Gondolatok

Több
16 éve 2 hónapja #368758 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok
Pedig nem beszélsz rosszul olaszul, már amennyire én ezt a szerény középfok-körüli tudásommal meg tudom állapítani :P a nyelvtani szabályokat én is csak írásban tudom alkalmazni, de érettségin is gátlástalanul beszéltem folyamatosan h. legalább a tartalomra adjanak pontot, ha már mindent helyesen egyeztetni és minden kötőmódot eltalálni úgyse fog menni :D és most szlovéniában az olaszok is megértették azt a pár mondatot, amit összeszedtem nekik, és az egy gesztus hogy a saját nyelvükön szólok hozzájuk.

Tavaly Oxfordban pedig nemzetközi suliban voltam, ahol teljesen kezdőtől a felsőfokig és a világ minden tájáról voltak diákok, és a tanárok is mindig elmondták, amit tapasztaltunk is: az tud fejlődni, főleg az alacsonabb szinteken, aki beszélbeszélbeszél a többiekkel. Még ha a "What are you doing know?"-ra nem is folyamatosban válaszolsz, hanem csak pl. "I go to school", akkor is meg fogják érteni :P meg Te is ha ő hibázik :) a kiejtésről pláne nem beszélve... :P

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
16 éve 2 hónapja #368754 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Gondolatok
A szlovéniai delegáció témájában a nyelvtudásról és használatáról kezdtünk értekezni, ami Ben szerint - jogosan - nem igazán oda való, viszont ide. Az előzmények:

Alyr Arkhon írta:

Sötét Úr írta: Megtoldom még valamivel, személyes tapasztalat alapján. Azok, akik tanultak valamilyen idegen nyelvet, de nem tudják és/vagy nem merik beszélni, komoly támogatást kaphatnak egy ilyen eseménytől. Itt ugyanis senki nem fog osztályozni, vagy ledorongolni senkit, ha rosszul mond valamit, hanem örülni fog annak, hogy mondta.

Hát az ilyen nálam nemigen működik, tapasztalatból mondom. Ha nagyon fáradt vagyok akkor esetleg útba tudok igazítani turistákat, de amúgy belőlem Angliában is harapófogóval tudták kihúzni a szavakat, mert bennem van a gát hogy amíg nem vagyok teljesen biztos benne hogy helyes amit mondok addig én meg nem szólalok. Márpedig sosem vagyok biztos benne, (nem is véletlenül) ettől függetlenül érteni értem általában az angolt ha elég ideje hallgatom és rááll a fülem.
Majd beszerzek valami palatáblát mert írásban általában jobban megy ez is meg a német is.

Én is tapasztalatból mondom, hogy működik, csak lelkierő kell hozzá. Le kell bontani, meg kell kerülni a gátat. Sajnos a magyar nyelvoktatás kis Shakesbeer-eket akar faragni, akik tökéletesen beszélnek egy idejétmúlt, szinte archaikus nyelvet. Köll ez a rókának! De a gátlások kialakulnak, és ha megadja magát az ember az oktatás elvárásainak, akkor már az is komoly problémát okoz, ha azt találja hallani, hogy "ain't got no time, I gotta go". Hát még ha nem is slang, hanem valóban hibás szerkezet az, ami előkerül. Hát LFS azoknak, akik erre tanítanak nyelvoktatás címszóval! A nyelv használata kommunikáció, az elsődleges célja, hogy bármi áron megértesd magad, és az csak akkor fog menni, ha elfelejted a tollat, palatáblát, szabályokat, és beszélsz, ahogy sikerül. A szabályok majd előjönnek újra, ahogy a beszélgetések során lekopnak a gátlások, és eltanulod a beszélgetőtársaktól az adott kör idiómáit, és automatikussá lesznek azok a borzalmak, amiken most félórákat kell gondolkozni. Amikor ide eljutsz, az iskolában tanult szabályok is elősorjáznak, és előbb-utóbb használni is fogod őket, önkéntelenül, mert nem törődsz velük. Öcsém csinálja jól: valamennyit tanult szervezett formában is angolul, de azzal semmire sem ment. Viszont három (vagy hat?) hónapot élt Indiában egy asramban, indiaiakkal és ausztrálokkal körülvéve, és ott tanult meg angolul beszélni. (Írni ott sem, de azért csinálja.) Egy rettenetes pidgint beszél, és mindenhol, mindenkivel, gátlástalanul megérteti magát, mert tojik az iskolában tanult merev elvárásokra. Simán megteszi, hogy az "I will call you tomorrow morning at nine and we'll make an appointment for noon" mondatot a következőképpen adja elő: I speak you nine morning and meet twelve. És mivel megértik, jól teszi. NB. az ázsiai üzleti partnerei meg csak ezt értik meg, és az én iskolában tanult XIX. századi British-paródiámat nem. Tehát a közösségi beszélgetésekkel egyetlen szabály van: mondd, akár rosszul is, csak értsék. Ehhez pedig semmivel nem kell több elszántság, mint ahhoz, hogy elhidd, ott van az üveghíd a szakadék fölött, csak nem látszik. :) (Ha megpróbálsz átmenni rajta, már el fogod hinni, de az első lépésre rá kell szánnnod magad.)
Én hasonlóan vagyok az olasszal. Kincső már hallott olaszul beszélni, meg vele is próbálkoztam már a tudásomat csiszolgatni (szegény Kincső), és ő bizonyíthatja: az egyetlen dolog, amit olaszul tudok, az, hogy meg merek szólalni, akár rosszul is. Most mondjam azt, hogy simán szobát foglalok telefonon abban a szállodában, amit kubai emigránsok vezetnek? Ha belegondolnék hívás előtt, hogy vajon helyesen fogom-e mondani, amit akarok, bele se mernék vágni.
Még egyszer idézem Lomb Katót: a nyelvtudás az egyetlen dolog, amit rosszul tudni is érdemes! Persze, ha már kommunikálsz, és megértenek, lehet törekedni a szabatos és nyelvtanilag helyes beszédre, sőt, kell is. De az luxus, ami csak azoknak jár, akik túljutottak a "mindegy hogy mondod, csak értsenek" fázison. Ez a fázis viszont kihagyhatatlan, és bármennyire jól fejezed ki magad írásban, nyelvet beszélni e fázis nélkül az életben nem fogsz tudni.

Csak emlékeztetőül, gondolj bele: hány magyar beszél helyesen magyarul? ;)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
16 éve 3 hónapja #366429 Írta: Metaflora
Metaflora válaszolt a következő témában: Gondolatok
A tárgy, amiben benne van a szeretet résznél már elkezdhetjük feszegetni azokat a határokat is, amelyek a tárgy mint emlék kategóriát a tárgy, aminek lelke van kategóriától elválasztják. Ennek véglete mondjuk egy plüssállat... (előre szólok, aki valaha is kétségbe vonja, hogy a macim él, arra nagyon csúnyán fogok nézni)

Több
16 éve 3 hónapja #366426 Írta: Isilrohir
Isilrohir válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én alaprajzokat meg családfákat gyűjtök... :P

De egy tárgy... fontos az, hogy benne van a szeretet, amivel készült, vagy amivel átadták. Vagy benne van az egész barátság... nem tudom, de én nagyon szeretem az ilyen tárgyakat, de ezek nálam papírok, könyvek, kövek, de ilyen piszmogások, mint kirándulásról falevél, már nem maradnak meg a fiókban... :roll:

Több
16 éve 3 hónapja #366407 Írta: Metaflora
Metaflora válaszolt a következő témában: Gondolatok
A beszállókártyákat, vonatjegyeket, mozijegyeket őrizgetni egészen más, mint az elszáradt virágokat, és aztán megint új kategória a fénykép-halmozás. De senkinek nem ajánlom, hogy ennyire ragaszkodjon ennyi tárgyhoz. Mindenesetre ha híresek leszünk, akkor a rajongók és életrajzírók majd örülnek a bőséges anyagnak.

Több
16 éve 3 hónapja #366402 Írta: Attila
Attila válaszolt a következő témában: Gondolatok

Nóli a Beszélgetős topicban írta: Én is baromi nagy gyűjtögető vagyok, akár órai levelezések, régi papírok, érdekes formájú fadarab, csontok... De egy idő után képes vagfyok megválni tőlük (no nem mindentől), ám arra az időre szükségem van. Nagyon a lelkemre vettem például amikor anno nővérem kidobta az egyik száraz virágomat, ami csúnya vol tmeg ferdén száradt, de régi nagy szerelmemtől kaptam. Hiába múlt el az érzés, az a virág még fontos volt nekem. Lehet hogy 1-2 év múlva magamtól is kidobtam volna.

7. osztályban 3 osztálytársam és én elkezdtünk levelezni órán, és összegyűl egy több mint 120 oldalas könyv/füzet/lapok/fecnik és amikor rám tör az, ohgy jaj de hiányoznak, akkor elkezdem ezeket olvasni, nekem ez sokat jelent.

Egyszer jöttem haza a volt iskolámból, és találtame gy érdekes formájú követ, amit úgy ciki nem ciki rugdostam hazáig, és a ház előtt 4 darabra tört, és odaadtam nekik, és amikor találkozunk akkor mindig összerakjuk. Számomra/számunkra ennek az egy kőnek, értéke van, nem tudom, én nem tudnék megválni tőle.

Tünde a Beszélgetős topicban írta: akkor majd rájöttök, nem az a fontos, amit elővehetsz megfogni (pl mozijegy) hanem az élmény amit adott.

A mozijegyeket az utóbbi 2-3 évben gyűjtőm. Nekem mindig a film az élmény, vagy amit számomra adott, az egyetlenegy jegy ami nekem érték az a tavalyi "Az Ördög Pradát visel" c. filmnek a jegye, mivel az volt életem első Meryl Streepes filmje, és ez valahogy megmaradt bennem, azt leszámítva, hogy szerintem nagyon jó színésznő.

"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/

Több
16 éve 3 hónapja #366393 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Gondolatok
Áthoztam a beszélgetősből a témát, itt nem esik szét.

Tehát: te miért is őrizgeted meg a tárgyakat, miért nem válsz meg tőlük, vagy ha igen, akkor miért?
Miért fontos egy papírfecni, ha az emlékek nem abban vannak? Miért kell őrizgetni egy törött üveggyöngyöt vagy egy szalvétacsücsköt?

Miért nem tudunk megválni a tárgyainktól?

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Több
16 éve 4 hónapja #362220 Írta: Finwe
Finwe válaszolt a következő témában: Gondolatok

Az álarc nem azt jelenti, hogy egy tejesen más szerepet játszol a világnak, és közben odabent senyved az igazi éned.

Hoho dehogynem, jelentheti azt is. Sőt manapság szerintem leginkább azt jelenti. De abban igazad van, hogy nemcsak ezt, hanem amit utána írtál. Viszont nekem meggyőződésem, hogy egy hülye világban élünk, ahol teljesen megszokott, ha valaki mondjuk panaszkodik, de mikor találkoztál már olyannal hogy egy vadidegen vagy akár távolabbi ismerős csak úgy odamegy Hozzád és úgy őszintén elmondja hogy milyen jó élni?
No ez hiányzik...

Több
16 éve 4 hónapja #362068 Írta: Brannorion
Brannorion válaszolt a következő témában: Gondolatok

Alyr Arkhon írta: Az álarc nem azt jelenti, hogy egy tejesen más szerepet játszol a világnak, és közben odabent senyved az igazi éned.
Az álarc annyit jelent, hogy mindig kicsit másként viselkedsz, kicsit mást mutatsz magadból a helyzetnek megfelelően.
Másként viselkedsz egy tanároddal és másként a barátnőddel. (legalábbis remélem mindkettejük érdekében :D )
Az ember akarva akaratlan mindig álarcot visel, sokszor még saját maga előtt is, mert valamilyennek szeretné látni saját magát és valamilyennek szeretne látszani.

értelek...akkor én értettem félre...elnézést :)

Több
16 éve 4 hónapja #362049 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Gondolatok

Snuffles írta: A háborút kicsi koromban nagyon nehezen értettem meg hogy ki és miért akar ilyesmit tenni. Most sem nőttem fel igazán ehhez, de most leginkább az fogalmazódik meg bennem, hogy ocsmány politika. Marionett-bábuként rángatják az okos politikusok azokat az embereket, akik egy-egy országot/területet/nemzetet képviselnek. Ahelyett, hogy egy sakkpartiban elintéznék a dolgot. Nem látom értelmét annak, hogy az győz, akinek több embere maradt életben. A sakkban legalább csak fabábuk hullanak.

Bár biztos hülyeség, amit mondok, de nem láthatom át a világpolitikát és nem is szeretném.

Ha mégis ilyesmire vetemednél, hatalmi politika ügyben élvezetes illusztrációkat nyújtanak George R. R. Martin Tűz és Jég dala kötetei, középkori környezetben. Itt beleláthatsz a háborúkba, és a nagyhatalmi szálak szövésébe is. Ld. a Vegyes témák között.

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
16 éve 4 hónapja #362034 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brannorion írta: Komolyan úgy gondoljátok, hogy csak álcarok mögé lehet bújni? Én azon, hogy megváltoztam azt értettem, hogy felválaltam önmagamat, hogy kiszakadtam egy olyan táraságból, nem azt, hogy magamra húztam egy szerepet... :roll: tudom, hogy manapság közhellyé vált, hogy vállaljuk fel önmagunkat, de akkor is úgy leélni egy életet, hogy mások vagyunk...

Az álarc nem azt jelenti, hogy egy tejesen más szerepet játszol a világnak, és közben odabent senyved az igazi éned.
Az álarc annyit jelent, hogy mindig kicsit másként viselkedsz, kicsit mást mutatsz magadból a helyzetnek megfelelően.
Másként viselkedsz egy tanároddal és másként a barátnőddel. (legalábbis remélem mindkettejük érdekében :D )
Az ember akarva akaratlan mindig álarcot visel, sokszor még saját maga előtt is, mert valamilyennek szeretné látni saját magát és valamilyennek szeretne látszani.

A háborúkra visszatérve - azért az tény, hogy mielőtt a huzagolt csövű puskákat bevezették (egyébként vita előzte meg ezt is) jóval szebb volt a csatába indulók-csatában meghaltak arány.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
16 éve 4 hónapja #361996 Írta: Finwe

egyetértek Finwével abban, h van még távolságtartás meg effélék, és ha lehet, én is inkább élek ilyesmivel, de nem mindig lehet. néha tényleg egyszerűbb a jehovás nénit egy pillantással elüldözni, mint beszélgetni vele. az pedig, ahogyan egy bolond öregnek bólogatok a buszon, csak címkézés kérdése, h tapintat vagy álarc.

A tapintat alatt azt értettem, hogy nem kell mindenkinek rögtön teljesen megnyílni, de lehet őszintének lenni tapintatosan is (akár rámosolyogni valakire vagy jelezni hogy ennél ne tovább) és ez nem cimkézés hanem intelligencia és jóérzés kérdése;)

Több
16 éve 4 hónapja #361950 Írta: Alyr Arkhon

keshu írta: Igen, az egyensúly fenntartása leginkább Angliának volt fontos, de egyik kontinentális hatalom se tudott úgy terjeszkedésbe kezdeni, hogy az ne ütközött volna a többi állam érdekeibe. Így ahogy mondani szokták volt Anglia volt a karmester, de azért, szövetségesekre is szüksége volt, hiszen szárazföldi hadsereggel nem rendelkezett akkorával,hogy kordában tartsa egész Európát. (amúgy igen tengeren legyőzhetetlen volt, a flotta-elv 1921-ig volt érvényben, de az európai háborúk többségét(kivéve a krímit) szárazföldön kellett megnyerni)).
Hát igen a 30 éves háború tényleg összeurópai lett, a végén nagyon már azt se tudták hogy ki ki mellett van, és egyáltalán mit keres ott, de ezt meg Richelieu-nek köszönhető, ő utána meg visszaállt a régi rend és egészen Bismarckig(meg Cavourig) kellett várni újabb reálpolitikusra.

Persze, hadserege nemigen volt, de volt pénze.
Napóleon ellen pl kemény milliókat fizetett az oroszoknak meg a poroszoknak...
Másrészt meg akkora ereje mindig volt, hogy ha valamelyik oldal mellé állt, akkor az lett a győztes. (mondjuk Napoleonnal pont megszívták, de egyes személyekkel a Seldon-terv sem tudott számolni...)
Az is tény, hogy Bismarck direkt nem akarta Königgrätz után meggyengíteni Monarchiát, hogy legyen egy erő az oroszokkal szemben, de ezt azért nem nevezném teljes egyensúlyra törekvésnek.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
16 éve 4 hónapja #361922 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Gondolatok

Tünde írta: Jó reggelt Vietnammal egyetértek. De engem pl a Hair vágott jobban pofon.

Úristen, hogy felejthettem el ezeket a filmeket...
A háborút kicsi koromban nagyon nehezen értettem meg hogy ki és miért akar ilyesmit tenni. Most sem nőttem fel igazán ehhez, de most leginkább az fogalmazódik meg bennem, hogy ocsmány politika. Marionett-bábuként rángatják az okos politikusok azokat az embereket, akik egy-egy országot/területet/nemzetet képviselnek. Ahelyett, hogy egy sakkpartiban elintéznék a dolgot. Nem látom értelmét annak, hogy az győz, akinek több embere maradt életben. A sakkban legalább csak fabábuk hullanak.

Bár biztos hülyeség, amit mondok, de nem láthatom át a világpolitikát és nem is szeretném.

"Well, I'm back."

Több
16 éve 4 hónapja #361917 Írta: keshu
keshu válaszolt a következő témában: Gondolatok
Igen, az egyensúly fenntartása leginkább Angliának volt fontos, de egyik kontinentális hatalom se tudott úgy terjeszkedésbe kezdeni, hogy az ne ütközött volna a többi állam érdekeibe. Így ahogy mondani szokták volt Anglia volt a karmester, de azért, szövetségesekre is szüksége volt, hiszen szárazföldi hadsereggel nem rendelkezett akkorával,hogy kordában tartsa egész Európát. (amúgy igen tengeren legyőzhetetlen volt, a flotta-elv 1921-ig volt érvényben, de az európai háborúk többségét(kivéve a krímit) szárazföldön kellett megnyerni)).
Hát igen a 30 éves háború tényleg összeurópai lett, a végén nagyon már azt se tudták hogy ki ki mellett van, és egyáltalán mit keres ott, de ezt meg Richelieu-nek köszönhető, ő utána meg visszaállt a régi rend és egészen Bismarckig(meg Cavourig) kellett várni újabb reálpolitikusra.

"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"

Több
16 éve 4 hónapja #361916 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brannorion írta: a szélsőségekről meg azért lehetne beszélni, mert lehet könnyű azt mondani, hogy inkább egy vasrúd mint egy baráti kéz verjen hátba, de nem hiszem, hogy ha nap mint nap hátbavernének akkor jól esne, már elnézést, hogy belekötök;) persze, hogy az ember harcban edződik a legjobban, és hogy a középiskola a legkönyörtelenebb hely, de egészségesebb lenne mindenkinek, ha ezek a szélsőségek nem jönnének elő!

tény, h az ember jobban szereti, ha kedvesek vele, mint ha nem. ugyanakkor lehet a cigaretta ízét is szeretni, az se tesz jót.

valóban sarkítok kicsit és azért használtam E/1-et, mert nem gondolom, h az én esetem univerzálisan igaz lenne.
amivel viszont nagyon nem tudok egyetérteni, az az, h ha valaki bánt, akkor annak csak rossz családi körülményei, elfojtott komplexusai, szellemi retardációja (és rejtett belső értékei) lehetnek. van egy véleménye, amiben akár még lehet is némi igazság, és akár azon is el lehet gondolkodni, amit mond, nem csak azon, h hány órát dolgozhatnak a szülei, meg h ki fogják majd csapni az egyetemről.
sose gondoltam, h azokkal az emberekkel szemben, akik bántottak, szellemi fölényben lennék. lehet, h egyszerűen szerencsés vagyok; de az, h éveken keresztül bántanak és nem tudom megvédeni magam, nem épp a szellemi fölény jele.

ahogyan az emberi agy képtelen befogadni a többi ember összetettségét, ugyanúgy a szituációk összetettségével sem bír el. vannak dolgok, amiken elgondolkodunk, és vannak amiken nem. az, ha az egyik ember a másikról gondolkodik (bármi okból) szvsz megtisztelő, mert egy szűkös erőforrásból áldoz. egy baráttól (akiről feltételezhető a segítő szándék) pedig elváratik, h mielőtt mond vagy tesz valamit, gondolkodjon. és néha akár olyan dolgokat is mondjon, amik nem esnek jól vagy kiálljon azért, akit a barátjának nevez. az olyan vállonveregetős barát ezt nem teszi meg. éppen ezért én nem tudom az ilyen embert barátként tisztelni.

éppen azért, mert nem lehet annyit gondolkodni, ahány szituáció megkívánná, néha elő kell venni a jól begyakorolt mintázatokat, és kb. gépiesen cselekedni. ezek (főleg kamaszkorban) akár lehetnek végletesek is. a végletekben pedig az a jó, h viszonylag tisztán működnek. tény, h nagy a torzítás, de egy következetes szélsőséges gondolatmenetből sokkal könnyebb kiindulni, mint egy zavaros "minden relatív"-ból.

egyetértek Finwével abban, h van még távolságtartás meg effélék, és ha lehet, én is inkább élek ilyesmivel, de nem mindig lehet. néha tényleg egyszerűbb a jehovás nénit egy pillantással elüldözni, mint beszélgetni vele. az pedig, ahogyan egy bolond öregnek bólogatok a buszon, csak címkézés kérdése, h tapintat vagy álarc.[/list]

Több
16 éve 4 hónapja #361913 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Gondolatok
Jó reggelt Vietnammal egyetértek. De engem pl a Hair vágott jobban pofon.

Igazságos háború meg max az, ahol a megtámadott visszavág. Aki támad, annak nincs bocsánat. Mert ugye az mindig a pénzről, területről, hittérítésről szól :?

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Több
16 éve 4 hónapja #361911 Írta: Alyr Arkhon
Azér az öthatalmi egyensúly fenntartásán leginkább Anglia ügyködött, pont azért, nehogy megerősödjön akár egy ellenfele is anyira, hogy gondot jelentsen.
A többi hatalmak mind azon ügyködtek, hogy ők azért erősödjenek. Mivel azonban Anglia egészen az első világháborúig kb tartotta a nyomasztó tengeri fölényét (asszem Palmerston mondta ki, de lehet h valaki korábban: az angol flottának erősebbnek kell lenni mint az utána következő kettőnek együttvéve) a háborúk többsége úgy ért véget, hogy Anglia azt mondta, mostmár elég, ennyi volt, pont.
Egyébként ha már háborúk meg polgári áldozatok: A harmincéves háború (1618-1648) volt az első összeurópai háború ami komoly polgári áldozatokkal járt és megrázta egész Európát. Előtte nem volt jellemző, bár tény, hogy hadjárat útjában lakni nem volt életbiztosítás.

A háború igazi arcát megmutató film szerintem pl a Jó reggelt Vietnam, de méginkább az Apokalipszis most.
A világháborúk szerintem mennyiségi és minőségi változást is jelentettek, mert - főleg a másodikban de a távolsági tüzérséggel már az elsőben is - ekkor történt olyan először, hogy a frontvonal mögötti polgári lakosságot terrorcselekménynek beillő pusztításban részesítették - morálmegtörési okokból. (London, Drezda, Hirosima...)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
16 éve 4 hónapja #361907 Írta: Brannorion
ha csak a számokat nézzük, akkor pár száz éve nem volt ekkora pusztítás ( mondjuk akkkor nem éltek ennyien,de akkor is)... de szerintem lényegtelen, a háború mindig rossz...

Több
16 éve 4 hónapja #361906 Írta: keshu
Jó akkor nézzük a változásokat:
Régebben: öthatalmi egyensúly, nagyjából azonos erejű és hatalmú államokkal, random szerveződő szövetségek. A háborúk erről az egyensúly fenntartásáról szóltak.
19. század végefelé tömbösödés a diplomáciában, aminek egyenes következménye volt, hogy egyetlen kirobbanó háború sem maradhatott meg lokális szinten, hanem alapból Európa- ill. világméretűvé duzzadt.(lehet, hogy ez pusztán a háborúkat nézve csupán mennyiségi változás, de összeségében a nemzetközi kapcsolatokra vonatkoztatva minőségi változás)
+ ehhez jött a hadiipar induszrializálódása, sokkal pusztítóbb fegyverek, aztán később az általános hadkötelezettség bevezetése. (persze ezt is tekinthetjük mennyiségi változásnak, több ember harcol, pusztítóbb fegyverekkel, több ember hal meg. ennyi.)

Aztán a világháborúk után a hidegháború. Nya itt tényleg minőségi változás, előnye, hogy nem haltak meg emberek, bár így a malthusi háborús szerepet sem tudta betölteni...
Jelenleg egy szuperhatalom, pusztán erőfölényére támaszkodva, és persze csakis az ő érdeküket nézve letámad országokat. Erre szoktam azt mondani, hogy az utóbbi 30 évben, nem volt olyan politikus az USÁban akinek halvány fogalma lett volna arról, hogy mi is az a diplomácia.

[size=9:1nyo5o8r]Tényleg meg fogok bukni holnap[/size] :D

Több
16 éve 4 hónapja #361904 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Gondolatok

keshu írta: Hát én mondjuk pl. a két világháborút igencsak cifraságnak nevezném, azért a 19. század elejéig még igencsak az egyensúlyi politika volt a dominánsabb meg a lokális háborúk.

Ha csak a kiterjedtségére gondolsz, arra azt mondom, hogy (határozottan szerintem!) az nem minőségi, hanem mennyiségi változás...

Our knees do not bend easily

Több
16 éve 4 hónapja #361902 Írta: keshu
Hát én mondjuk pl. a két világháborút igencsak cifraságnak nevezném, azért a 19. század elejéig még igencsak az egyensúlyi politika volt a dominánsabb meg a lokális háborúk.

Több
16 éve 4 hónapja #361900 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Gondolatok

keshu írta: Nem tudom, amikor háborúkról. azok szükségességéről vitatkoznak mindig Malthus mondata jut eszembe: "A háború a társadalom higiéniája."
Persze ő régen élt és csak a "klasszikus" európai háborúkat láthatta, azóta meg történt egy-két cifraság...

Szerintem semmi olyan "cifraság" nincs most, ami ne lett volna akkor is. Sőt, szerintem a háborúk sokkal "tisztábbak" lettek azóta (pl hogy szempont, hogy a lehető legkevesebb polgári áldozat legyen. Ez pl _rohadtul_ nem volt szempont mondjuk 3-400 éve)

Our knees do not bend easily

Több
16 éve 4 hónapja #361899 Írta: keshu
Nem tudom, amikor háborúkról. azok szükségességéről vitatkoznak mindig Malthus mondata jut eszembe: "A háború a társadalom higiéniája."
Persze ő régen élt és csak a "klasszikus" európai háborúkat láthatta, azóta meg történt egy-két cifraság...

[size=9:syxy7zv0]Nekem meg holnap szigorlat, úgyh talán nem itt kellene irogassak :roll: [/size]

Több
16 éve 4 hónapja #361896 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Gondolatok

Peredhil írta: Utálom a háborús filmeket. Nem unalmasnak tartom őket, hanem undorítónak. Már elnézést.

Nagy Vörös Egyes? Nekem tetszett, de nem tudom leírni az ezzel a filmmel kapcsoaltos érzéseimet, mert hiába mondom, hogy jó volt, erre a filmre nem lehet ilyet mondani. Mondhatom, hogy megindított, de ilyen értelemben talán mégsem. Hiába mondom, hogy kedves-szomorú hangulata volt, mert nem egészen, de közel van hozzá. Azt is hiába mondom, hogy szép volt és "tiszta", mert ezt sem lehet mondani egy ilyen filmről.
Egyébként a háborús filmeket én még tovább szoktam bontani. Vannak a csak látványelemekért készülő filmek és vannak a jófajta, tartalommal és mondanivalóval bíró régi alkotások. (Meg még ezt is tovább... :D )
Szóval etc,etc. :)

"Well, I'm back."

Több
16 éve 4 hónapja #361893 Írta: Peredhil/Phoenix
Peredhil/Phoenix válaszolt a következő témában: Gondolatok
Utállom a háborús filmeket. Nem unalmasnak tartom őket, hanem undorítónak. Már elnézést.

Peredhil - Thor

"Eladom az Internet teljes másolatát 5689 db DVD-n (vagy 2 DVD-n pornó nélkül)."

Több
16 éve 4 hónapja #361887 Írta: Finwe

Amikor egy háborútól elkezdenek az emberek jót remélni, abból lesz a katasztrófa. (ld első világháború... ez akkora katasztrófa volt, hogy egyenes következménye volt a második. De komolyan hitte a magyar értelmiség nagy része is, hogy ez egy jó háború lesz, és utána egyetemes boldogság lesz meg minden)
Én pont ezért tartom jónak a háborús filmeket, mert megmutatják (már a jobbak) a háború igazi arcát.

Sajnos a legtöbb háborús film, még az izgalmasabbak és drámai értékeket tartalmazó filmek is sajnos olyan eszközökkel dolgoznak amelyek elve kizárják hogy a háború valódi és legmélyebb traumájából egy cseppnyi igazságot is megmutassanak. Az ilyen Spielberg féle Ryan közlegény megmentésére gondolok, bármilyen jó film is a "műfajában" még is csak akciófilmes elemekkel mutatja be a háborút.
És kimarad az, ami éppen a legszörnyűbb a háborúban: hogy tudniillik megszülettünk erre a napfényes világra, idill és szeretet vesz körül és ebbe az egészbe egyszer csak beletenyerel a háború. Ami elpusztít, mindent amit gyermekként elpusztíthatatlannak hittünk. Ez az igazi traumája a háborúnak erőszaknak, és ami utána jön mert sokszor akik részt vettek a háborúban egy egész életre megnyomorodnak, és ezt nagyon kevés film képes és meri visszaadni. Talán a Szarvasvadász című filmet tudnám ajánlani (amit persze betiltottak anno, a rendezőjének pedig derékba törték a karrierjét, nem csoda hát, hogy nem sok ilyen próbálkozás volt a történelem folyamán)

Több
16 éve 4 hónapja #361886 Írta: Finwe

A szélsőségek meg tökre jók icon_smile.gif Ezek is csak álarcok. Fel lehet őket próbálni. Ha tetszik és jól áll, akkor maradhat. Ha nem jó és folyton lepotyog az ember fejéről, akkor le kell cserélni. Kinek nincs gyűjteménye praktikus kis álarcokból? Én fölveszem az álarcomat, te beraksz a skatulyádba és mennyi időt spóroltunk! Olyan fárasztó lenne folyton gondolkodni... és őszintének lenni...

Nem feltétlen. Az őszinteség sosem fárasztó, a kérdés az, hogy ki mennyire és mikor az. A tapintat is lehet őszinte, a távolságtartást, a közeledést, lehet mindent őszintént. Az nem feltétlen azt jelentim hogy lerohanok valakit a legmélyebb érzéseimmel, önellentmondásaimmal (ez utóbbit viselik szerintem a legnehezebben az emeberek, mert nagyon irritálóak, kiszámíthatatlanok, érthetetlenek)
Úgyhogy szerintem nem az a kérdés, hogy más előtt milyen álarcokat viselek, hanem, hogy magam előtt mennyit játszom, és hogy rámragad e egy álarc vagy letudom e venni, és ha igen mennyire fáj.
Az igazi szabadság az amikor valaki még a legsötétebb álarca mögül is képes néha napján őszintén kikacsintani. Ezen a téren lehet javulnunk. Ezt mindenki értékelheti.[/quote]

Több
16 éve 4 hónapja #361884 Írta: Brannorion
Komolyan úgy gondoljátok, hogy csak álcarok mögé lehet bújni? Én azon, hogy megváltoztam azt értettem, hogy felválaltam önmagamat, hogy kiszakadtam egy olyan táraságból, nem azt, hogy magamra húztam egy szerepet... :roll: tudom, hogy manapság közhellyé vált, hogy vállaljuk fel önmagunkat, de akkor is úgy leélni egy életet, hogy mások vagyunk...
a szélsőségekről meg azért lehetne beszélni, mert lehet könnyű azt mondani, hogy inkább egy vasrúd mint egy baráti kéz verjen hátba, de nem hiszem, hogy ha nap mint nap hátbavernének akkor jól esne, már elnézést, hogy belekötök;) persze, hogy az ember harcban edződik a legjobban, és hogy a középiskola a legkönyörtelenebb hely, de egészségesebb lenne mindenkinek, ha ezek a szélsőségek nem jönnének elő!

Több
16 éve 4 hónapja #361839 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Gondolatok
Nem értem, mi az, h jót tenni, meg rosszat tenni; javulni meg végleg belesüppedni a rosszságba...

Sokszor láttam olyat, h valaki sokat változott és emiatt néhányan elkezdték nemszeretni, néhányan meg csodálni, h hűde javára vált. Én úgy szeretek változni, h jobban tetsszek azoknak az embereknek, akiknek a véleménye számomra mérvadó. Persze mégjobb lenne, ha lehetne úgy, h egyszerre mindenki jobban szeressen, de azt úgyse lehet.
Megaztán egy rendes megváltozás sok próbálkozással jár meg túlkapással, amikre pár évvel később az ember nem feltétlenül büszke. Ezek pedig még akár JOGOS nemtetszést is kiválthatnak.

Zenés mennybemenetelnek nem igazán nevezhető általánosiskolás-gimis éveim alatt én is "kaptam". Igaz, vasdarab nem volt... Pár nappal bankett után volt egy balatoni osztálytalálkozónk, ahova kizárólag azért mentem el, mert egy nekem fontos embernek ez fontos volt.

Nálunk is megvolt a "szemétgyerek" karakter, akivel utáltuk egymást jó sokáig. Igaz, nem csúfolt végig, csak éppen addig, amig tényleg érdekelt, amig nem volt más társaságom. Valahogy úgy alakult ott Balatonon, h leültünk beszélgetni. Részemről azért, mert minden sértődöttség nélkül meg akartam köszönni, h annyira pokollá tette az életemet, h megtaláltam az MTT-t. Ilyen mondatnak persze nehezen lesz épkézláb kontextusa, de nem kellett sokáig várni. Valószínűleg előtte ezen sokat gondolkodott, mert egy mondatban összefoglalta, h mit gondol az elmúlt hat évéről: "Én legalább csináltam valamit."

Egyfelől persze ez a legidegbetegebb mondatok egyike, amit valaha hallottam, de minél többet gondolkodom rajta, annál igazabb. Mert ugye vannak ezek a szemét alakok, meg vannak a szerencsétlen céltáblák, de ottvan még egy csomó másik, akik végülis mit csinálnak, mit gondolnak? Annyira ellenzik az ilyesmit, h azt mondják, h "milyen rossz nézni", vagy h "nem lennék a helyedben". De annyira már nem, h felálljanak és azt mondják, h "elég", még annyira se, h felálljanak és kivonuljanak a teremből. Szvsz az ember felelős azért, h mit lehet megcsinálni a jelenlétében. Persze vannak köztük olyanok, akik még csak ilyen álságos mondatokat se mondanak, talán, mert csöndben egyet is értenek a helyzettel. De ez tkp mindegy, mert ezek a csöndes emberek vagy ártanak, vagy csak szimpán nem segitenek, de semmiképpen se ők azok, akiknek bármiért is hálásnak kéne lenni.

Vanazúgy, h valaki irritáló, és ezért órákon keresztül generálom a gonoszabbnál gonoszabb megjegyzéseket. Ilyenkor csak egyszerűen körvonalazni próbálom, h mi a bajom az illetővel. (gyakran teszem ezt társaságban) Néha rájövök, h kb semmi, csak rossz kedvem van és le akartam vezetni. Ha másra jutok, akkor azt viszont - mert így tartom korrektnek - igyekszem valami emészthető formában az illető tudomására hozni. Néha nagyon büszke vagyok magamra, amikor sikerül rájönni, h mi a bajom. Ilyesmiből nagyon sokat lehet tanulni. Annyira sokat, h hajlandó vagyok tudomásul venni, ha ilyesmi az én hátam mögött is megy. Sőt. Ha nem is könnyű ezt a gyakorlatban így gondolni, de hálás vagyok azoknak, akik helyettem gondolkodnak a hibáimon, akár még megtisztelő is, ha egy okos ember teszi. (főleg jó, ha meg is osztják velem, h mire jutottak.)

Persze van ez a nem éppen dicsekednivaló köztes időszak, amikor nem szeretném, ha az illető fülébe jutnának a "gondolatcsírák". De vajon mennyire várható el egy (esetleg kicsit éretlen) 15 évestől, h ne hangoztassa az egyébként annyira szellemesnek gondolt meglátásait? Nem azt mondom, h hálásnak kell lenni érte, de szerintem kevesebbet ártanak, mint azok, aki néha hátbaveregetnek, h "nem lennék a helyedben".

Azt is elismerem, h a mindenféle tárgyak dobálása nem éppen a legkifinomultabb jelzés. De pusztán az, h lekommunikálják, h nem te vagy a kedvenc, már értékesebb információ ahhoz, h fejlődj, mint az, h néhányan ülnek és kussolnak.

A szélsőségek meg tökre jók :) Ezek is csak álarcok. Fel lehet őket próbálni. Ha tetszik és jól áll, akkor maradhat. Ha nem jó és folyton lepotyog az ember fejéről, akkor le kell cserélni. Kinek nincs gyűjteménye praktikus kis álarcokból? Én fölveszem az álarcomat, te beraksz a skatulyádba és mennyi időt spóroltunk! Olyan fárasztó lenne folyton gondolkodni... és őszintének lenni...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.599 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére