- Köszönetek: 0
Éomer (Karl Urban)
- Saint
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
van egy feltehetoen minden igenyt kielegito C tervem!
tehat: a MOM parkban 14 orakor megy FELIRATOSAN!
valaki irta, hogy csak az ne, mert nem tudja hol van. Leirom, mert NAGYON egyszeru! tenyleg nem lehet elteveszteni es konnyu eljutni is oda. tehat a BAH csomopontnal van, a NOVOTEL szalloda mellett, hatalmas epulet, mozireklamokkal, stb-vel kidekoralva, az ALKOTAS uton.
ELjutni ide: 1, MOSZKVA tertol 61-es villamossal asszem 4 megallo (BAH csomopontnal kell leszallni, ez pont a MOM parknal van, megallotol 1 perc)
2, 8-as busszal a MARC.15 terrol vagy a FERENCIEK tererol(innen a 3. megallo).
Aki nem tudja melyik a BAH csomopont, ez az a hely, amia SAS-hegy labanal van, BALATON(i ut)< ALKOTAS< HEGYALJA talalkozasa, OMV BENZINKUTTAL.
A masik, ami jo benne, hogy sosem zsufolt!
Vasarlasrol egyebkent nem esett szo, csak bevasarlo kp-rol:) [size=9:3kethats]antinok vagytok, hogy nem szerettek vasarolni! [/size]
www.palacecinemas.hu
ha raklikkeltek az adott eloadasra (14:00), akkor kiirja hany jegy van, lehet online is rendelni. jelenleg a 213-bol 213:) szasztok! szasztok!
van egy feltehetoen minden igenyt kielegito C tervem!
tehat: a MOM parkban 14 orakor megy FELIRATOSAN!
valaki irta, hogy csak az ne, mert nem tudja hol van. Leirom, mert NAGYON egyszeru! tenyleg nem lehet elteveszteni es konnyu eljutni is oda. tehat a BAH csomopontnal van, a NOVOTEL szalloda mellett, hatalmas epulet, mozireklamokkal, stb-vel kidekoralva, az ALKOTAS uton.
ELjutni ide: 1, MOSZKVA tertol 61-es villamossal asszem 4 megallo (BAH csomopontnal kell leszallni, ez pont a MOM parknal van, megallotol 1 perc)
2, 8-as busszal a MARC.15 terrol vagy a FERENCIEK tererol(innen a 3. megallo).
Aki nem tudja melyik a BAH csomopont, ez az a hely, amia SAS-hegy labanal van, BALATON(i ut)< ALKOTAS< HEGYALJA talalkozasa, OMV BENZINKUTTAL.
A masik, ami jo benne, hogy sosem zsufolt!
Vasarlasrol egyebkent nem esett szo, csak bevasarlo kp-rol:) [size=9:3kethats]antinok vagytok, hogy nem szerettek vasarolni! [/size]
www.palacecinemas.hu
ha raklikkeltek az adott eloadasra (14:00), akkor kiirja hany jegy van, lehet online is rendelni. jelenleg a 213-bol 213:) szasztok!
Fear from the best and hope for the worst
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nefadar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Artemisz
- Nem elérhető
Morgul írta: Eddig ismert bővített jelenetek:
Figyelem SPOILEREK!
[..]
21. Lehet, hogy visszakerül Éomer megkoronázása**
22. Éomer rátalál Éowynre a csatamezőn***
23. Théoden siratása lehet, hogy visszakerül**
24. Gamling halála lehet, hogy visszakerül**
*képen/bemutatóban szerepel
** interjúban, cikkben szerepel
*** képen/bemutatóban és interjúban/cikkben is szerepel
Összeállította: Morgul
Hujj, lányok, mit csentem át a RotK-topicból!!! 8O
Persze csak azt, ami minket érint...
szurk-szurk, hogy ez MIND benne legyen... Gamlingot is szeressük, UGYE? Jaj, de kiakadtam, mikor a filmben egy villanásra látszik, hogy kilövik Éomer mellől...
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Elza Eldaniella
- Nem elérhető
Képek meg jók!!!
- Artemisz
- Nem elérhető
Áíjjj!!!!!!!Saint írta: www.stykera.com/hm/bally/NY-Karl%25206.jpg
Ez....
Tökély! [size=9:v5onkun7]Le is szedtem egyből! [/size]
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Saint
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
Először is: ÜDV A TOPICON, AREA!!!!Erda niire (Area) írta: ez a kép szerintem sok embre fantáziáját megmozgatja....
