Star Wars

Több
22 éve 5 hónapja #63553 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Star Wars
Lamorak: Igazad van, kihagytam a prequeleket. :oops: Mondjuk akkor még Anakin Skywalkerről beszélünk és nem Vaderről. Persze a kettő nem választható szét.

"Ezért erőlködő hanguilatú a Birodalom örökösei-- mert pusztán politikainak látja-kezeli (láthatja-kezelheti) azt, ami alapvetően nem csak az."

Hiszen erre te magad adod meg a választ: abban az időben már csak politikai hatalom létezik, hiszen az összes Sith meghalt. És a Zahn könyvekben rengeteg utalás történik erre. Thrawn józan ésszel és taktikával próbálja feltámasztani a Birodalmat. De nem sikerül se neki, sem másnak. Pontosan azért, mert hiányzik a Sith-erő és hatalom. Ennek ellenére az Új Köztársaságnak problémát jelent az a néhány életben marad admirális és hadúr, mert a 'fennhatósága' alá tartozó világokat támadnak meg mindig. Már pedig Coruscant-nak biztosítani kell a tag-világok biztonságát. Különben kilépnek a Köztársaságból.

Brisa

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 5 hónapja #63534 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Star Wars
Igen, Brísa-- te koncepcióban nézed a dolgot, én pedig szövegben-- vagyis inkább narratívában (a filmes szöveg is szöveg, mert az is egy jelrendszer segítségével léztrehozott, jelekből és azok viszonyaiból álló jelentésképző tér... hm, minden magyarul van. :) ). A 3 prequel + eredeti trilógia a narratíva szintjén kerek és lezárult-- még egy aristotelési ismérv, nevezetesen az, hogy a történetnek kell legyen eleje, közepe, és vége, és belátható kell legyen.

Nos, a legfontosabb szerintem is a Vader körül kialakuló rendszer; de ennek rengheteg aspektusa van, amelyből Luke csak az egyik. Lehet amellett érvelni, hogy az a legfontosabb-- akkor viszont kiejted most mind a három prequelt az érteűlmezésből... Vader egyébként maga sem 'csak' gonosz (Thrawn admirális, ezek szerint így hívják, elég lanyha és erőlködő benyomást tett rám nagyjából 10 éve, mikor olvastam); nem volt soha az, és nem is lett az. Ez az egyik dolog, ami a 6 rész során kiderül. Vader ponot olyan árnyalt (sőt emlékeim szerint árnyaltabb), mint akárki más.

A Császár, azért ezt ne felejtsük el, nem csak egy szimpla monarcha volt ám: az ő ereje és hatalma (és nem a poilitikai, hanem a 'Sith' hatalma) tartotta össze a Birodalmat. A New Hope könyvváltozatában Tarkin azt mondja (azt hiszem, ez a filmben is benne van), hogy a Birodalom legfőbb fegyvere a félelem (akárcsak a Spanyol Inkvizíciónak :) ), és a Jedi visszatérben emlékeim szerint van vmi olyan, hogy magát a Birodalmat is a félelem tartja össze-- mikor a Császár, ennek a szupraolitikai, szupra-szociális kohéziónak a fókusza megsemmisül, a Birodalom, abban az értelemben, teljesen lehetetlenné válik (és különösen az az érdekes, hogy itt egyszerre semmisül meg mindkét Sith, tehát esély sincs ugyanilyen tipusú hatalom felállítására). Ezért erőlködő hanguilatú a Birodalom örökösei-- mert pusztán politikainak látja-kezeli (láthatja-kezelheti) azt, ami alapvetően nem csak az.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 5 hónapja #63531 Írta: Brisa
Elég ijesztő két ennyire mélyen egyetértő embernek ellentmondani, de... Ugye nem harapjátok le a fejemet? :roll:

Lord Maul írta: Arról van szó, hogy ahogy korábban volt szó róla, a régi, elfeledett értékek visszatérte (ezt viszont Jackson is nagyon szépen elmondatja Galadriellel a filmje elején) a fontos. Ugyanakkor megújulás/megtisztulás, ez mindkét történet lényege szerintem. Ezért nem jó az, ha jön egy Thrawn (aki lehet, hogy egy sci-fi könyvben fantasztikusan karizmatikus "főgonosz", de nem a Star Warsban, ahogy Lamorak is rámutatott), és jön a "Birodalom maradványa". Igazából eleve elhibázott a koncepció, mivel pont az lenne a lényeg, hogy a Köztársaságból lett a Birodalom, utána pedig a Birodalomból lett ismét Köztársaság, nem pedig valami Új Birodalom - Új Köztársaság harcocskákról van szó. Szóval többek között ezért nem működik a dolog. Meg egyszerűen onnantól, hogy látjuk Hant, Luke-ot, Leiát összeölelkezni, látjuk Yodát, Obi-Want, és Anakint, onnantól NEM ÉRDEKES, hogy mi történik velük a továbbiakban. Szerintem. :) Csak annyira érdekes, mint mondjuk Tolkien függelékeiben. De az a baj ezekkel az e.u. könyvekkel, hogy a Birodalom legyőzését is ledegradálják, értéktelenné válik. A Császár mégis visszatér, Luke mégis átáll a Sötét Oldalra, Chewbacca életét áldozza Anakin Soloért, utána persze értelmetlen az egész, mert Anakin is meghal két könyv múlva, Coruscantot megsemmisítik a Vongok (Brisa: a Vongok egy idegen faj, akik megtámadták a galaxist, tipikus sci-fi húdebrutál alienek, militáns kultúra, biotechnológia, szokásos klisék). Ez NEM Star Wars. Ja, Han Solo mellesleg alkoholista (ld. "partnerét vesztett zsaru") lesz Chewia halála miatt... nem is értem, miért írom ezt ide, de mindegy.

Nem értem, mi bajotok Trahwn főadmirálissal. Miért ne lenne a SW-ban is karizmatikus? Bár már elég rég olvastam, emlékszem az ő alakja majdnem annyira megfogott, mint Vaderé. Mert ő sem annyira egyértelműen gonosz , mint pl. Sauron vagy Melkor. És én nagyon szeretem ezeket az árnyaltságokat.

Én egy picit másképp nézem Vadert, mint ta, Lam. Az egész SW számomra kapcsolatok rendszere, amelyben a legfontosabb Luke és Vader közötti viszony (persze a Luke és mesterei, Vader és a Császár, Luke és Han, Luke és Leia, Han és Leia kapcsolatok is nagyon lényegesek a történet szempontjából). És szerintem csak azért, mert ebből a kapcsolat-rendszerből kiesik pár (de valóban fontos) ember (Vader, Császár), attól még az élet zajlik tovább. Ha Zahn nem írta volna meg a folytatást, akkor mindenki elkészíti magának.

És szerintem tök logikus, hogy attól mert az Uralkodó meghalt, még az a Birodalom, amit a Császár képviselt nem pusztult el teljes egészében. (Az, hogy a Bir. utódainak vagy maradékának tekintik őket, az csak annyit jelent, hogy ők a régi rendszerhez maradtak hűk. Attól mert egy monarchia köztársasággá alakul, attól még maradni fog jónéhány monarchista.) Ugyanis nem mindenkit kellett kényszeríteni, vannak, akik elvi okoból voltak a Birodalom hű katonái. És ha nekem lenne pár csillagrombolóm, akkor a helyükben én is megbróbálnám visszaállítani azt a rendszert, amiben és hiszek.

Amúgy értem mit mondtok ti. (De hülye megfogalmazás volt ez, édes Erum! :roll: ) Szerintetek ez így kerek. (Lucas úgy mondta, hogy megvan neki az, ami a Jedi visszatér után fog történni...) Az én elveim szerint sose lenne vége a SW-nak :lol:

"A Császár mégis visszatér, Luke mégis átáll a Sötét Oldalra, Chewbacca életét áldozza Anakin Soloért, utána persze értelmetlen az egész, mert Anakin is meghal két könyv múlva, Coruscantot megsemmisítik a Vongok (Brisa: a Vongok egy idegen faj, akik megtámadták a galaxist, tipikus sci-fi húdebrutál alienek, militáns kultúra, biotechnológia, szokásos klisék). Ez NEM Star Wars. Ja, Han Solo mellesleg alkoholista (ld. "partnerét vesztett zsaru") lesz Chewia halála miatt... nem is értem, miért írom ezt ide, de mindegy."

Na ebben egyetértünk. Ez valóban nem SW. Pont ezért nem olvasom a képregényeket. :wink: A Zahn és az Anderson könyvekben semmi ilyen nincs. Nem is illik a koncepcióba.
És azzal is egyetértek, hogy változó minőségűek a könyvek, Lam. (Sőt, egyik-másikban még a helyesírási hibákat sem javították ki.) Én azonban már akkor is azt értékeltem, hogy ezek a történetek magukkal ragadnak. És mint tudjuk, számomra ez a szempont. :wink:

Szerintem meg lehetne írni a GyU folytatását is. De ez valójában nem egyértelműen a GyU folytatása lenne, hanem Tolkien-koncepciójának a folytatása. Hiszen a GyU csak a történelemnek egy aprócska mozzanatának a kinagyítása. És a történelem nem állt meg csak azért, mert Aragorn és Arwen meghalt, a tündék pedig elhajóztak. Tehát a folytatásban nem Samu gyerekeiről lenne szó, hanem a negyedkor, az ötödkor stb. eseményeiről...

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63520 Írta: Lamorak
Lord Maul: most már mindenképpen össze kell hozzuk azt a sörözést... tényleg, nem jössz az MTT alakulóra holnap?

Egyébként is (szokás szerint) a szívemből beszélsz... pontosan erről van szó. Azt nem tudom, és nem vállalkoznék megmondani, 'Star Wars-e' az e.u. (bár általában az a véleményem, hogy Lucas nagy hibát követett el, mikor a SW logo használatának engedélyezésével kanonizálta ezt a töméntelen, nagyon változó színvonalú szöveget)-- voltaképp MI a Star Wars? Egy szöveg, egy világ, egy tematika, egy retorika, egy koncepció? Nagyon összefolynak a dolgok sokszor, és sokan sok helyen kijelentik, hogy 'a prequelek nem SW' (ez viszont minden szinten hülyeség).

A prequelek azért jók, mert teljesen újak és mégis kapcsolódóak, tökletesen integráltak a motívumok, az ismétlődések (amik nekünk, akik a klasszikus trilógiával kezdtük, a prequelben ismétlődnek, de tudni kell, hogy tulajdonképpen a későbbi az ismétlés-- a prequel a tipus, a trilógia az antitipus, hogy a biblioai tipológia terminusait használjuk), és nagyon sok drámai erő van az egészben. A legegyértelműbb példa, ami eszembe jut: milyen fontos az, hogy tul.képpen Jar Jar az, aki hatalomra juttatja a Császárt-- a teljesen idióta, de mégis annak tudatában cselekvő szenátor, hogy a lehető legjobb választást teszi meg. És a vicc az, hogy az adott helyzetben valószínűleg nem csak Jar Jar hülyesége a dolog, hanem majdnem mindenkinek jónak látszik (azért is fogadják el). Nos, szerintem ez a tragédia; itt látszik az az iszonyatos, végzetszerű kiszámítottság, amivel Palpatine/Sidious működik (eddig is, és később is, pl. az Endornál). (Tényleg: egyre közelebb kerülünk a bizonyossághoz, hogy Palpatine = Darth Sidious. Szerintem már a Phantom cselekményének is csak akkor volt értelme, ha ezt feltételezzük.), és ez itt éppen azért borzasztó, amiért az Oidipus király is az: mert mi tudjuk, és ők nem. És ez, kérem, klasszikus tragédia, akárcsak Vaderé.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
22 éve 5 hónapja #63432 Írta: Lord Maul
Lord Maul válaszolt a következő témában: Star Wars

Lamorak írta: Lord Maul: szerintem nekünk együtt kellene dolgoznunk vmi Star Wars-projekten, annyira hasonlóan látjuk a dolgokat. Bár te jóval olvasottabb vagy e.u.-ban... én csak az első Zahn-t olvastam, nagyon régen, és nem nagyon tartottam sikeresnek; arra emlékszem belőle, milyen szánalmasnak tűnt az erőfeszítés, hogy Vader halála után valahogy összefogja a történetet. Nekem legalábbis az eredeti trilógiából is az vált nyilvánvalóvá, hogy itt Vader a főszereplő (ez volt egyébként az eredeti trilógia egyik nagy vicce szerintem: hogy végig azt hiszed, Luke és ilyenek a főalak, aztán rá kell jöjjél, hogy nem... Luke csak ellenpont, és éppen ezért nagyon-nagyon jók a prequelek), és az ő hiányában Zahn egyszerűen nem tudta megadni azt a fókuszáló erőt, ami Vaderben volt. Volt benne néhány jó ötlet, arra emlékszem, de már pontosan meg nem tudnám mondani, micsoda.
Ebből látszik, hogy abban is hajlok rá, hogy igazat adjak, hogy (...hm, a harmadik alárendelés, ma nem a tiszta retorika napja van :) ) nem kellene folytatni a dolgot, épp elég vitás dolog van az e.u.-ban. Tolkien (ezt talán kevesebben tudják) egyébként nem csak gondolkodott rajta, hanem el is kezdett írni egy GyU-folytatást: az volt a címe, hogy The New Shadow; a valamivel későbbi Gondorban játszódott volna, ahol nyugtalanító jelek kezdenek gyülekezni egy sötét szekta formájában; és a gyerekek orkosat játszanak az utcákon... Elkezdte, aztán pár oldal után abba is hagyta. Azt hiszem, a War of the Jewelsben van a szöveg.

Lamorak: én is valami hasonlót éreztem, amikor ráleltem Star Wars témájú hozzászólásaidra a Völgyzugoly fórumon! :)

Ezen viszont nagyon meglepődtem! Tolkiennek eszébe jutott, hogy egy Megye megtisztítása, meg egy Szürkerév után folytatja a történetet... hihetetlen! Egyszerűen nem lehet, persze rájött ő is... nem csak én vagyok ám ilyen okos... :lol: Ezt próbáltam Brisának is elmondani az erőltetett Zahn-analógiámmal, de nem értett meg. A kószás történetek ugyanis gondolom nem a Szövetség tagjainak, és Középfölde népeinek történetét akarja folytatni, hanem csak Középfölde világába helyezett, a "fővonaltól" független kis történetek. Ezekkel nincs semmi baj. De a folytatás, az más. Az nem működik. Egyébként Jackson nem tudom, hogy fogja kivitelezni a filmjében, hogy NEM a Megye megtisztítása és Szürkerév lesz a katartikus bejejezés, mint a könyvben... ez csak onnan jutott eszembe, hogy Tolkien annyira tökéletesen fejezte be a történetét, hogy nagy hiba lenne folytatni.

Arról van szó, hogy ahogy korábban volt szó róla, a régi, elfeledett értékek visszatérte (ezt viszont Jackson is nagyon szépen elmondatja Galadriellel a filmje elején) a fontos. Ugyanakkor megújulás/megtisztulás, ez mindkét történet lényege szerintem. Ezért nem jó az, ha jön egy Thrawn (aki lehet, hogy egy sci-fi könyvben fantasztikusan karizmatikus "főgonosz", de nem a Star Warsban, ahogy Lamorak is rámutatott), és jön a "Birodalom maradványa". Igazából eleve elhibázott a koncepció, mivel pont az lenne a lényeg, hogy a Köztársaságból lett a Birodalom, utána pedig a Birodalomból lett ismét Köztársaság, nem pedig valami Új Birodalom - Új Köztársaság harcocskákról van szó. Szóval többek között ezért nem működik a dolog. Meg egyszerűen onnantól, hogy látjuk Hant, Luke-ot, Leiát összeölelkezni, látjuk Yodát, Obi-Want, és Anakint, onnantól NEM ÉRDEKES, hogy mi történik velük a továbbiakban. Szerintem. :) Csak annyira érdekes, mint mondjuk Tolkien függelékeiben. De az a baj ezekkel az e.u. könyvekkel, hogy a Birodalom legyőzését is ledegradálják, értéktelenné válik. A Császár mégis visszatér, Luke mégis átáll a Sötét Oldalra, Chewbacca életét áldozza Anakin Soloért, utána persze értelmetlen az egész, mert Anakin is meghal két könyv múlva, Coruscantot megsemmisítik a Vongok (Brisa: a Vongok egy idegen faj, akik megtámadták a galaxist, tipikus sci-fi húdebrutál alienek, militáns kultúra, biotechnológia, szokásos klisék). Ez NEM Star Wars. Ja, Han Solo mellesleg alkoholista (ld. "partnerét vesztett zsaru") lesz Chewia halála miatt... nem is értem, miért írom ezt ide, de mindegy.

Szóval, lényeg, ami lényeg, Lucas lehet, hogy eredetileg 9 részt tervezett, de abban biztos vagyok, hogy a Birodalom bukása az utolsó részben lett volna, így is, úgy is. Csak így jobb! :)

Ezzel szemben vannak nekünk prequelek. Itt mit csinál Lucas? A saját, gondosan felépített mitológiáját bontja ki, és mutatja meg. Mit kapunk ezekkel a filmekkel? Láthatjuk azt, amit évekig csak elképzelhettünk. Ezért nem is működik egyeseknél, hatalmas gátat jelentenek a prekoncepciók a befogadás előtt. Mert mit látunk:
-Anakin Skywalkert...
-Padmét, aki Leia gyönyörű anyukája
-Palpatine-t, mégis honnan jött a Császár??
-A fiatal Obi-Want, és Anakin-Obi-Wan kapcsolatát... miért mondta azt Vader, hogy "now the circle is complete"?
-A Jedi rendet, miért akar Luke Jedi lenni? Kik voltak a Jedik?
-Yodát... miért volt ő a legnagyobb Jedi Mester, és hogy érte el azt a határtalan bölcsességet, hogy azt tudja mondani "there is no why", megértjük jobban az ő saját tragédiáját is
-a Köztársaságot, a kialakulóban lévő Birodalmat, stb. stb.
és a "civilizáltabb kort", a klónháborúkat is!

És az az érdekes, hogy ez úgy van tálalva, hogy ugyanazokba a helyzetekbe helyezi Lucas a szereplőit, több síkon (képi humot síkján pl. Jar Jar - 3PO, vagy komolyabb dolgokban (ld. "gonosz figurák"), és magában a trilógia szerkesztésében is. És, hat ránk azzal, hogy tudunk bizonyos dolgokat a klasszikus trilógiából, és ezzel egy hatalmas kérdést vet fel, amit szerintem senki nem tud megválaszolni, hogy tulajdonképpen aki először látja a SW sagát, ő milyen sorrendben nézze a filmeket? És ez a prequel dolog érdekes módon működik, de a folytatás nem. Azt nem tudom, miért. :)

Ennyit akartam mondani, bocs, csak rámjött a tízperc. :)

We will drive the machinery of war with the sword and the spear and the iron fist of the orcs!

Több
22 éve 5 hónapja #63395 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Star Wars
Nekem egy kicsit az nem teszett,hogy a klónok eleinte rossznak tűntek aztán kiderültek, hogy jók (bár még azért gyanús, hogy mi lesz a 3. részben)
Jól gyanítom?

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
22 éve 5 hónapja #63353 Írta: Lamorak
(Nem küldtem el tegnap a Klónok-hozzászólásomat, vagy valaki kitörölte? Volt olyan, aki látta? Mert már nem emlékszem, valóban elküldtem-e....)

Lord Maul: szerintem nekünk együtt kellene dolgoznunk vmi Star Wars-projekten, annyira hasonlóan látjuk a dolgokat. Bár te jóval olvasottabb vagy e.u.-ban... én csak az első Zahn-t olvastam, nagyon régen, és nem nagyon tartottam sikeresnek; arra emlékszem belőle, milyen szánalmasnak tűnt az erőfeszítés, hogy Vader halála után valahogy összefogja a történetet. Nekem legalábbis az eredeti trilógiából is az vált nyilvánvalóvá, hogy itt Vader a főszereplő (ez volt egyébként az eredeti trilógia egyik nagy vicce szerintem: hogy végig azt hiszed, Luke és ilyenek a főalak, aztán rá kell jöjjél, hogy nem... Luke csak ellenpont, és éppen ezért nagyon-nagyon jók a prequelek), és az ő hiányában Zahn egyszerűen nem tudta megadni azt a fókuszáló erőt, ami Vaderben volt. Volt benne néhány jó ötlet, arra emlékszem, de már pontosan meg nem tudnám mondani, micsoda.
Ebből látszik, hogy abban is hajlok rá, hogy igazat adjak, hogy (...hm, a harmadik alárendelés, ma nem a tiszta retorika napja van :) ) nem kellene folytatni a dolgot, épp elég vitás dolog van az e.u.-ban. Tolkien (ezt talán kevesebben tudják) egyébként nem csak gondolkodott rajta, hanem el is kezdett írni egy GyU-folytatást: az volt a címe, hogy The New Shadow; a valamivel későbbi Gondorban játszódott volna, ahol nyugtalanító jelek kezdenek gyülekezni egy sötét szekta formájában; és a gyerekek orkosat játszanak az utcákon... Elkezdte, aztán pár oldal után abba is hagyta. Azt hiszem, a War of the Jewelsben van a szöveg.

Star Wars és irodalom: nos, az irodalom nem függ a vásárhelyilajosok sajátos megközelítéseitől; azt hinné az ember, aki valamilyen szinten 'foglalkozik' fantasyval és sci-fivel, ennyit igazán tud már a populáris irodalomról. Én még nem olvastam Salvatore szövegét, és meg kell mondjam, én sem várok tőle sokat; de azért Thomas Mannt és pelenka használati utasítást emlegetni eléggé anakronisztikus... Gondolom, VL minden lehető fórumon kikel Örkény 'Mi mindent kell tudni' c. egypercese ellen is (ha igen, ki is röhögik mindenhol-- ahogy én is, bocsánat...). Igazán nem tudom, mi köze Thomas Mann-nak ehhez; hacsak az nem, hogy VL hozzá van szokva, és csak a mann-i regény konvencióit hajlandó megemészteni... de ez annyira nevetséges, hogy felesleges is rá szót vesztegetni. A pelenka ügyében pedig megoszlanak a vélemények; már ha VL a Klónok forgatókönyvét értette alatta (ha nem, akkor viszont nem értem, miről beszél). Talán meg kellene néznie legalább; egyébként meg ért hozzá? Mert én is tudok ám a matematikáról summás elítéléssel nyilatkozni, de akkor engem kiröhögnek, hiszen olyasmibe szólok bele, amihez nem értek--- következmény: a sógorom egy régi tanárát tudnám idézni, aki szerint 'micsoda marhaságot mondott ez a kisfiú, gyertek, nevessük ki együtt!' És ennyit VL-ről.

(és ezt most tényleg elküldöm)

Lamorak
(Aristotelés)

Több
22 éve 5 hónapja #63270 Írta: Brisa

Lord Maul írta: A folytatásokról: szerintem nem LEHET és nem is KELL folytatni a történetet. Még Lucasnak sem. Főleg nem az e.u. irányába, Birodalom maradványai, Yuuzan Vongok és egyéb nevetséges dolgok...

Hát Lucas még az eredeti filmeknél azt mondta, hogy megvan mind a 9 rész. Gondolom nem részletesen kidolgozva, de ő elvileg tudja, hogy mi volt előtte és mi lesz utána (mármint az eredetikhez képest.
Amúgy folytatni miért ne lehetne? Csak az előzményeket szabad megfilmesíteni? De miért?
Amúgy mi az a "Yuuzan Vongok" és a "feeling"?

Köszi, köszi az oldalt! Örök hálám fog üldözni miatta. Ki fogom nyomtatni és kipipálom, hogy mi van meg nekem, és gatyába rázom az én sorrendiségemet ez alapján. Köszike! :lol:

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63266 Írta: Lord Maul

Tar-Ancalime írta: Te jó Isten,hogy bírtok képregényeket olvasni?már bocsánat,nem akartam belegázolni senki lelkivilágába,de a képregénynél sekélyesebb műfajt nehezen tudok elképzelni...Luke,mint a sötét oldal bajnoka??!!Úristen,mit tettek ezek a Mítosszal?Fénykardomba dőlök mindjár'!!!Erre merik rányomni az SW emblémát?és Lucas hagyja?
DE.Az utolsó mondatoddal egyetértek,Lord.Az SW mítosza az Endorral VÉGET ÉR.És nem kell semmiféle ócska folytatás,aitől csak rosszabb lesz,ezeket utáljuk!!!
[size=9:1zepuqx2]bocs,ha túl durvára sikeredett,de nem bírok magammmal,ha szóba jön a téma..[/size]

A képregények szerintem nagyon jók, amúgy elég értékes műfaj, jók a történetek, és a rajzok is elsőrangúak, de te tudod.. én szeretem.

A folytatásokról: szerintem nem LEHET és nem is KELL folytatni a történetet. Még Lucasnak sem. Főleg nem az e.u. irányába, Birodalom maradványai, Yuuzan Vongok és egyéb nevetséges dolgok...

We will drive the machinery of war with the sword and the spear and the iron fist of the orcs!

Több
22 éve 5 hónapja #63263 Írta: Lord Maul
ÉSzAH: hmmmmm.... szerintem annyira nem volt rossz az alapanyag, annyira a könyv se rossz. De most tényleg nem akarok belemenni. :)

Brisa, Áfi: www.randomhouse.com/delrey/starwars/timeline.html

Több
22 éve 5 hónapja #63258 Írta: Brisa

Áfonya írta: Andersont én is olvastam párat, és végülis nem rossz. Sztem se igazi SW, de vannak benne jó megmozdulások. Egyébként engem érdekelne Han és Leia gyerekeinek története (lsd. 7.-8.-9. Epizód), de abban igaza van LM-nak, hogy a körítés vhogy nem jó... :? Filmen azonban szívesen megnézném - természetesen Lucas elképzelése alapján.
Az E.U.-val nekem a másik gondom az, hogy mivel az összes könyvet lehetetlenség eolvasni/megszerezni, én nagyon hamar elvesztem benne. Tehát tudok ilyen foltokat, hogy pl. Mara Jade, meg Thrawn, stb., de nem tudom beazonosítani, hogy melyik karakter melyik könyvhöz tartozik, meg hogy ezek hogy jönnek sorba! Szal inkább hagyom az egészet. :D

Ez az utód-dolog jó kérdés. Télleg, ki lehetne Lucas utódja? Mert nagyon úgy néz ki, hogy a mi George-unk nem akarja megcsinálni a 7-8-9-et (bár még mindig jöhet neki egy sugallat az Erőtől.. :roll: ), és sztem a rajongótábor nem nagyon tolerálna egy másik emberkét... kábé olyan lenne, mintha nem PJ csinálná a TTT-t, meg a ROTK-et. 8O (Ami hála égnek már nem következhet be. :twisted: ) Szóval szerintem ha Lucas nem akar 7-8-9-dik epizódot, akkor ne is legyen.

Hát igen, tényleg el lehet veszni a sok SW emblémájú könyv között. Egy ideig (amíg még megfizathető volt) én megvettem mindet, ami megjelent, aztán már nem bírtam anyagilag és megbeszéltem magammal, hogy csak a fővonulatot vásárolgatom. Azaz hagytam a Han Solo-s köteteket meg az X-szárnyúakat (mondjuk ezt már bánom, mert történt rájuk uatálás a 'fővonulatban'), és a Jedi-gyerekeket is. A képregényekre csak ránéztem (most már ezt is bánom: legalább belelapozhattam volna :roll: ). Amúgy én nagyjából vezetem, hogy kronológiailag melyik kötet melyik után jön. Ha érdekel, elküldöm neked a listát.

Szerintem nem azzal van gond, hogy ki rendezze a 7-8-9-et, hiszen a 5-6-ot sem Lucas csinálta! Sokkal inkább az, hogy nehéz lenne elfogadni, ha nem H. Ford és C. Fisher 'gyerekei' rohangásznának a filmekben, és nem M. Hamil lenne a Nagy Jedi... Engem ez zavarna leginkább. Lucas simán megírhatja a következő trilógia sztoriját. Sőt még producer is lehetne. Azért annyira még nem öreg.

ÉSzAH: Köszönöm szépen! Ez a pasi az én számból is kivette a szót! (Bár azt nem értem, hogy a SW-ban miért keres bárki is irodalmat.)

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63245 Írta: ÉSzAH
ÉSzAH válaszolt a következő témában: Star Wars
Hadd idézzek a kedvenc fantasy és sci-fi magazinomból egy pár mondatot. Vásárhelyi Lajos összegzi érzéseit a Klónok támadása c. könyvvel kapcsolatban és nagyon fején találja a szöget. Legalábbis az én érzéseimet tökéletesen megfogalmazza.

Nagyjából erre számítottam. Meglepetést csak a jó nevű Salvatore okozott azzal, hogy ilyen munkába belefogott. Gondolom, valami értelme volt számára a dolognak, ha más nem, akkor anyagi. Egyetértek vele, hiszen mindnyájan a profitból élünk, és ha előttem is meglengetnének egy köteg zöldhasú dollárt, biz' isten én is elcsábulnék.
Ő is elcsábult, és valami olyannal próbálkozott, amit nem lehet megcsinálni. Minden igyekezete ellenére csak egy hamvába holt, de inkább döglött kísérlet maradt. Mert az talán még Thomas Mann-nak sem sikerült volna, hogy egy pelenka használati utasítást irodalommá hangszereljen. Salvatore-nak sem sikerült. Pedig igyekezett derekasan, néha még a verejték szagát is éreztem olvasás közben. Megtett mindent, de oda nem lehet tartalmat varázsolni, és főleg irodalmat nem, ahol az még nyomokban sem fordul elő.

Pontosan ezt éreztem én is, csak eddig nem tudtam, miként foglalhatnám össze anélkül, hogy oldalakat írnék, mert arra pedig nem akartam időt pazarolni. Az úr végig hangsúlyozza, hogy ő csak a könyvet olvasta, a filmet nem látta. (Könyvről kritikát írni szerintem jobb is így.) Én a filmet is láttam. És csak annyit mondok, nagyon haragszom Lucasra.

Tudom, hogy népszerűtlen vagyok itt a véleményemmel, pedig higyjétek el, STAR WARS rajongó vagyok már '84 óta. Nem kell engem meggyőznötök és sem akarlak titeket meggyőzni (mármint azokat, akiknek tetszik az EpII). Csak gondoltam megosztom veletek ezt a remekül megfogalmazott, frappáns kis összegzést. :-)

ÉSzAH

"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/

Több
22 éve 5 hónapja #63238 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Star Wars

Brisa írta: Én nagyon bele tudtam élni magam a Zahn és Anderson könyvekbe. Nem mondom, hogy nem volt időnként olyan érzésem, hogy pl. Luke ezt nem mondaná, vagy Han ezt sosem nem tenné stb., de hát ilyen ugye a Baljósban meg a Klónokban is volt...

Andersont én is olvastam párat, és végülis nem rossz. Sztem se igazi SW, de vannak benne jó megmozdulások. Egyébként engem érdekelne Han és Leia gyerekeinek története (lsd. 7.-8.-9. Epizód), de abban igaza van LM-nak, hogy a körítés vhogy nem jó... :? Filmen azonban szívesen megnézném - természetesen Lucas elképzelése alapján.
Az E.U.-val nekem a másik gondom az, hogy mivel az összes könyvet lehetetlenség eolvasni/megszerezni, én nagyon hamar elvesztem benne. Tehát tudok ilyen foltokat, hogy pl. Mara Jade, meg Thrawn, stb., de nem tudom beazonosítani, hogy melyik karakter melyik könyvhöz tartozik, meg hogy ezek hogy jönnek sorba! Szal inkább hagyom az egészet. :D

Ha az Endorral végzödik számodra, akkor mi lesz, ha Lucas (vagy utódja) elkészíti a 7., 8. és a 9. episode-t is? :lol:

Ez az utód-dolog jó kérdés. Télleg, ki lehetne Lucas utódja? Mert nagyon úgy néz ki, hogy a mi George-unk nem akarja megcsinálni a 7-8-9-et (bár még mindig jöhet neki egy sugallat az Erőtől.. :roll: ), és sztem a rajongótábor nem nagyon tolerálna egy másik emberkét... kábé olyan lenne, mintha nem PJ csinálná a TTT-t, meg a ROTK-et. 8O (Ami hála égnek már nem következhet be. :twisted: ) Szóval szerintem ha Lucas nem akar 7-8-9-dik epizódot, akkor ne is legyen.

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
22 éve 5 hónapja #63212 Írta: Brisa
Ha egyszer, valaha az életben személyesen is találkozunk (Jössz Szegedre?), hozd el a képregény egyik darabját. Belelapoznék. Kíváncsivá tettél. :D

Én nagyon bele tudtam élni magam a Zahn és Anderson könyvekbe. Nem mondom, hogy nem volt időnként olyan érzésem, hogy pl. Luke ezt nem mondaná, vagy Han ezt sosem nem tenné stb., de hát ilyen ugye a Baljósban meg a Klónokban is volt...

A GyU folytatását meg lehetne írni, csak nem úgy, ahogy te javasoltad (tudom, SW analógia volt). Végülis valami hasonlót készülünk mi is elkövetni a Kószák Könyvével.

Amúgy te mit értes 'feeling' alatt? (Mondtam már, hogy gyatra az angol tudásom? :roll: )

Ha az Endorral végzödik számodra, akkor mi lesz, ha Lucas (vagy utódja) elkészíti a 7., 8. és a 9. episode-t is? :lol:

Ha a polcod ennyire ragaszkodik a könyvhöz, legalább azt áruld el, honnan tudnám én megszerezni.

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63208 Írta: Tar-Ancalime
Tar-Ancalime válaszolt a következő témában: Star Wars

Lord Maul írta: Brisa: szerintem a Dark Horse képregények milliószor jobbak, mint a könyvek. :) Sokkal feelingesebbek. Ez a képregény különösen az, bár a sztori egy jó nagy baromság (nekem), de a kivitelezés nagyon jó, Luke, mint a Sötét Oldal bajnoka király! :)

Hát igen, ízlések és pofonok, én nem mondom, hogy annyira szar lenne Zahn (mármint a trilógiája), de számomra nem Star Wars. Semmi köze szerintem a SW feelinghez, ysalamariska, C'Baoth mester, noghrik, Thrawn, Pallaeon, ezektől meg egyenesen hányok. :) Szerinted ez Star Wars? Mármint a filmtrilógiát jól folytatja szerinted? Akkor ezért nem tetszenek neked a zseniális prequelek. :)

Most képzeld el, hogy mondjuk Salvatore írna egy GyU folytatást, ami Szarumán visszatértéről, szánalmas ork tábornokokról stb. szólna, ahol kiderülne, hogy Aragorn mégis milyen szar király, Samuék nevelgetnék a gyerekeiket, kiderülne, hogy egy bakacsinerdei faj olyan hatással van Gandalfra, hogy nem tud "varázsolni", meg ilyenek. És úgy másolná a GyU sztorit, hogy minden klappolna, csak éppen a lényeg nem. :)

A könyvet meg nem adom el, viccelsz, tudod milyen jól néz ki a polcon? 8)

Mindegy, számomra a Star Wars Endorral véget ért. (Mielőtt félreértenéd, a Baljóssal kezdődik! :) )

Te jó Isten,hogy bírtok képregényeket olvasni?már bocsánat,nem akartam belegázolni senki lelkivilágába,de a képregénynél sekélyesebb műfajt nehezen tudok elképzelni...Luke,mint a sötét oldal bajnoka??!!Úristen,mit tettek ezek a Mítosszal?Fénykardomba dőlök mindjár'!!!Erre merik rányomni az SW emblémát?és Lucas hagyja?
DE.Az utolsó mondatoddal egyetértek,Lord.Az SW mítosza az Endorral VÉGET ÉR.És nem kell semmiféle ócska folytatás,aitől csak rosszabb lesz,ezeket utáljuk!!!
[size=9:twqd5x41]bocs,ha túl durvára sikeredett,de nem bírok magammmal,ha szóba jön a téma..[/size]

"A képzelet fontosabb,mint a tudás."
Albert Einstein

Több
22 éve 5 hónapja #63195 Írta: Lord Maul
Brisa: szerintem a Dark Horse képregények milliószor jobbak, mint a könyvek. :) Sokkal feelingesebbek. Ez a képregény különösen az, bár a sztori egy jó nagy baromság (nekem), de a kivitelezés nagyon jó, Luke, mint a Sötét Oldal bajnoka király! :)

Hát igen, ízlések és pofonok, én nem mondom, hogy annyira szar lenne Zahn (mármint a trilógiája), de számomra nem Star Wars. Semmi köze szerintem a SW feelinghez, ysalamariska, C'Baoth mester, noghrik, Thrawn, Pallaeon, ezektől meg egyenesen hányok. :) Szerinted ez Star Wars? Mármint a filmtrilógiát jól folytatja szerinted? Akkor ezért nem tetszenek neked a zseniális prequelek. :)

Most képzeld el, hogy mondjuk Salvatore írna egy GyU folytatást, ami Szarumán visszatértéről, szánalmas ork tábornokokról stb. szólna, ahol kiderülne, hogy Aragorn mégis milyen szar király, Samuék nevelgetnék a gyerekeiket, kiderülne, hogy egy bakacsinerdei faj olyan hatással van Gandalfra, hogy nem tud "varázsolni", meg ilyenek. És úgy másolná a GyU sztorit, hogy minden klappolna, csak éppen a lényeg nem. :)

A könyvet meg nem adom el, viccelsz, tudod milyen jól néz ki a polcon? 8)

Mindegy, számomra a Star Wars Endorral véget ért. (Mielőtt félreértenéd, a Baljóssal kezdődik! :) )

Több
22 éve 5 hónapja #63178 Írta: Brisa

Lord Maul írta: A könyvet azért nem találtad, mert ez képregény. Dark Empire/Dark Horse Comics. Itthon is megjelent Sötét Birodalom címmel (97-ben asszem).

A múlt kisértete megjelent, az Aquila adta ki. Nekem megvan, még nem szántam rá magam, hogy elolvassam... mondjuk én eléggé rühellem a SW e.u.-t, Zahnt meg különösen. :)

Te jó ég! Képregény? És képesek voltak figyelembe venni az írók azt a történeti szálat... :roll:

Tudom, hogy az Aquila adta ki, még sem tudtam megvenni, csak a 2. részt. L. Maul, ha nem kell neked, megveszem tőled. :lol: De most komolyan.

Utálod Zahn-t? Hát ízlések és pofonok... :D

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63171 Írta: Lord Maul

Brisa írta: Erről jut eszembe: ezekben az e.u. könyvekben utalás történik arra, hogy Luke is átáll a sötét oldarra, amikor a Császárt klónozzák. Viszont én sehol nem találtam meg a könyvet, amiben ez benne van. Azonkívül a Múlt kísértete sem jelent meg, csak a második része (A jövő látomása). Létezik ez? Tudtok segíteni?

A könyvet azért nem találtad, mert ez képregény. Dark Empire/Dark Horse Comics. Itthon is megjelent Sötét Birodalom címmel (97-ben asszem).

A múlt kisértete megjelent, az Aquila adta ki. Nekem megvan, még nem szántam rá magam, hogy elolvassam... mondjuk én eléggé rühellem a SW e.u.-t, Zahnt meg különösen. :)

Több
22 éve 5 hónapja #63122 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Star Wars
Na, ez igaz... úgy látszik, tavaly szeptember óta az amcsik nem szeretik a túl fenyegető hangulatú filmeket... :roll:

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 5 hónapja #63118 Írta: Penngaladiel
Penngaladiel válaszolt a következő témában: Star Wars
Tudjátok, mi a gond az új Star Wars részekkel? A gonosz... nem elég gonosz! :twisted:
Bár Darth Maul külsejét hihetetlen módon megcsinálták, Dooku Christopher Lee alakítása miatt nagyon jó, de azt a fenyegetést, amit Darth Vader sugárzott az első pillanattól, ahogy felbukkant a Csillagok háborújában, meg sem közelítik...

Több
22 éve 5 hónapja #63005 Írta: Brisa

Áfonya írta:

Áfi: Brisa ismeri ezeket a könyveket szvsz.

Jah, valószínű, csak az "E.U." magyarázathoz ez még úgy hozzátartozott. :wink:

Édesek vagytok! :D :lol: Tényleg ismerem. Szerintem azért T. Zahn elég jókat irogatott. Sőt, K. J. Anderson is tetszett!
Erről jut eszembe: ezekben az e.u. könyvekben utalás történik arra, hogy Luke is átáll a sötét oldarra, amikor a Császárt klónozzák. Viszont én sehol nem találtam meg a könyvet, amiben ez benne van. Azonkívül a Múlt kísértete sem jelent meg, csak a második része (A jövő látomása). Létezik ez? Tudtok segíteni?

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63004 Írta: Lord Maul

Brisa írta: Szerintem meg azért, hogy szítsák a belső ellentéteket. Ugyanis valószínűleg a Jedik közt fogják keresni azt a Sith-et és nem a Szenátusban ücsörgők között.

Így van... Yoda meg is mondja a végén Obi-Wannak, milyen eszközökkel élnek a Sithek. :)

Egyébként a chaten szépen kifejtettük, itt ismét az a helyzet van, hogy nem lehet hiba.
1. Obi-Wan átáll - erős Jedi, biztos hasznát tudták volna venni
2. Obi-Wan meghal.
3. Ami bekövetkezett - nem tudják mi van, bizalmatlanok lesznek a Szenátussal szemben a Jedik (Mace! - "tartsuk rajta a szemünket a szenátuson"), nem tudják ki a Sidious, természetesen a jó Főkancellára gyanakodnának utoljára, a Jedik egymás között is bizalmatlanok, stb. Szóval bejött nekik minden. Mondjuk a végén elvileg talán tudhatják, hogy Tyranus=Dooku, és talán azt is, hogy Sidious volt a Mester, és nem Maul, de igazából semmi sem biztos. :)

Több
22 éve 5 hónapja #63003 Írta: Áfonya

Lord Maul írta: Áfonya, mi van, a szakértői állásomra fáj a fogad? :lol:

Ugyanugyan... mernék én konkurrálni egy Sithel? Dehogyiiiis... :lol: 8)
Csak éppen itt voltam. :)

Áfi: Brisa ismeri ezeket a könyveket szvsz.

Jah, valószínű, csak az "E.U." magyarázathoz ez még úgy hozzátartozott. :wink:

Baby baby ain't it true
Want a pistol in my hand

Több
22 éve 5 hónapja #63001 Írta: Lord Maul
Áfonya, mi van, a szakértői állásomra fáj a fogad? :lol:

Áfi: Brisa ismeri ezeket a könyveket szvsz. :)

Több
22 éve 5 hónapja #63000 Írta: Áfonya

Brisa írta: De mi az a "SW e.u."?

Expanded Universe -> kibővített univerzum, ergó minden könyv, képregény, stb. amit nem Lucas ötölt ki. Pl. a Solo gyerekek az E.U. karakterei. Vannak köztük jó megmozdulások, de az echte feelinget nem igazán adják vissza.

Baby baby ain't it true
Want a pistol in my hand

Több
22 éve 5 hónapja #62998 Írta: Brisa

Lord Maul írta: Ha bővebben érdekel, a starwars.hu - Encikklopédia rovatban szépen le van írva a többi dolog (SW e.u. szerint).

Egyébként nekem személy szerint a Te verziód ugyanúgy megfelel. :)

Megtisztelő. :D És köszi az infót!

De mi az a "SW e.u."?

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #62995 Írta: Lord Maul

Brisa írta: L. Maul: Szükségem lenne a véleményedre. Lehetséges-e, hogy valamikor régen (még Yoda előtt :wink: ), amikor elkezdték felfedezni egymást a különös képességekkel rendelkezők, akkor még nem volt szétválasztva az Erő jó és rossz oldalra. Akkor még egységes volt. Ezek az emberek (és nem emberek) létrehoztak maguk számára egy rendet, amin belül idővel nézeteltérések támadtak (pl. hogy mire használjuk az Erőt és mire ne). Ennek következtében ketté szakadt, és így jött létre a Jedik és a Sith-ek rendje. Kérdés: valóban 'rendek'-ről van itt szó?

Hivatalosan nem. :) Vagyis az legelső Jedik is a világos oldalon álltak, belőlük lettek a Sithek. Az "legkanonizáltabb" ilyen témájú forrás a Baljós regény, ott úgy van, hogy "felfedezték" a Sötét Oldal hatalmát, és elszakadtak a Jedi rendtől, de belharcok miatt kipusztult az egész banda, kivéve egyvalakit, ő volt Darth Bane, és ő volt az, aki bevezette az egy mester-egy tanítvány szabályt.

Ha bővebben érdekel, a starwars.hu - Encikklopédia rovatban szépen le van írva a többi dolog (SW e.u. szerint).

Egyébként nekem személy szerint a Te verziód ugyanúgy megfelel. :)

Több
22 éve 5 hónapja #62993 Írta: Brisa

Gandalf írta: Dooku vajon miért árulkodott egy kicsit Sidious-ról Kenobinak?

Szerintem meg azért, hogy szítsák a belső ellentéteket. Ugyanis valószínűleg a Jedik közt fogják keresni azt a Sith-et és nem a Szenátusban ücsörgők között.

L. Maul: Szükségem lenne a véleményedre. Lehetséges-e, hogy valamikor régen (még Yoda előtt :wink: ), amikor elkezdték felfedezni egymást a különös képességekkel rendelkezők, akkor még nem volt szétválasztva az Erő jó és rossz oldalra. Akkor még egységes volt. Ezek az emberek (és nem emberek) létrehoztak maguk számára egy rendet, amin belül idővel nézeteltérések támadtak (pl. hogy mire használjuk az Erőt és mire ne). Ennek következtében ketté szakadt, és így jött létre a Jedik és a Sith-ek rendje. Kérdés: valóban 'rendek'-ről van itt szó?

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #62986 Írta: Áfonya

Ulmo írta: Gandalf: Dooku talán azért árulkodott, mert sejtette, hogy Obi-Wan úgysem fogja elhinni (Méghogy egy sith uralja a szenátust! Ugyan már...) Így Palpatine/Sidious minden gyanú fölött maradhat. :roll:

Ja, Dooku bácsi gondolta, Obi úgysem hisz neki, akkor lehet egy kicsit felvágni... :lol: 8)
Vagy esetleg Dooku úgy véli, hogy ha Obi+Jedik elhiszik amit mond, akkor rögtön szervezkedni kezdenek, és a Jedi-Sith végső összecsapás hamarabb megtörténik? (Természetesen a klónhadsereggel már a Sithek oldalán.) De hogy mi oka (okuk) lenne sietettni a dolgot, azt nem tudom. (Ez csak egy lehetőség. :roll: )

Baby baby ain't it true
Want a pistol in my hand

Több
22 éve 5 hónapja #62979 Írta: Gandalf

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.715 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére