- Köszönetek: 0
Faramir (David Wenham)
- Nelossel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
www.council-of-elrond.com/encyclopedia/f...inexofxDolAmroth.jpg
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Denetor származásával kapcsolatban én is csak a könyvet tudom idézni, mármint númenorból származnak, és a vérvonal szente teljesen tiszta maradt...
Hát ennyi...
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Papának igaza van, Dol Amroth urainak felmenői közt volt tünde asszony Ergo: Faramirban és Boromirban anyai ágról van némi tündevér, de Denethor csak sima númenori (mert tudtommal a helytartók nem álltak semmilyen rokonságban a királyi családdal, és a númenoriak közül csak ugye a királyi család ered tünde vérből - ugyebár Earendil és Elving gyereke Elros (Elrond tesója), aki féltündeként az ember-létet választotta és tőle ered Númenor majd Gondor és Arnor összes királya Aragornig és még tovább... ).
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
olorin.papa írta:
Silima írta: A Helytartók Háza egy gondori nemesi család, de ők szintén númenoriak (mint az pl. Faramiron nagyon szembetűnő). Denethor sztem annyira "tündétlen" (nna, vivát szóalkotás...) amennyire csak lehet. Hiányzik belőle a tündék bölcsessége, megfontoltsága.
Szerintem.
Valamikor Denetor bölcs volt, és okosan kormányozta Gondort, amit mi látunk a filmen, az a józanságnak csak halvány maradéka, hiszen Denetor megőrűlt, és kétségbeesett.
Úgy tudom, hogy númenori szárnazású, és felesége volt tünde származású asszem
Nem volt ott senki igazán tünde származású, bár a felesége neve - Finduilas - már felbukkant az Első korban is, ugye...
Itt azt hiszem tévedsz, :nono: ugyanis Finduilas Imrahil fejedelem rokona volt (azt hiszem a húga) és szó van a regényben, hogy Imrahil tünde származású!
- Silima
- Nem elérhető
Niéla Alondriel írta: Nekem van egy magánmeggyőződésem, hogy Finduilas esetleg még egyszer gyereket várt, de elvetélt, persze, ez csak olyan tipp...
Csak tudnám, miért írja, a Prof, hogy a Faramir az apjára hasonlít... ezt vhogy nem látom. Bár lehet, hogy valaha rég Denethor is ilyen idealista volt... csak aztán jött Szauron...
Hm, ez utóbbi érdekes... Nekem még nem jutott eszembe...
Az honnan is jött, hogy Faramir hasonlít az apjára?? Maximum az emberismerete tekintetében, nem? "Bele tudott nézni az emberek lelkébe, de amit látott, inkább száalomra, mint gúnyra indította..." Vmi ilyesmi, lusta vagyok kikeresni... De különben nem nagyon hasonlítottak egymásra...
Niéla Alondriel: Miért is ez a gyereket várt de elvetélt ötlet? Kicsit lassú vagyok, de azért kíváncsi...
- Noredhel
- Nem elérhető
Az esztendők számlálása szerint asszem, 46 éves volt, mikor elvette Finduilast, aki pont 20 évvel fiatalabb. Nyolc évvel később jutott hatalomra, és akkor már megvolt a két gyerek. F. azt hiszem, 2988-ban hal meg. Tehát csak négy év van a hatalomra jutás és a megözvegyülés között... sztem még csak elkezdte használni, de nem olyan gyakran. A felesége halála után viszont enyhén függő lett
Nekem van egy magánmeggyőződésem, hogy Finduilas esetleg még egyszer gyereket várt, de elvetélt, persze, ez csak olyan tipp...
Csak tudnám, miért írja, a Prof, hogy a Faramir az apjára hasonlít... ezt vhogy nem látom. Bár lehet, hogy valaha rég Denethor is ilyen idealista volt... csak aztán jött Szauron...
Frankó, a RotK-EE extráiban végre mondták, amire én is gondoltam: D. Frodót látta Cirith Ungolban az utolsó éjszakán, és ezért gondolta, h. Szauron megszerezte a Drágaszágot... Ezt hívják pechnek.
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Adrael
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Valszeg abból indultam ki, hogy Aragorn númenori és tünde keverék. És mert Faramiron annyira kiütött a tündeség, és mert Gandalf szerint hasonlított az apjára...
Ha tévedtem, akkor rosszul következtettem, ne vegyétek a fejemet, még olyan fiatal vagyok!!!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
olorin.papa írta:
Silima írta: A Helytartók Háza egy gondori nemesi család, de ők szintén númenoriak (mint az pl. Faramiron nagyon szembetűnő). Denethor sztem annyira "tündétlen" (nna, vivát szóalkotás...) amennyire csak lehet. Hiányzik belőle a tündék bölcsessége, megfontoltsága.
Szerintem.
Valamikor Denetor bölcs volt, és okosan kormányozta Gondort, amit mi látunk a filmen, az a józanságnak csak halvány maradéka, hiszen Denetor megőrűlt, és kétségbeesett.
Nem volt ott senki igazán tünde származású, bár a felesége neve - Finduilas - már felbukkant az Első korban is, ugye...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Szerintem.
- Coralie
- Nem elérhető
[size=9:2onbqb5m]OFF: szerintem ezt a szót már hallanod kellett, ha más nem, tőlem biztosan... [/size]Silima írta: [size=9:2onbqb5m]"tündétlen" (nna, vivát szóalkotás...)[/size]
Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...
- Silima
- Nem elérhető
Szerintem.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
Kincső (Thilanna) írta: Deenethorban tünde vér?... /me nem vágja hogy ki által... Nem király, csak helytartó... vagy korábban is volt dol amroth-i helytartófeleség?
Ha jól emlékszem, Denethor is númenori származású, azaz a tündebarát emberektől származik- mivel a gondori helytartók Húrin népéből származnak, s Húrin númenori volt. De ettől még nincs tünde vér az ereiben - legalábbis szerintem...
There is no reality. Only perception.
- Kincső
- Nem elérhető
- Adrael
- Nem elérhető
Pont, hogy a szeretetükkel volt baj. Mert nem azt keresték a másikban, amit az adni akart! Ettől azonban nem mondom, kevésbé szerették egymást, csak hogy másképpen! Éppen, mert annyira különböztek.
Denethorban is volt tünde vér, de az emberi oldala a domináns.
Finduilasban is volt embervér, de a tünde oldala a domináns.
- Silima
- Nem elérhető
Nem hiszem, hogy a szeretetükkel lett volna probléma. Inkább csak két annyira különböző ember volt, mint (hogy aktuális hasonlatnál maradjunk) tűz és víz... Nyilván vmilyen szinten nem voltak egy hullámhosszon... bár nem jól van ez így kifejezve...
- Adrael
- Nem elérhető
A tündék nem úgy szeretnek, mint a halandók, sokkal kevésbé látványosan és szenvedélyesen, inkább tartózkodóan, de minőségileg nem rosszabbul!
Nem Finduilas tehet róla, hogy az ő szeretete nem volt elég Denethornak. Talán Denethor nem volt lelkileg eléggé nyitott.
Talán mást vártak egymástól, másfajta szeretetet. De ettől nem romlott meg a szeretetük, mint a két hetes tejföl, csak kicsit csalódtak mindketten.
Talán nem is ugyanúgy szeret egy idősebb és egy fiatalabb valaki.
- Silima
- Nem elérhető
Denethor kezdetben (míg Finduilas élt) egyformán szerette mindkét fiát. Az asszony viszont Faramir születése után kezdett sorvadni - és a halála után Denethor meg volt győződve róla, hogy Faramir az oka a felesége halálának. És mert Finduilas és Faramir annyira hasonlítottak egymásra lélekben, talán ahányszor a fiára nézett, mindig felerősödött a gyász és a fájdalom Denethor szívében... Ezzel Faramir, önhibáján kívül, maga ellen fordította az apját. Nem tudott ellene mit tenni, hiszen bármiben próbált a kedvében járni, azonnal ott volt ellenpontnak Boromir, a "Jó fiú", a papa kedvence, aki jó harcos és a trón örököse...
A felesége halála előtt is használgata már Denethor a palanírt, és tán Finduilas elkeseredésében ez is közre játszott. De igazán csak a felesége halála után kezdte használni, és a gyász és ez együttesen az tébolyba kergették... A fiúk talán nem is tudtak a palantírról... legalábbis sehol nem említik, hogy tudtak volna róla.
Vmi ilyesmi
Ja, úgy emlékszem, Denethor jó ötvenes volt, mikor feleségül vette a kb. 25 évvel fiatalabb Finduilast... Jó, ez gondori mértékben nyilván nem olyan vészes, mint így leírva...
- Adrael
- Nem elérhető
Amit alant írtam, csak egy kósza fantáziafutam volt, de van benne némi igazság. Faramir a tündék bölcsességét is örökölte, míg Finduilas talán nem érzett magában elég erőt szembeszállni a férjét uraló palantírral. Faramir sztem nem vette volna kézbe a palantírt, ha hozzájut sem, mert tudt6a, hogy ő ember, aki egyedül nem elég erős, tudta, meddig ér a takarója.
Ami a reményt illeti, számomra egyértelmű, hogy Faramir sohasem vesztette el a bizodalmát, sem az emberekben, sem az aprónépben, sem az egész teremtett világban.
Nem azt mondtam, hogy ikrek módjára ugyanolyan volt, mint az anyja!
Csak azt, hogy JOBBAN HASONLÍTOTT AZ ANYJÁRA, MINT AKÁR BOROMIRRA, AKÁR AZ APJÁRA!
- Kincső
- Nem elérhető
- Adrael
- Nem elérhető
Finduilas pedig elvakultan imádhatta, és felnézett rá. Biztosan nagyon jóképű lehetett a maga módján. Ne feledjük el, hogy Finduilas tünde-ivadék, a tesója és az apja is csudaszépek.
Denethor pedig büszke volt az asszonyra, aki a legszebb volt az egész Városban, és nagyon szerette. Kis ideig talán vissza is fiatalodott hozzá, vagyis valóban igazi szerelmi házasság volt az övék.
Amikor Denethor elkezdett a palantír felé kacsingatni, Finduilas elvesztette az illúzióit a férjével kapcsolatban, és kicsit depressziós lett. Azt kívánta, bármit inkább, mintsem hogy a szeme láttára csússzon ki a keze közül a szeretett Denethor, de hiába próbálta elvonni őt a palantírtól, a látókő erősebb volt. Akkor előtört belőle a tünde-nép meg nem értett, részvéttel teli szomorúsága, és szép csendben belehalt a fájdalomba.
Denethor tudta, hogy oka, előidézője az asszony halálának, és lelkiismeretfurdalásában a kisebbik fia ellen fordult, hogy oda rúgjon, ahonnét a legkevésbé valószínű, hogy visszarúgnak.
A kisfiú szívében érezte, hogy az apja el akarja verni rajta a port, és tudta, hogy valamiféle módon az anyján akar elégtételt venni, amiért olyan korán feladta férjébe vetett reményét, de nem tiltakozott. Inkább a bátyja felé fordult, mert az sohasem bántotta, és mindig nagy szeretettel volt iránta. Épp ugyanabba a hibába esett, mint Finduilas a férjével: isteníteni kezdte a bátyját. Persze, ő is látta, hogy Boromir nem tökéletes, és felnővén egyre kevésbé az, de mert annyira más volt, mint ő, és mert az apja annyira szerette, hát kicsit azt a lehetőséget is szerette benne, amivé ő maga is lehetett volna.
Talán. Ha nem hasonlít annyira az anyjára.
- Noredhel
- Nem elérhető
Érdekelne, vajon Szarumánnal is dumcsiztak-e olykor... A Gy. Keresése szerint ha igen, akkor biztos nem Szarumán járt jól...
Szeretném tudni, vajon milyen volt a kapcsolata Finduilasszal. Én úgy képzelem, szerelmi házasság volt, de persze ki tudja... :
Toujours pur
- Nelossel
- Nem elérhető
Hupsz... ez nem egy szó lett.
- Adrael
- Nem elérhető
Én is emlékszem, csak Finduilas halála után engedi át magát a palantír befolyásának, de már előtte is nézegette, mert Finduilas el volt keseredve miatta! És Boromir halála is rátett egy lapáttal.
- Kincső
- Nem elérhető
- Silima
- Nem elérhető
Niéla Alondriel írta: És különben is mindkettőjüknek kék szeme van, legalábbis a filmben... a könyvben viszont, ha emlékezetem nem csal, Denethornak sötét szeme van, és ezt többször hangsúlyozza Tolkien apánk... (érdekes egy númenorinál. Lehet, hogy a postás bácsi keze... ööö... más alkatrésze van a dologban?) Egyébként, tudja vki, hogy hívták az anyját? A Mester mélyen kussol róla.
Szerintem igenis szexi!!! (Nem ám...)
A könyvben nem hasonlítanám az Őrnagyhoz, viszont Latinovits remekül el tudta volna játszani őt is... most képzeljétek el... *olvad, mivelhogy imádja LZ-t*
Denethor anyját? Nem tudom, de biztos eredményes és sokat jelentő életet élt... Gondolom, őt sem szorították háttérbe, mint ahogy Finduilast sem...
Az meg gyalázat, hogy egyetlen gondorinak sem bírtak a fejébe nyomni egy fekete parókát! Mi az hogy seszínűszőke gondoriak szaladgálnak?! Tisztán világosan le vaní rva, hogy fekete hajú-szürke szemű az összes... Ehhez képest... Még Imrahilból is szőke herceget csináltak!! :bawling:
A szürke szemről már ne is beszéljünk... (Sztem mondjuk a sötét színű
szem sokkal kifejezőbb, mint a világos... de ez privát vélemény... )
Vivát Latinovits! Az miért van, hogy már minden jó színész meghalt?! Bubik, Sinkovits, Bessenyei, Latinovits... Persze azért még maradtak egy páran...
- Noredhel
- Nem elérhető
Szerintem igenis szexi!!! (Nem ám...)
A könyvben nem hasonlítanám az Őrnagyhoz, viszont Latinovits remekül el tudta volna játszani őt is... most képzeljétek el... *olvad, mivelhogy imádja LZ-t*
Toujours pur
- Adrael
- Nem elérhető
Faramir ellenben jobban ismerte a saját adottságait, és tudta, a tartása semmivé foszlana a Gyűrű ereje és súlya alatt.
Megjegyzem, sztem külsőre, mivel mindkét fivér fekete hajú és szürke szemű volt, és Frodó állítása szerint nagyon hasonlítottak egymásra, nos, az anyjukban volt tünde-vér, ő Imrahilnak volt rokona, akiről tudjuk, hogy nagyon szép férfi volt, megkockáztatnám a feltevést, hogy Boromir azért volt olyan kedves az apja szívének, mert elsőszülött fia volt, és mert hasonlíthatott Finduilasra.
De a filmben Faramir orra egyértelműen az apjára ütött...
- Silima
- Nem elérhető
Isilcala írta: Hidd el Silima, ha Denethor külsőre olyan lenne mint a fia, sokan rajonganának érte!
Ugyanmár, alig ötven évvel idősebb nála! Sztem nem lehetett rossz pasi... a maga idejében anno... Finduilas csak nem érdekből ment hozzá?!
- Isilcala
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
"A szerelem megszállotja voltam. Kösz hogy kigyógyítottál!" /Moulin Rouge/
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Öröm volt olvasni