Másodszor:JÚÚÚJ, EZ A KÉÉÉÉP!!!! Én PONT ilyennek képzeltem Éomer testét.. huhhh...
[size=9:160700z8](egyet leszámítva: EGY HARCOS NEHOGYMÁ ILYEN CSUPI LEGYEN !! Nemtom, ti hogy vagytok vele, de egy embernél (tündénél nem!) a szőrös mellkas elengedhetetlen a szexi imázshoz.. legalábbis sztem...) [/size]
Harmadszor, bár elsőnek illene: HÁLÁS KÖSZÖNETEM A DICSÉRŐ KRITIKÁKÉRT! Könnyeket csaltok a szemembe!
Negyedszer: Tin, ABSZOLÚT IGAZAD VAN! Már én is akartam javallani.
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Erda niire (Area)
- Nem elérhető
ez a galéria szinte csak Karl-al foglalkozik...
'Is there anybody out there?'
- Tinúviel!Tinúviel!
- Nem elérhető
"Ebben a mesében részeg a herceg és ronda a királylány, de a néha a szemétdomb felett is felragyok a szivárvány..."
- Erda niire (Area)
- Nem elérhető
- Tinúviel!Tinúviel!
- Nem elérhető
Erda niire (Area) írta: találtam egy érdekes képet.. Karl arcát nézzétek... jól látom, hogy a kamerába sandít?
hosszú volt a link, kattide
Szerintem nagyon arin és somolyogva sandít! A kis aranyos! Aranyos kép, de ha nem szólsz észre sem veszem, hogy sandít!
"Ebben a mesében részeg a herceg és ronda a királylány, de a néha a szemétdomb felett is felragyok a szivárvány..."
- Erda niire (Area)
- Nem elérhető
hosszú volt a link, kattide
- Tinúviel!Tinúviel!
- Nem elérhető
Tegnap megint megnéztem a TTT-t és Éomer megint nagyot alakított és gyönyörű volt...
És arra gondoltunk, Nillel, hogy előrébb is lehetne rakni ezt a fórum találkozót...Nem??? Mondjuk lehetne film nézéssel egybe kötni, de előbb....
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Artemisz
- Nem elérhető
Hát én már azt se tudom, hová vörösödjek...
EZER HÁLÁM NEKTEK!! ANGYALOK VAGYTOK!!!!
OFF: De azért gondold meg! A Versektopicban fantasztikusan megértők az emberek! Én se hittem volna, de így van.. én is szívesen olvasnám a Te műveidet!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Morana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Magam is írogatok verseket, bár én nagyon-nagyon bátortalan vagyok ebben a tekintetben és csak egy ember nyerhetett betekintést ezekbe a művekbe, aki meg volt lepődve a kifejezőkészségemtől. De én csak magamnak írom ezeket!
Viszont annak örülök, hogy Te megosztod velünk a műveidet! Mégegyszer köszi és jó lenne még sok ilyet olvasni ezen az oldalon! :hello:
Csak törpe nép felejthet ős nagyságot
Csak elfajult kor hős elődöket
- Artemisz
- Nem elérhető
Nahát!
De most komolyan, vagy itt vannak tényleg tökéletes beleérző képességekkel megáldott emberek, vagy tényleg én volnék ilyen jó, hogy minden művemből pont azt szűritek le, amit láttatni akarok?!!
Nagyon köszönöm az elismerést! Ugyanis ÉN IS EZT ÉREZTEM, ÉS ESZERINT ÍRTAM A CIKKET!!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Nilraen
- Nem elérhető
"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."
- Artemisz
- Nem elérhető
Na, még csak az kéne!!! 8OSaint írta: tenyleg egy teljes regenyt szeretnel irni? Ebben az esetben remelem lehetoseged lesz kiadni is!!!
Mégis, kinek adnám ki?
Hisz csak az értené, aki olvasta a GyU-t. Az ilyenekre már csak marad a net.. Sil oldalán valszeg fenn lesz.
Oké, nem mondom, tudok fogalmazni, de szvsz irodalmi értéke nincs sok a regényemnek.. ez inkább afféle terápia önmagamnak, annak is indult.
Azonkívül tényleg bámulom az írókat, hogy VAN BÁTORSÁGUK kiadni a LELKÜK MÉLYSÉGEIT! Mert azok! És énnekem meghasadna a szívem, ha vki nem érezné át, amit én beleírtam...
[size=9:2gm8ohi0]Na mindegy, ez már nem topictéma... ha akarod, folytathatjuk priviben..[/size]
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Saint
- Nem elérhető
tenyleg egy teljes regenyt szeretnel irni? Ebben az esetben remelem lehetoseged lesz kiadni is!!!
- Artemisz
- Nem elérhető
Saint írta: meg jo, hogy mindenhol stimmel, hisz gondolom nagyon sokat foglalkoztal vele!
Megnyugodtam.....
Amúgy tudod, mi a slusszpoén?
Én nem bírom magam rávenni, hogy sokáig csiszolgassam a verseimet...
ha vmi nem annyira stimmel, akkor sincs szívem átfogalmazni.. félek, hogy erőltetett lesz.
Szóval mindkettő kb. negyedóra alatt született meg, bár a Hírnök dalával kicsit többet vacakoltam..
de az Éomer regéje.. azóta se értem, hogy sikerülhetett ilyen eszméletlenre.... csak azzal magyarázhatom, hogy CSORDULTIG VOLT A SZÍVEM az Éomer iránti szeretettel.. ez át is jön a versen.
Szóval rettentően örülök, hogy tetszett!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Saint
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
Saint írta: jaj, ez is nagyon tetszett!!! Mintah Te lennel Eomer bardja!
*Artemisz eldobja magát*
Ááááá!!! 8O
Jaj, te, ENNÉL SZEBBET NEM IS MONDHATTÁL VOLNA!!!
Mint a Versestopicban is írtam, szorgosan készülök a rohírok krónikása-szerepre..
Dinka vagyok, de melyiknél nem stimmel a szótagszám? 8O
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Saint
- Nem elérhető
- Saint
- Nem elérhető
[size=9:1a5ku9xo]en ujsagcikkeket szoktam irni[/size]
Mindjart elolvasom!
- Artemisz
- Nem elérhető
Autodidakta vagyok. Biológus.Saint írta: Tanulsz is irodalmat vagy mar regen fabrikalsz verseket, prozakat?
De régen írok verseket.
Nem ezt az újat fogom szavalni, hanem egy régit, ami a cikkhez is csatolva volt, Éomer regéje címen megtalálod a Fan Fiction menüpöntban az oldalon.
Itt van:
www.tolkien.hu/view.php?m=134&c=1&a=855
És az új versem hogy tetszik?
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Saint
- Nem elérhető
A vers elszavalasat sajnos nem fogom hallani:((
Tanulsz is irodalmat vagy mar regen fabrikalsz verseket, prozakat?
- Artemisz
- Nem elérhető
Bár tudom, meg kéne várnom, míg először a cikket véleményezitek, de MUSZÁJ beraknom a legújabb alkotásom!
Tessék!
Hírnök dala: (2004.02.21.)
Zöld mezőn át útra térek,
nagy Királyom indított el
Büszke rohír Éomernek
hadba hívó üzenettel.
Hosszú az út: nyargalj, lovam,
magas füvű, dús lapályon,
Edorasba visz az utam,
a királyt ott megtalálom.
Itt vagyok hát. Bocsássatok
Éomer király elébe!
Futvást jöttem. Követ vagyok,
vad háború hírvivője.
Elesszár szólt: "Jöjj, testvérem,
gyors lovassereged élén;
hű szívvel tett esküd vészem,
rántsunk együtt kardot, mint rég!"
"Ismét harc!"- Éomer így szól,
"Sohasem lesz újra béke?"
"Lázadnak a Kelet-lakók"
- felelem én szemlesütve.
"Ha így van, hát vidd el szavam
númenori Elesszárnak:
Megteszem, mit megfogadtam.
Nem is kell több, csak néhány nap.
Hírnökeim ím, kiküldöm
a hegyekbe, a pusztába,
embereim egybegyűjtöm
már holnap hadi mustrára.
S harmadnap elindulunk
háromezer katonámmal,
egy hétre rá találkozunk
Minas Tirith kapujánál!"
Tíz nap múlva hajnal hasad,
fürge lovak dobogása
csendül fel: itt a rohír had;
pajzsuk a Nap tükörmása.
Acélpáncélt ölt a Király,
fényes sisak sötét haján;
népe előtt lovára száll
szőke Éomer oldalán.
Rohan, Gondor: két nép egy lett.
Alkony népe, Nyugat népe.
S vonulnak túl-Keletnek
az ellenség keservére.
Vademberek ádáz hada:
a múlt sötét árnya éled.
Véres sár lesz a föld pora;
nem drága az emberélet.
Vörös gyászban Nap hanyatlik,
hősnek végső tisztet adva,
fáradt a had, ám szó hallik:
a két vezér erős hangja.
"Győztünk!"- így kiáltják ketten
atyáiknak ősi nyelvén,
s állunk mind, bár sebzetten,
diadalunk éljenezvén.
Dicső tettek dicső napja;
zászlók csattognak a szélben:
a Fehér Ló, a Fehér Fa
szabad szépsége teljében.
Mily csodás volt! Áldom sorsom,
hogy láttam saját szememmel,
és míg élek, magasztalom
lantommal és énekemmel.
Hogy tetszik?
Amúgy a farsangi bálon EL FOGOM SZAVALNI az Éomeres versemet!!
Jippiiiiiii!! :dance: :hello:
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Morana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Csak törpe nép felejthet ős nagyságot
Csak elfajult kor hős elődöket
- Artemisz
- Nem elérhető
A cikkemet.
Tessék:
Éomer/Karl Urban:
Karl Urban 1972. június 7-én született Wellingtonban, Új-Zélandon. Az apja bőrdíszműves volt, és azt szerette volna, ha Karl az ő nyomdokaiba lép majd.
Első szerepét 8 éves korában kapta, egy mondatot egy tévésorozatban, de már akkor elhatározta, hogy amikor felnő, színész lesz. Mégis legközelebb csak a középiskola elvégzése után kezdett színészkedni, ekkoriban került be a Shortland Street c. sorozatba. Elvégzett egy évet a Victoria University-n, aztán abbahagyta tanulmányait, hogy a színészettel foglalkozhasson. Kezdetben főleg színdarabokban szerepelt; miután Auckland-be költözött, epizódszerepeket játszott különböző mozifilmekben (pl. Via Satellite), és a két világszerte vetített testvérsorozatban, a Herkulesben és a Xenában. Volt a Herkulesben szárnyas Cupido, a Xenában lázadó zelóta fiú és hódító Julius Caesar. Már itt fény derült arra is, hogy a bordó bőrpáncél áll neki legjobban. Bár jellegzetes tekintetére és kisugárzására többen felfigyeltek, nevét kevesen ismerték szülőhazáján kívül egészen addig, míg A Gyűrűk Ura második részében meg nem kapta Éomer szerepét.
A Két Torony után nem sokkal került a magyar mozikba Steven Beck rendező filmje, a Julianna Marguiles főszereplésével készült Szellemhajó, melyben egy Munder nevű fiatalember szerepében láthatjuk, aki a többi utashoz hasonlóan csúnya véget ér...
Most két filmen dolgozik, az egyik a The Chronicles of Riddick, a másik pedig a The Bourne Supremacy. Az első produkció főszereplői Vin Diesel és Judi Dench, a bemutató jövő nyárra várható. Ez egyébként a Pitch Black c. sci-fi folytatása . A másik film a The Bourne Identity (a Bourne-rejtély) folytatása Matt Damon és Franka Potente főszereplésével, ezt még forgatják, de ennek is nyár végére-szeptember elejére várható a bemutatója. Karl itt Matt Damon ellenfelét alakítja. A forgatókönyv ismét Robert Ludlum bestseller sorozata alapján íródott, ám Roger Young helyett a történet ezúttal Paul Greengrass rendező irányításával kerül a vászonra.
Karl jelenleg Aucklandben él és egyedülálló, de van egy négyéves fia, Hunter. Hobbijai közé tartozik a horgászás, a szörfözés, a golf és a falmászás. Jól ért a lovakhoz, alkalmanként nagynénje farmján segédkezik, és szívesen lovagol. Ezek bizonyára jó előgyakorlatnak bizonyultak a kimerítő csatajelenetekhez A Gyűrűk Ura forgatása során.
A Két Toronyban kevés, de kulcsfontosságú szerepet tölt be, ez azonban a harmadik részben másképp lesz.
„Karl Urban saját bevallása szerint, aki a LOTR trilógia harmadik részében is Éomert játssza, karaktere fontos szerephez jut a záró műben. Segít a Szövetségnek annak végső célját elérni: legyőzni Szauront. A filmben láthatják majd Pelennort, a Banyapókot, a Mordor elleni rohamot. Nagyon ütős lesz. A Karl által alakított figura az egész mozi során fontos szerephez jut majd, nem úgy, mint A Két Toronyban. [size=9:rbrlwxze]’Az előző részben az első harminc percig voltam benne, aztán csak úgy belovagoltam és hoztam a lovasezredet. De ebben a filmben… Rengeteg harc lesz. Hatalmas feszültség. Éomer eljut arra a pontra, hogy követi a Király, Aragorn utasításait. Ez egyfajta tetőpont számára. És a karakterem igazán érzelemmel teli, főleg mikor szembetalálja magát testvérével, Éowynnal a csatamezőn. Akinek egyáltalán nem kéne ott lenni.’” /Forrás: Éomer-topic; fordítás: Undómiel/[/size]
Karl Urban alakítása egybehangzó vélemények szerint mesterien jeleníti meg a lendületes rohír seregvezér alakját.
Éomer mindenképp fontos szerepet tölt be, még ha mellékszereplőnek számít is a tolkieni legendakörben. Mint ilyen, külső leírása elhanyagolt. Tudjuk róla, hogy „tiszta és csillogó” szeme van, ez fiatalságára és őszinteségére való utalásként fogható fel. A Függelék említi, hogy „őseihez hasonlított”, tehát nyilván aranyhaja volt és szálas termete, mint a rohíroknak általában. Belső tulajdonságairól annál többet megtudunk, még ha jellemzése a felületes olvasó számára egysíkúnak tűnik is. Tolkien professzor jellemző módon, párbeszédek és finom ám jelentőségteljes epizódjelenetek sorából festi elénk ezt a rokonszenves karaktert, melynek lényegén nem változtatott a film sem.
Éomer, Keletföldi Éomundnak, Lovasvég főudvarmesterének és Théoden király legkisebb húgának, Théodwynnak fia a Harmadkor 2991. esztendejében született. Húga, Éowyn hét évvel fiatalabb volt nála. Miután apjukat egy kirohanásán orkok ölték meg, és anyjuk belehalt a bánatba, Théoden király magához vette, és gyermekeiként szerette őket. A Gyűrű Keresésében olvashatjuk:
[size=9:rbrlwxze]„Éomer mély tisztelettel viseltetett unokabátyja, a király örököse, Théodred iránt, aki tizenkét évvel volt idősebb nála.”[/size]
Ennek ékes bizonyítéka az a filmbeli jelenet is, melyben Éomer kutatja fel a csatatéren, és viszi el lován Edorasba a halálos sebet kapott Théodredet.
Éomer legfeltűnőbb vonása könyvben és filmben egyaránt a hazája iránti mély szeretet és elkötelezettség, Ennek tudatában dacol Kígyónyelvű Grímával is, aki ráadásul kiszemelte magának a húgát.
[size=9:rbrlwxze]„Túl régóta lesed őt, és kíséred lépteit!”[/size]
E szavak, melyek a könyvben Gandalf szájából hangzanak el, érthetővé teszik Éomer gyűlöletét, melyet tovább táplál a megbűvölt, tehetetlen Théoden, és a védtelen nép iránti aggodalma a közelgő háború biztos tudatában. Ha nem lenne nyilvánvaló szilárdsága, akár tragikusnak is érezhetnénk sorsát, hisz nagyon fiatalon, szomorú veszteségek árán kellett felnőtté válnia és emberéleteket kockáztató döntéseket hoznia.
Ezt tette akkor is, mikor a „király szájával szóló Kígyónyelvű” parancsának ellentmondva felvette a harcot a portyázó orkokkal. A könyv megemlíti, hogyan vívott meg „kard kard ellen” az ork-főnökkel, Uglúkkal, ami újabb bizonyíték bátorságára és ügyességére.
Vezető egyénisége jól megmutatkozik a Három Bajtárssal való találkozásakor. A jelenetben minden mondata újabb jellemvonására derít fényt. Büszke szavaival [size=9:rbrlwxze]/„Én egyedül az ország királyát szolgálom, Thengel fia Théodent!”/ [/size]elhatárolja magát Grímától, Szarumántól és Szaurontól egyaránt. Nem engedi ki kezéből a döntést, a lázongókat elhallgattatja. Szervezőkészségét, előrelátását csodálhatjuk meg abban, ahogy gyanakvásának indoklásaképp felvilágosítja Aragornt és társait Rohan veszélyes helyzetéről.
[size=9:rbrlwxze]„Lovasvégért én vagyok a felelős, a harmadik seregvezér feladata, hogy őrizze a határt, s én eltávolítottam innét minden ménest, minden csikóst, és hátratelepítettem őket az Entséd mögé…”[/size]
Mindeme veszedelem közepette sem viselkedik barátságtalanul a vándorokkal. Bízik saját ítélőképességében, amit a filmben a sisaklevétel gesztusa is bizonyít.
Nem utolsó szempont, hogy könyvben Éomer az első „kívülálló”, akit Boromirról hallunk szólni. Mély tisztelet érezhető szavaiból, új szemszögbe hozva a gondori Helytartó fiát.
A könyvben Éomer együtt küzd Aragornékkal a Helm-szurdokban, ezzel szemben a filmben Gandalffal érkezik a hajnal fényénél, száműzött társai kíséretében a várvédők segítségére.
Később Théodent kíséri Vasudvardban, mikor a legyőzött Szarumán békét kínál a királynak. Az egyszerű rohani lovasok közül Éomer az, akit Szarumán hangja nem tud sem megtéveszteni, sem megfélemlíteni. Nyíltan szembeszáll vele, meg sem próbálva leplezni megvetését.
[size=9:rbrlwxze]„Hát szóba állnátok ezzel a gyilkos árulóval? Gondoljatok a gázlónál elesett Théodredre és Háma sírjára a Helm-szurdokban!”[/size]
Nem feltűnő, mégis sokatmondó jelenet az is, hogy Éomer javasolja a seregnek: épp hajnalra érkezzenek Gondor kapujához.
Pelennor mezején Éomer vezeti harcba az első éored-et. A király halála, és húga vélt balsorsa végső kétségbeesésbe hajszolja, de ez csak megsokszorozza harci kedvét. A csata forgatagában kacagva néz szembe a halállal.
A Fórumra felkerült egy csodaszép versrészlet Sil jóvoltából, akit e sorok Éomerre emlékeztettek. Nem véletlenül.
G.K. Chesterton: The Last Hero
"The skies I saw, the trees I saw after no eyes shall see,
To-night I die the death of God; the stars shall die with me;
One sound shall sunder all the spears and break the trumpet's breath:
You never laughed in all your life as I shall laugh in death."
A végső csatára készülve, a haditanácsban hangzik el legemlékezetesebb mondata, mely néhány szóban nemcsak az ő, de egész népe gondolatvilágába ad betekintést.
[size=9:rbrlwxze]„Ami engem illet, én édeskeveset értek az ilyen mély értelmű dolgokhoz, de nem is kell, hogy értsek. Egyet tudok, s az nekem elég: Aragorn barátom megsegített engem is, a népemet is, tehát én is segítek neki, ha ő hív.”[/size]
Ezeket a szavakat már mint király ejti ki, felelőssége teljes tudatában. Ennek ellenére sosem említi magát mint királyt, még csak célzást sem tesz rá. Viselkedése semmiben sem változik, hisz Théoden betegsége idején is vélhetően korlátlan vezetőként tekintettek rá katonái. Ha eddig a királyért szólította harcba népét, mint a filmben halljuk tőle, ettől kezdve Lovasvégért hív csatába, ahogy azt a könyvben tette a Helm-szurdoknál.
Bölcsessége rohír társaihoz hasonlóan nem könyvműveltségből fakad, hanem embertársai iránti megbecsülésből és szeretetből. Hibáit hajlandó beismerni: ahogy Gimlivel rendezi Galadrielről ejtett szavai kapcsán támadt nézeteltérésüket, egyszerre szép és megmosolyogtató. Az a hatalomvágy, mely Boromirnak vesztét okozza, benne nyomokban sem lelhető fel. Való igaz, negatív jellemvonás szinte nem is tűnik elő benne. Bajtársi szeretet, az idősebb harcos és a Király iránti tisztelet fűzi Aragornhoz, és ezt nem szégyelli szavakba önteni. Aragorn testvérének nevezi őt, s szövetségük töretlen marad. A Függelékből tudhatjuk meg, hogy Éomerből „nagy király” vált, s még számos alkalommal lovagolt hadba Aragornnal.
Egy történelmét néhány száz évre visszavezető kis nép fia volt. Nem származott númenori vérből, a tündék népével sem állt kapcsolatban. Ember volt, semmi több, de talpig ember, s ennél több talán nem is kell.
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!