanezen hegység két darabkája a földrész északnyugati szélén van; köztük és a tenger között két keskeny földsávval. Mindössze ez a két hegyvonulat és a két földsáv, Forlindon és Harlindon maradt meg az Első Kor Beleriandjából.J. R. R. Tolkien a Szilmarilokban, az 'Earendil utazása' címá fejezetben írta: Így vetettek véget Angband hatalmának északon, s a gonosz birodalmát a semmivel tették egyenlővé; s a mély börtönökből számtalan rab jött ki a fényre, pedig már nem remélhettek, s megváltozott világot találtak odakint. Mert akkora volt az ellenfelek haragja, hogy a nyugati világ északi része darabokra szakadt, s a tenger betört a számtalan hasadékba, és nagy volt a zavar meg a zaj; és folyók tűntek el, vagy vágtak maguknak új utat, és a völgyek fölemelkedtek, és a hegyek alászálltak, s a Sirion nem volt többé.
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- veramacska
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- icke
- Nem elérhető
Nocsak, még egy anakronizmus az expresszvonat mellett?
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- Felagund
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
V. könyv, 1. fejezet:
Pippin looked at him: tall and proud and noble, as all the men that he had yet seen in that land; and with a glitter in his eye as he thought of the battle. ‘Alas! my own hand feels as light as a feather,’ he thought, but he said nothing. ‘A pawn did Gandalf say? Perhaps but on the wrong chessboard.’
Ohh...
Our knees do not bend easily
- amanibhavam
- Nem elérhető
Felagund írta:
Daeron írta: Üdv!
Arra emlékszik valaki, mikor Gandalf Pipinnek beszél a terveiről és Jövőt egy sakkpartihoz hasonlítja? Ezek szerint Középföldén is volt valamilyen táblás játék. Szerintem tuti, hogy a tündék találták ki. Bár Pippin is ismeri, úgyhogy lehet hogy elterjedt egész Középföldén.
A "sakk" szó tudtommal nem szerepel a műben...
V. könyv, 1. fejezet:
Pippin looked at him: tall and proud and noble, as all the men that he had yet seen in that land; and with a glitter in his eye as he thought of the battle. ‘Alas! my own hand feels as light as a feather,’ he thought, but he said nothing. ‘A pawn did Gandalf say? Perhaps but on the wrong chessboard.’
love is the shadow that ripens the wine
- Felagund
- Nem elérhető
Daeron írta: Üdv!
Arra emlékszik valaki, mikor Gandalf Pipinnek beszél a terveiről és Jövőt egy sakkpartihoz hasonlítja? Ezek szerint Középföldén is volt valamilyen táblás játék. Szerintem tuti, hogy a tündék találták ki. Bár Pippin is ismeri, úgyhogy lehet hogy elterjedt egész Középföldén.
A "sakk" szó tudtommal nem szerepel a műben...
- Daeron
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Auta i lóme!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Intézzétek el priviben.
- Ninniach
- Nem elérhető
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Felagund
- Nem elérhető
Mal-estel írta:
Ha Fingonnak nem volt gyereke akkor Gil-Galad kicsoda???
Orodreth-t és Aredhel-t miért hagytad ki?
Nem olvastam a HoME-t, de a Szilmarilokban nagyon fontos szerepük van
(Túrin, és Gondolin bukása).
Az előbbiekre a HoME függvényében várnám a választ - a többi művet jól ismerem
Köszi
De, Gil-Galad az ő fia.
Orodrethről elég ellentmondók az információk (már azzal kapcs. is, hogy Finrodnak kije, meg ki a felesége, ha egyáltalán van neki), de erre Muinthel Nin ki is tért
Aredhel passz...
- Mal-estel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Ninniach írta: Komolyan, mintha csak a hajdani mucsaröcsögei téesz sertésállományának a növekedéséről értekeznétek...
A remény hal meg utoljára.
- Ninniach
- Nem elérhető
Namarie: egyeseknek azért nem született gyermeke, mert az életük nem úgy alakult, hogy nyugodtan fel tudták volna nevelni őket. Márpedig elfék csak akkor vállaltak gyermeket, ha tudták, hogy jónéhány évig együtt marad a család (HoME XII, Laws and Customs). Erunak semmi köze ehhez.
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Off: a hideg kilel arra a gondolatra, hogy a többi gyerek is szaporodhatott volna...
Miért nem szaporodott a többi? Mert Nagy Jó Iluvatar látta, hogy egy rakat gyilkos szaporodása nemigen vezethet semmi jóra...
Ery, hogy látod a kérdést?
Szaporodtak volna szívesen, de apjuk olyan feladatot rakott a nyakugba, hogy minden idelyüket elvette, és egy-két sajnálatos testvérmészárlás után nem is akadt Középföldén olyan teler, aki valamelyikhez adta volna valamelyiknek is a lányát...
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Namarie
- Nem elérhető
Miért nem szaporodott a többi? Mert Nagy Jó Iluvatar látta, hogy egy rakat gyilkos szaporodása nemigen vezethet semmi jóra...
Ery, hogy látod a kérdést?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Noredhel
- Nem elérhető
Felagund írta:
Phaedra/Namarie írta: Az ő sorsukról mit lehet tudni? Melyik anyától származtak? Feanor hogy viselte el őket?
Most így hirtelen nem emlékszem, de az biztos, hogy Indis lányai voltak.
Voltak lányok is? Nafene... ezt még nem hallottam... Indis azzal együtt, hogy vanya, egész produktív volt.
Azért furcsa, hogy van Finwének egy rakat unokája (kb. 15), de ezek már nem voltak túl szaporák...
Más: a HoME-ban írja a Mester, hogy Fingolfinnak, Fingonnak, Orodrethnek stb. kik voltak a feleségei? Mert róluk mélységes kuss van...
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Felagund
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Az ő sorsukról mit lehet tudni? Melyik anyától származtak? Feanor hogy viselte el őket?
Most így hirtelen nem emlékszem, de az biztos, hogy Indis lányai voltak.
- Namarie
- Nem elérhető
Felagund írta:
Phaedra/Namarie írta:
Felagund írta:
Mal-estel írta: Finarfinnak 5 gyereke volt!
És akor ne beszéljünk Finwe öt gyerekéről
Miért redukálta a gyermekek számát Tolkien háromra?
Nem redukálta, csak a Szilmarilokban a két lányról nem esik szó...
Az ő sorsukról mit lehet tudni? Melyik anyától származtak? Feanor hogy viselte el őket?
- Felagund
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta:
Felagund írta:
Nem redukálta, csak a Szilmarilokban a két lányról nem esik szó...
- Namarie
- Nem elérhető
Felagund írta:
Off: (A valinori tündék, ahogy elnézem, elég termékenyek ill. nagy potenciával megáldottak lehettek, különösen Feanor)
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
Viszont van olyan hely a fórumon, Kreatív szekció - novellák, ahol tárt karokkal várnak a történeteddel együtt!Alyr Arkhon írta: Végülis, fan fictionnek nem biztos, hogy rossz, de itt sajna csak a Tolkien által kreált Középföldével foglalkozunk.
- Felagund
- Nem elérhető
Szerell írta: Hiszen, épp ezért a neve a fórumnak:Középfölde rejtélyei.
Na mindeggy, én sekire nem akarom ráerőszakolni az elméletem. :thranduil1: :closed:
Azt hiszem kicsit félreértettél minket: itt olyan dolgokkal foglalkozunk, amikről a Professzor írt ugyan, de valami okból nem egyértelmű, vagy rejtélyes, netán inkonzisztens.
Amit te itt leírtál, arról tudomásom szerint a Professzor egy árva betűt sem írt, de ha az elméletedet meg tudod indokolni a korpusz szövegéből, akkor csak tessék!
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Szerell írta: Hiszen, épp ezért a neve a fórumnak:Középfölde rejtélyei.
Na mindeggy, én sekire nem akarom ráerőszakolni az elméletem. :thranduil1: :closed:
Nincsen itten semmi gáz a sellők ügyében, csak ne nevezzük őket sellőknek, hanem mondjuk Ulmo maiáinak... így már más...
de van Tolkien mitológiájában egy furcsa lény, Aranymag, a Folyó Asszony lánya. ha más mitológiában a Tenger Lányai a sellők, akkor miért ne kapcsolódhatna itt a két lény
ez csak az én véleményem...
Szerel! Te legalább nem akartad úgy ránk eröltetni az elképzelésed, mint egy lentebb említett viziemlős
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Szerell
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Azt hiszem egy egy fűszál ér annyit, mint az ég összes csillaga.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Szerell
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Mi a véleményetek a középföldi sellőkről.Ki tudja kik rejtőznek a Lún-öbölben és tenger mélyén.Nekem lenne egy elméletem.Van is a témában egy web oldalam: www.sellovilag.gportal.hu Szerintem nagyon érdekes lehet, egy ilyen nép elemzése és tanulmányozása.Akit érdekel az írhat.Igazán kár, hogy Toklien nem írt róluk.Lehet, hogy gyerekesnek hangzik.De az elméletem szerint valaha a tündékhez tartoztak.Csak egy tragédia folytán néhány tünde a tengert választotta a szárazföld helyett.Az egész történet megvan a weboldalamon.
Szerell
[/b]
Azt hiszem egy egy fűszál ér annyit, mint az ég összes csillaga.
- Felagund
- Nem elérhető
Ninniach írta: Findis és Írimë (HOME XII 'Peoples of middle-Earth'). Sőt, a HOME XI-ben, 'War of the Jewels', szó esik egy harmadik lánytestvérről is, Fanielről, de ő a megfelelő passzus átírását követően a radír áldozata lett.
Le hannon! Tudtam, hogy kisegítsz
- Ninniach
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.