Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület

Több
22 éve 4 hónapja #62759 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Nos szerintem omentielvo, es omentielmo is helyes. Kontextus kerdese...
Amugy mindketto azt jelenti: Csillag ragyogjon talalkozasunk orajan.

Ugy tudom eredetileg ometielmo allt a konyvben, de Tolkien az 1966-os kiadasban omentielvo-ra valtoztatta (amugy mindketto helyes, ha megfelelo ertelemben hasznaljak). Mivel a tortenetben Gildor es Frodo talalkozasarol van szo (vagyis ket ember/tunde/hobbit), ezert a dualis eset a helyes, vagyis az omentielvo. Tolkien allitolag ezert is adja a kovetkezo szavakat aztan Gildor szajaba:
'Vigyazzatok, barataim! - nevetett Gildor. - Titokrol egy szot se! Hiszen az obeszed egy kivalo tudosa all elottetek.'
Ami elvileg arra akar utalni, hogy Frodo igencsak jol tudja a quenya nyelvtant, es nem omentielmo-t mondd, mert ebben a helyzetben a helyes az omentielvo.

Amugy omentielvo az dualis tobbes, vagyis a ket beszelgeto talalkozasarol van szo.
Omentielmo az inclusive tobbes, vagyis egy csoportrol van szo, amibe azt az illetot is beleertik akihez szolnak. (Exclusive tobbes eseten a befogado szemelyt nem ertik bele a csoportba)

Hogy kinek mikor, melyik tetszik dontse el mindenki maga ;)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hónapja #62757 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Svindler, amanibhavam: köszönöm szépen a segítséget! Ez igazán gyros volt! Azaz dehogy is... (éhes dixnó-effektus) Nem gyros, gyors. Domo arigato!
(Csak lesek... a sindában kiírják a magánhangzókat? Hmm. El vagyok maradva. No de: jó pap holtig tanul - a rossz sokkal tovább ;o)))

Darkman & Co.: ki csinálja a feliratokat? Az ajtókra valókat gondolom elég A4-ben, azokat be tudom vállalni. A másikat talán nagyobban kellene, azt viszont csak többlapos megoldásban tudom kinyomtatni, az viszont elég mordori kinézetű lenne. Vagy az ajtóra szánt dolgokat is csinálja már valaki?
Most jut eszembe... Nem lenne hülyeség, ha a kész feliratokat nem kellene utaztatni, mert az a leggondosabb kezelés mellett is nyomot hagy. Lesz helyben nyomtatási lehetőség - úgy értem, hogy már az előkészítés, dekor során is? Mert akkor azt is meg lehetne csinálni, hogy elküldeni pl. Lamoraknak fájlban, és ott helyszínen előállítani a dolgot. Másik lehetőség, hogy Battinál úgy is lesz notebook, nálam dig. fényképezőgép - annak a kártyáján 128MB-ig jó vagyok. Csak rá fér... :o ))))

Batti: ugye nem feledkezel meg róla, hogy XP-t hozz? Ha nem megy, szólj, és viszek telepítő CD-t.

Gandalf: lehet, hogy ahogy változtak az idők, változott a nyelv is. Régebben eredetileg omentielvo volt, aztán omentilmo-ra kopott... :o ))
(Ezt tulképp poénnak szántam, de most kapcsolok, hogy John Ronaldtól ez kitellik :o )))

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hónapja #62744 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Hmm... én megkérdeztem Olórint is már erről az Elen... köszöntésről, de azt mondta, hogy omentilmo, s a BBC-s dokumentum filmben is omentilmo-t mond... de Ti tudjátok! Ezért biztosan nem harapja senki se le a fejünket...

Több
22 éve 4 hónapja #62742 Írta: nazgúl
nazgúl válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Sziasztok! Sajnos bekövetkezett a net-eltiltásom, legyen szíves értesítsen vki az eseményekről emilben, a legjobb az lenne, ha bemásolnátok nekem az e heti hozzászólásokat, ha van vkinek ideje... Szenkszalot!

Azoktól a nazgúloktól a hátam borsódzik. Rád néznek, a vesédbe látnak, s te csak állsz ott, mint a hülye...

Több
22 éve 4 hónapja #62720 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Hát nem én az biztos! :twisted:

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
22 éve 4 hónapja #62709 Írta: aieless
aieless válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Szegény Lamorak :) Majd amanibvaham előadása kárpótól :) :)
Következzőt szeretném mondani:
A Kerekasztal előadóinak: KI LESZ AZ ELSŐ?
Mert annak kellene egy rövid ismertetést tartania magáról a tolkien. hu fórum mibenlétéről (már csak azért is, mert az utána jövők nagyban építenek erre). Vagy lesz erről szó valahol? (PL. a megnyitó környékén, de tényleg csak néhány szó erejéig).

So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain

Több
22 éve 4 hónapja #62697 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület

amanibhavam írta: most sürgös távoznivalóm van Roger Waters-koncertre... :wink:

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Ne haragudjatok, de ez nagyon spontán volt... imádom Waters-t, és nem tudtam elmenni... Amani, milyen volt? Egyáltalán mit játszott? Mindent írj meg, priviben v. mailben, azonnal!!!!

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
22 éve 4 hónapja #62650 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Következők vannak:

1. A programot valamelyest módosítanunk kell: most közölték velem a rektoriban, hogy az épület szombaton este 7-kor zár. Nekünk tehát mindennel együtt kinn kell onnan lennünk 7 órakor... ezt mondhatták volna. Tehát döntést kell hozzunk: hamarabb indítjuk az egészet (nem tanácsolnám, már nem lehet minden fórumra eljuttatni az új infót), vagy szigorúbbra vesszük a dolgokat, és folytatjuk a fogadáson. Minden előadó (rendes és kerekasztalos is) ennek fényében tervezze a mondandóját.

2. Szállásügyeket gyakorlatilag lezártam, bár a koleszokkal nem tudtam beszélni (holnap fogok). A holnapig beérkező szállásigényeket még be tudom venni, bár az eredeti 26 helyet már túlhaladtuk, tehát már így is plusz szobákat kell majd kérjek.

3. Dekorációt csak módjával... szerintem a Tolkien sarok pl. nem szükséges, azt is majd meglátjuk, a képekkel mit tudunk csinálni... hogy akarjátok felrakni a falra mondjuk?
A terem egyébként kettéosztható, nagyjából 50 főig úgyis csak az egyik felét fogjuk használni. Elöl lesz egy asztal, 4-5 székkel; szembe vele széksorok. Azt hiszem, két ajtó van (mindkettő kétszárnyú; elülső és hátsó részbe; ha csak az elülsőt használjuk, a hátsó ajtó úgyis be lesz zárva), 3 ablak sötétítőkkel, ha kell. Tábla nincsen; írásvetítőt lehet igényelni. Esetleg műanyag filces táblát tudunk vinni, ha kell. Jelezzétek, mi kell.

Egyelőre ennyi. A sajtótájékoztató szerintem kb. 8-ra van kiírva, ott, ahol a fogadás is lesz (ezt tutira holnap tudom megmondani majd).

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
22 éve 4 hónapja #62635 Írta: Beleg Cúthalion
Beleg Cúthalion válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Sziasztok,

Visszajottem Tibetbol es igencsak elamulva tapasztalom hogy mar mennyire elorehaladott allapotban van a szervezes. :D

Mar nem is tudom kovetni az esemenyeket (kerekasztal, szekciok stb.)
Tudom hogy elfoglaltak vagytok de megtenne valaki hogy osszefoglalja nekem hogy eddig mely tenyek fixalodtak le? Idopontok, helyszinek, szallas, ki fogadta el a meghivast, mi lesz a program stb?

Koszi elore is!

Laegolas

"Ab sagittae Ungarorum libera nos Domine!"

Több
22 éve 4 hónapja #62609 Írta: Morgana
Morgana válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Esetleg a Tolkien sarokban lehet valaki, aki tajekoztat a muvek megjeleneserol (hol, mikor jelent meg mostanaban stb.).

S. P. Q. L.

"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."

Több
22 éve 4 hónapja #62606 Írta: ÉSzAH
ÉSzAH válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Darkman próbálom, de biztos vagy benne, hogy a @ elött van egy pont? Mert a múltkor a drótpostás címeddel is emiatt volt gond. Tudod mit, megpróbálom elküldeni mind a kettőre.

A dekoráció ötletek nagyon jók, gratulálok.

A Tolkien-sarok tényleg frappáns, de mit is takar valójában? Valamiféle "Tolkien-oltárra" gondoltok, könyvekkel, meg virággal, meg ilyesmivel?

ÉSzAH

"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/

Több
22 éve 4 hónapja #62592 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Sotet Ur:
Itt egy kep, amirol lathatod, hogy kell irni tunde betukkel a kert idezetet, illetve a "Mondd, jo barat, es lepj be" mondatot. Az elobbi quenya, az utobbi sinda, ezert nem hasonlit tulzottan a ket szoveg karakterkeszlete.

Kicsit nagyobban itt lathato.

Több
22 éve 4 hónapja #62584 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
FONTOS!!!

Mikor lesz (kb) percre pontosan a sajtótájékoztató??

Aki ezt tudja (Batti, Lamorak): jó lenne minél előbb eljuttatni hozzám ezt az információt! A legjobb a telefon vagy sms lenne, mert nem tudom, hogy ma még hogy jutok gép közelbe és ma el szeretném küldeni az MTInek!
KÖSZI!!!

tel.számom: 06/30/9-216-360

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"

Több
22 éve 4 hónapja #62582 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
O Dark Lord, a javitott, végleges LotR kiadás szerint:

Elen síla lúmenn' omentielvo.

"Csillag ragyogja be találkozásunk óráját."

A tengwás átírást kedd este közzéteszem itt, ha valaki ide nem téved a nyelvészek közül addig és meg nem teszi helyettem, de most sürgös távoznivalóm van Roger Waters-koncertre... :wink:

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 4 hónapja #62580 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Yavanna: Gildorral való találkozáskor hangzik L az idézet.

Amanibhavam: tudsz segíteni abban, hogy 1) Akkor ez az Elen síla... hogy szól tényleg helyesen? 2.) Hogy kell leírni tengwákkal?

Többeknek: sorry, ha nem reagáltam, de vagy 3 napig afk* voltam.

Lamorak: Eszközök menü > Változtatások egybevetése Word-utasítással tudod lecsekkolni a változtatásokat. Tényleg nem volt benne sok.
Tolkien életrajz mindenképpen kell a sajtóanyagba. Aki bármit is elvár az újságíróktól, az javíthatatlanul naiv. ÉSzAH-hal tudnánk mesélni erről (is). Még azt sem fogják fel / jegyzik meg, ami a kezükbe van adva, szájukba van rágva, stb. Tapasztalat.

Batti: nem kell a pont. 12-én és nem 12.-én. Ez tuti. Egyik -talán legfontosabb- oka a helyesírásunk írásjelhalmozást elkerülő tendenciája.

[size=9:zgc0jqb7]*afk = Away From Keyboard - Billentyűzettől Távol[/size]

Hozzon rátok könnyű álmot az éj! Én legalábbis már baromi álmos vagyok. És tudjátok, milyen halmozottan hátrányos helyzetűnek érzem magam, a jól megszokott 17" 1280*1024 helyett 12" (ex-14") 800*600-on? Még szerencse, hogy van tartalék monitorom...

Több
22 éve 4 hónapja #62567 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület

Darkman írta: 3.Csata Minas Tirith tornyainál

Picike pontosítás: Az nem Minas Tirith, hanem Gondolin ostroma! Bocsi, ha nem figyeltem oda teljesen, hogy miket írogattok! :oops:
Képkeret ügy megoldva! Jó hogy a szememet nem szúrta ki! Az egyik polcomon ott figyel egy kis Degas rajz, gyönyörű barna fa keretben! :D
Az idézet, amiről szó van: 'Csillag ragyogjon találkozásunk óráján!' Egyébként ezt, mint szállóigét hallottam -kissé elbizonytalanodtam- hol van ez a könyvben? :roll:
Kis papírhajó, köszöni szépen jól van! :D

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 4 hónapja #62554 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Jaaa, és az asztalra pedig egy fekete fehér kép Tolkien bácsiról, finom keretben, mögötte egy szál virág, án fehér rózsára gondoltam, vagy barackszínűre :) )

Huhú :)

Több
22 éve 4 hónapja #62553 Írta: Álmos
Sziasztok!

Drága ÉszaH!

Én tudom, milyen rossz lehet sokszor elküldeni, de próbáld meg mégegyszer a darkman.@freemail.hu címre. Ha nem megy, akkor nem tudom, mit csináljak. Ne küld többet :-)

Mindenki, aki a dekorációban érintett!

Ma volt megbeszélés, leírom, miket alkottunk ez ügyben.

-egyfelől egy kishajót :)

-Gumipók Logo-plakátja kerülne az előadó fal közepére, jobbra és balra tőle kelta motívum megrajzolva, felette pedig Yavanna által kiválasztott idézet, amit most itt helyben nem tudok elmondani, allatt ugyanaz csak tengwában, apróbetűkkel

-van 6 db igen igényes kép, ami alá idézeteket gondoltunk, el is mondanám, hogy milyen témában keressetek
1.Babóból a " Sárkány fekszik a kincsen "
2.Gandalf a Megyébe tart
3.Csata Minas Tirith tornyainál
4.Nazgúlkirály Barad-dur tornyainál
5.Fingolfin és Morgoth csatája
6.Ulmo és Tuor találkozása az Anduin torkolatánál

Azt gondoltuk, hogy a Beszélgetős topicba be lehetne rakni az idézet-ajánlásokat...

-SötétÚr logoja kerülne ki az ajtóra, valamit egy " Mond Jóbarát, és lépj be!" idézet, magyarul és tegwául :) ??? ezt még nem tudni, tanácsok ötletek

-felmerült egy ötlet, miszerint kéne egy Tolkien sarkot csinálni, erről mi a véleményetek?

No, úgy ennyi lenne. Jelentkezzetek ám :) )

Üdvike

Darky

Több
22 éve 4 hónapja #62544 Írta: aieless
aieless válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
megerősíteném brisa kérdését:
VALAMI PONTOSAT A KEREKASZTALRÓL!!!! léci mondjatok :)
Ja, és a Szinkront tényleg ne hagyjuk ki, mert az az egyetlen érdemi munkásságom :mrgreen: na nem biztos, hogy nagy kár érte :mrgreen:

So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain

Több
22 éve 4 hónapja #62444 Írta: ÉSzAH
ÉSzAH válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Köszönjük az elismerést plakát ügyben, részemről nagyon örülök, hogy tetszést aratott.
Nem tudom, hogy miért nem a Sötét Úr féle logo került rá, Gumipók azt mondta nekem, hogy az logó ill. fejléc, ez pedig címer és az ilyenre a címer kell. Jól értelmeztem, amit mondtál Gumipók?

Darkman, szerintem azért nem kaptál plakátot e-mailben, mert megint visszapattant az e-mail címedről. Már vagy háromszor megadtad, de még mindegyikről visszajött. :-)
Próbáltam elküldeni arra is, ami a profilodban meg van adva, de arról is visszajött.

Kerekasztalhoz akkor mindenki tegye hozzá virtuálisan a szinkront is. Bár én háromszor is rákérdeztem ott a találkozón, hogy akkor mit írjak a kerekasztalhoz. Ezeket diktáltátok le. De persze ez nem jelenti azt, hogy a kerekasztalba ne tartozhatna bele. Ez a jegyzőkönyv inkább csak egy emlékeztető arra vonatkozóan, hogy miről is volt szó.
Egyébként én sem értem, hogy miként lesz ez a kerekasztal. Amikor először szóba került, akkor még ott tartottunk, hogy a vendégekkel fogunk elbeszélgetni, ennek a fóruma lenne. A programban viszont olyan szűkre lett szabva, hogy a felsorolt dolgok mellett már semmilyen beszélgetés nem fog beleférni.

ÉSzAH

ÉSzAH

"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/

Több
22 éve 4 hónapja #62428 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Nos, már csak egy hét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oops, bocsi, de úgy örülökj nektek! :wink:

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
22 éve 4 hónapja #62427 Írta: Cicaful
Picuri offocska :roll: [size=9:3f8hychh]annyira örülök, hogy holnap találkozok Veletek!!! Életem biztos pontjai! (ma egy kicsit magam alatt vagyok/voltam)[/size] Bocsi!!!

"A kihívás:

Több
22 éve 4 hónapja #62426 Írta: Cicaful
Ott leszek!!! :wink: (holnap, 12, Ferenciek tere, Jégbüfé :arrow: és onnan Darashan?)
Különben én Baross utcánál lévő(ket) ismerem - legalábbis a 4-6osról ott kell leszállni - onnan már odatalálok :P

"A kihívás:

Több
22 éve 4 hónapja #62425 Írta: Álmos
D E K O R Á C I Ó ! ! ! ![/color]

Holnap, azaz vasárnap 12-kor a Ferenciek terén találkozunk, a Jégbüfé előtt, ami a 7-es busz megállójánál van ( Buda felé)

Több
22 éve 4 hónapja #62386 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Plakátokat javítottam, most már letölthetőek!

Túl késő lenne most már meghívni az alakulóülésre Szántai Zsoltot, a Kóborló és a Tolkien-enciklopédia fordítóját? Jó lenne őt is beszervezni!

Egyébként érdemes körülnézni a Könyvhét miatt a Vörösmarty-téren! Vannak ott jó könyvek, Tolkien is akad...

Több
22 éve 4 hónapja #62379 Írta: Álmos
Én speckó a Ferenciek téri Darshant ismerem, de mi lenne, ha taliznánk mondjuk a Ferenciek téren, a Jégbüfé előtt? Cicafül írta, hogy néki a kora délután lenne jó...mondjuk 11-kor?

De nekem mindegy az időpont!

Több
22 éve 4 hónapja #62354 Írta: Yavanna
Uppsz! Mail cím nélkül nem tudom elküldeni... sorry! :(

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 4 hónapja #62353 Írta: Yavanna

Szméagol írta: Sziasztok!

Szeretném megnézni a plakátot és nagyon szívesen terjeszteném is, ha lehet, mert én pesti vagyok, de a barátnőim mind rajongói a Tolkien műveknek és különböző helyeken leknak. Tehát el lehet küldeni, ha valaki veszi a fáradtságot. (Had hasznosítsam magam mielőtt elutazom! :wink: )
Miről fog szólni ez a megbeszélés?

Ha gondolod átküldöm a plakátot mailben (legalábbis megpróbálom :roll: ), minden segítő kéz jól jön! :D

Ez csak olyan mini megbeszélés lesz azok között, akik a dekorációt csinálják az alakulóülésre.

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 4 hónapja #62323 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Megkaptam a jegyzőkönyvet (Köszi ÉSzAH!), amiben találtam egy kis hibát.

"5. Kerekasztal
10 perc jut a kreatív szekció minden részterülete számára bemutatkozás, célok ismertetése céljából.
Kószák Szövetsége
Film szekció
Kézműves szekció
Humor-szekció
Vers-szekció"

Kimaradt a Szinkron!

És ha már itt tartunk, van valakinek elképzelése arról, hogy a programnak ez a része, hogyan fog megvalósulni kerekasztalként? Ki vezeti majd le? Hogyan tudnak ebbe bekapcsolódni a vendégek? És úgy egyébként, mitől lesz ez 'kerekasztal'?

Brisa

Több
22 éve 4 hónapja #62308 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
Sziasztok!

Szeretném megnézni a plakátot és nagyon szívesen terjeszteném is, ha lehet, mert én pesti vagyok, de a barátnőim mind rajongói a Tolkien műveknek és különböző helyeken leknak. Tehát el lehet küldeni, ha valaki veszi a fáradtságot. (Had hasznosítsam magam mielőtt elutazom! :wink: )
Miről fog szólni ez a megbeszélés?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.890 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére