Szilmarilok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26753 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hali!<br> Egyébként rájöttem hogy az lesz a legjobb,ha nem bántok meg senkit,nem is akartam és remélem nem is sikerült....<br> Üdv:Lúthien Tinúviel

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26752 Írta: Anonymous
Üdv!<br> Én nem a vitába akartam belesyólni,annál is inkább mivel az egész 1 kicsit magas nekem:)<br> Én csak a stílust kritizáltam 1 kissé,de azt hiszem inkább hagyjuk...<br> <br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26751 Írta: Anonymous
Batti,<br> <br> véleményedet köszi.<br> Sajnálom, hogy csak itt a Fórumon gazdagíthatom a rólam kialakított képet, de mit tegyünk, ennyire van mód.<br> <br> Ha hasznosítottad lényegtelen szópárbajunkat, az örömömre szolgál.<br> <br> Részemről visszatérek a Nyelvek és írások topicba, de azért időnként ide is elkukkantok...<br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26750 Írta: Anonymous
Én nem vitatkozom semmiről.<br> Csak az olyan vitának van értelme, amely előrelendítő. Ez nem olyan volt, be is fejeztem a részemről.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26749 Írta: Anonymous
Íg vissza olvasva kioktatónak tünik amit írtam. Mi sem áll távolabb tőlem, mint ennek a szándéka. Ez egyszerüen ez az én véleményem a vitáról, annak is csupán egy része.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26748 Írta: Anonymous
Azt gondolom nem kellene táborokat (szekér táborokat) alakítanunk. Ez az ok amiért nem szóltam bele vagy hozzá Lamorak és Olórin vitájához/ba. De mmielőtt bárki is pálcát törne bármelyikük felett, kérem vizsgálja meg alaposan a dolgot s ha lehet több nézőpontból is. Lamorakot személyesen is ismerem és szeretném azt hinni, hogy a hozzáállásárol és indítékairol is tudok ezt-azt. Olórint viszont nem ismerem és azok az írások amiket ezeken a fórumokon olvashattam tőle vajmi kevés alapot adnak a megismeréséhez. Ebből a nézőpont ból egyikőjüket sem ítélhetem el vagy meg. Más felől viszont az én csekély angol tudásom és nem létező fordítói tapasztalatom semmiféle alapot nem ad a kérdésben való állás foglaláshoz. Harmadrészt pedig a vitáról lehámozva a felesleges sallangokat, értékes tudáshoz jutottam a Szilmarilokat illetően. Ennek megfelelően azt is mondhatom, hogy ez a kilátástalan vita számomra hasznos volt. Maradjunk anyiban Tinúviel, hogy egy tündétől akinek Maia vér folyik az eriben türelmet bölcsességet s nem kevésbé körültekintést vár a halandó.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26747 Írta: Anonymous
Üdv Tündebarátok!<br> Olórin!<br> Szó sincs róla, hogy ki akarom, hagyni a quenyát(mindent tudni szeretnék:)))csak 1előre 1 sinda szótáram van, és ahhoz kellene a nyelvtan,de ráér.Szomorú,de számomra, még a két nyelv közötti legfőbb eltérések sem világosak:(<br> Azt tudom,hogy a sinda a szürke tündék nyelve.De ha van időm szorgalmasan tanulgatok:))<br> Thingol!<br> A megrázónak én inkább a tragikus szinonímájára gondoltam.És a szomorú balsorssal egyetértek Veled:)<br> Na rohanok órára,minden jót az összes tündebarátnak.Ja és Lamorak-ról inkább nem mondanék véleményt talán csak hogy nekem egyáltalán nem szimpi,és akkor még kedves voltam Vele.<br> Namarie:Lúthien Tinúviel

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26746 Írta: Anonymous
Inkább balsorsú, már ha a turambar szót jól fordítom. Tényleg az ő története volt a legmegrázóbb, el is gondolkodtam, hogy egy olyan alapvetően szelíd ember mint Tolkien honnan vett ilyen sok erőszakot. Bizonyára a germán mitológiából.<br> Attól tartok Olórin meg Lamorak tényleg Lasgar felé rohan.<br> Ha már nem lehetünk igazi tündék, legalább viselkedjünk rendes dúnadán módjára, jó? <br> Egyébként meg 'What you see is what you get.' Tudom, közhely, de attól még igaz. <br> Ne álljon közénk Morgoth árnya!<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26745 Írta: Anonymous
Tinúviel: Megrazo vagyok? :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26744 Írta: Anonymous
Tinúviel,<br> <br> egyelőre a quenyával birkózom...<br> De látom, mindenáron ki akarod hagyni a quenyát, pedig szebb, mint a sinda... :) Na sebaj. Ha találok valamit, megosztom.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26743 Írta: Anonymous
Lamorak,<br> <br> én nem vitatkozom veled erről.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26742 Írta: Anonymous
Thingol!<br> Most akkor hogy is van ez?Beren Erchamion-t nekem szánta a sors,és jó lenne ha emlékeznél a nekem tett esküdre vele kapcsolatban,és nem bántanád:)))Komolyra fordítva,nekem legeslegjobban a GyU jön be, aztán A hobbit,s csak végül A szilmarilok.A többi művet nem számítva.A szilmarilokban túl sok nekem az információ,így lassabban megy a feldolgozás is:))néha nagyon kellett kombinálnom a helyek és a szereplők között.De már azért mindenkit tudok hová tenni.Bocsi Túrin,de nekem ő(Húrin fia Túrin)volt az egyik legmegrázóbb élményem a karakterek közül.Ja és Olórin utána néznél a sinda nyelvtannak?Most már lépnem kell,pá mindenkinek!Namarie:Lúthien Tinúviel

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26741 Írta: Anonymous
Nos, elég messze vagyok. De azért a világ sem rohan egy középkorász és klasszikus filológus munkáját megismerni és értékelni, nem? A dolog éppen ott van, hogy az elterjedt felfogás szerint egy academic-nek nem kell semmit sem tennie, hogy ellenszenves legyen (sokszor az olyanok, akik nálunk többet tudnak, automatikusan ellenszenvesek-- és nehogy személyeskedésnek vedd, mert határozottan nem annak szánom). <br> Nem lehet minden 'könnyen hozzáférhető'. Nekem a világ sokszor pont olyan ellenszenves, mint én most neked, és pont ugyanúgy szarik rá, hogy mit csinálok. Hm?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26740 Írta: Anonymous
<br> Lamorak:<br> <br> jól van.<br> Olvass, aztán jelentkezz.<br> <br> A 3. számú válaszodból is kisütő attitűd miatt beszéltem pökhendiségről és elefántcsonttoronyról.<br> <br> Na persze, nem mindenki törekszik arra, hogy ne legyen ellenszenves.<br> <br> Szarjunk a világ fejére, magasról.<br> Be free -- be somewhere else, far from me.<br> <br> üdv<br> Olórin<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26738 Írta: Anonymous
Na bumm! ;-P

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26739 Írta: Anonymous
Ugye? :-) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26737 Írta: Anonymous
Olórin:<br> Nem megijeszteni akarlak, és hallottam (tisztában vagyok vele), hogy ismered a fordítás problémáit. De egy fordítás megítélésének a kérdései nem tisztán technikai kérdések; ha valaki pusztán 'technikailag' áll neki fordítani a Szil-t és az irodalmi hagyományokkal nincsen tisztában, a fordítás nem lesz megfelelő és reprezentatív. Azon felül, hogy ez egyenértékű lenne azzal, hogy a fordításokat 'technikai melóvá' transzformálva az irodalmi szöveg 'nem-technikai irodalmiságát' veszítjük el-- ez, ugye, azt jelentené, hogy irodalmi szöveget fordításban értelmezni nem lehet. Lehet amellett érvelni, hogy az irodalomtörténeti-kultúrtörténeti kontextus igenis a fordítás technikai szintjéhez tartozik; ezzel könnyebben tudnék megbarátkozni, és pontosan ez az, amiben a Szil. fordítás emlékeim szerint nem jó. Emlegettem a Károli-fordítást is, ha elfelejtetted volna; azt is sokan nem értik mostanra. Ahogy a Szil.-t sem, angolul, még angolok sem. Annak ellenére, hogy a Bibliát újrafordítják ilyenkor, mert a hozzáférhetőség fontosabb szempont, mint a nyelvi regiszter, a Szil.-ben a szöveghez tartozik ez a regiszter, és ha valaki az angolt nekiállna átírni-- az ugye nem Tolkien-szöveg lenne. A Szil.-ben benne van a Beowulftól kezdve az óangol bibliai adaptációkon át Chaucer-ig jónéhány nyelvi regiszter és elbeszélőmód; továbbra is úgy érzem, hogy nem megfelelően adja ezt vissza a fordítás.<br> De:<br> 1. Sokszor olvastam a Szil.-t magyarul is. Utóbbi időben nem. Arról beszélek, amire emlékszem.<br> 2. Mivel nincs időm most azért újraolvasni, hogy tételesen megmutassam, mire gondolok, (és mivel ezt emlékezetből nem tudom megtenni) itt meg is állunk. Neked marad a magad véleménye, nekem is a magamé. Egyik sem fog változni, amíg én (:-)) újra nem olvasom magyarul-- addig sem te nem tudsz engem meggyőzni, sem én téged.<br> 3. Nem nagyon érdekel, hogy minek 'tűnik', amit mondok; you are of course free to think what you like.<br> 4. És csak végül, hogy tovább gerjesszem a kedélyeket: nekem határozottan tetszett annak idején (mikor olvastam... :-) )) Szobotka fordítása...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26736 Írta: Anonymous
Ha már ennyire offtopikok vagyunk ma, egy idevágó apróság. <br> Egyik reggel felébredve még szemüveg nélkül úgy láttam, hogy csúcsosodik a barátnőm füle!!!<br> Na most vagy kevesebb Tolkient kéne olvasnom, vagy mekérdezni, mond-e neki valamit bizonyos Melian neve.<br> Bár ennek pozitív következményei beláthatatlanok...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26735 Írta: Anonymous
Mit tegyünk, a Valák dala betellik rajtunk. Ez a Szépek népének sorsa.<br> Bizony még a sindáké is.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26734 Írta: Anonymous
Én a helyedben jobban vigyáznék a lányomra! ;-) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26733 Írta: Anonymous
Pedig már reménykedtem... <br> Azt hiszem ha a hétvégén kimegyek a hegyekbe, magammal viszem a kardomat is. Meg egy sereg jól képzett harcost. <br> Úgy hallottam, valami Beren nevű csavargó tekereg Melian öve környékén....

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26732 Írta: Anonymous
Mé' vesztek volna? Csak az Öt Sereg Csatája után megcsappant a számuk.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26731 Írta: Anonymous
Tényleg, a hegyi orkok kivesztek??<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26730 Írta: Anonymous
Régebben nagy divat volt komoly helyeken is olyasmikat írni, mint:<br> a szemével látta a fülével hallotta Azt hittem ez kiveszett, mint a hegyi orkok (avagy hegyi manók:)))

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26729 Írta: Anonymous
A hobbit szrencsére sehol sem gnóm, ettől nem kel félni!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26728 Írta: Anonymous
Bocs de ez nem képzavar??<br> A lobogó hasáboknak füstje van, és csak annak lehet illata. Szerintem.<br> Érdekes Gandalf ötlete, lehet hogy ez járható út?<br> A Hobbit mint Gnóm?! Egek, akkor inkább a Babó...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26727 Írta: Anonymous
:-D D<br> Miért, szerintem annyira nem gáz!<br> Bár lehetett volna jobb is, mégis, ez az egyik legnormálisabbra sikerült része a fordításnak! ;-)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26726 Írta: Anonymous
Remek kis mondat. Triviális dolgokat leszögezni rulez.<br> Ez az ORROMBAN ÉRZEM tök döci.<br> <br> Hol máshol érezné, könyörgöm?<br> Ha a fülében érezné az illatot, sokkal érdekesebb lenne :) <br> <br> Az eredeti mondat:<br> <br> ''I can smell the wood-fires for the cooking.''<br> <br> Mondjuk kb.:<br> <br> ''A könyhai tűzifa füstje már megcsapja orromat''<br> <br> vagy<br> <br> ''Már érzem is a konyhatűz illatát''<br> <br> vagy (hogy Gandalf is örüljön):<br> <br> ''Innen is érzem a lobogó fahasábok illatát''<br> <br> De ''orromban''... otromba!<br> <br> <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26725 Írta: Anonymous
:-) Nem feltétlenül rátok gondoltam, de ha esetleg úgy gondolnátok, megkapjátok tőlem az erkölcsi támogatást! ;-) <br> <br> ''Orromban érzem a lobogó fahasábok illatát.'' Ez a legjobb mondat a magyar fordításban...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26724 Írta: Anonymous
Hááát, ha egyszer nagyon sok időnk lesz... :) <br> <br>

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.635 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére