Szilmarilok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26630 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Én teljes mértékben osztom ÉSzAH véleményét. A Szilmarillion lényegében Középfölde őstörténete, a világ teremtése előtti időktől egészen az Óidők végéig. Ha összehasonlítjauk a görög mitológiával (azt hiszem ez volt az első, amit mitológiának hívtak), szerkezetre hasonló: istenek születése, világ keletkezése, a hősök tettei.<br> ÉSzAH, egyébként te milyen nyelven olvastad? Én angol eredetiben, és meg kell mondjam, elsőre rettentő nehéz volt. Régies mondatszerkezetek, az angol nyelvből kikopott szavak, mintha egy nagyon régi nyelvjárásban írt szöveget olvasna az ember. Talán ezzel is azt akarta érzékeltetni Tolkien, hogy ez a szöveg még az ősidőkből maradt fent.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26629 Írta: Anonymous
Szerintem a mitológia nem szöveg. Még akkor sem, ha ezzel látszólag saját magamnak mondok ellent. Viszont olvasható, ha szövegbe foglalják. Így értettem az előző bejegyzésemben. A mitológia szerintem elsősorban szájhagyomány. Ha már kitértünk az ókori vallásokra, az egyiptomi ennek a tipikus példája. Csak töredékét ismerjük, ugyanis csak morzsái maradtak meg leírt formában. (Plutarkhosz imádunk!!!) Még ezzel sem egyezek ki. Még csak nem is szájhagyomány. Egyes vallásokban annyira magától értetődő, minden érintett számára nyilvánvaló, hogy nem érzik szükségét leírni. Főleg olyan kultúrákban, ahol az írásbeliség egy szűk társadalmi elit kiváltsága (Egyiptom, Mezopotámia, stb.)<br> A mitológiát tehát lehet olvasni, ha leírják, de anélkül is létezik. Csak mi esetleg már nem tudunk róla. A Szilről szerintem lerí, hogy töredék. Csak egy-két része egy összetett, sokkal több részből, történetből álló felfogásnak - most tekintsünk el a mitológia szó használatától, mert úgy látom megérne egy vitát az is, hogy ki mit ért mitológián - elméletnek, háttérnek. És ezért is van olyan valóságszaga. Mert egyik valós hasonló írásbeli örökség sem teljes. Mindegyik hagy nyitott kérdéseket és a legtöbb még ellentmondásokkal is megörvendezteti az embert. A Szilben nincsenek ellentmondások. Én legalábbis így látom így első olvasás után, javítsatok ki ha tévednék. De számomra igenis mitológia-íze van. :-) <br> ÉSzAH<br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26628 Írta: Anonymous
Lamorak: Nagyon érdekesek a fejtegetéseid, de van egy gyanúm, hogy ehhez itt egyedül Te értesz, és hiába kérdezel minket a mitosz és a szöveg viszonyáról. Szerintem egy egyszerű olvasónak ráadásul ez nagyjából mindegy. Ahogy Dwin írta, az érzést átadja. Nincs szükség feltétlenül irodalomtudományos magyarázatra, hogy azt érezzük, hogy értjük. Persze teljesen megértem, hogy Téged ez nem elégít ki, hiszen más szinten közelítesz a dologhoz. <br> Azt kérdezed, lehet-e mitológiát olvasni. Én itt még a kérdésfeltevést sem értem, hiszen olvastam mitológiát, és úgy értelmeztem, mint szöveget. Bocs, hogy nagyon laikus vagyok, de szerintem itt a többség az. Lehet, hogy ha elmagyaráznád megérteném. Viszont azt tényleg nem értem, hogy a Szilmarilok nyilvánvalóan nem mitológia, mégha olyan is mintha az lenne. Lehet akkor ugyanolyan probléma vele, mint a valódi mitológiákkal?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26627 Írta: Anonymous
en is most olvasom a Szilmarillokat, es mar csak az utolsó fejezet van hátra. De még nem tértem magamhoz- kb. ugy érzem magam, mint a GyU film után. Kérdésem nekem is lesz, de lehet, hogy csak hallgatom majd, hogy mások mit mondanak.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26626 Írta: Anonymous
Nyilván-- l. Carpentert és a Levelek-et Tolkien gyerekkori 'Atlantisz-komplexusáról' (meg a Lost Road is erről szólt volna). De a kérdés nem ez, hanem az, amit lent már leírtam egyszer.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26625 Írta: Anonymous
<br> A Szilmaril egyfajta Testamentum, ugyanúgy több könyvből áll, ugyanazokat a dolgokat többször, több aspektusból is leírja.<br> <br> Finom utalások vannak a ''valódi'' világ mítoszai felé is: pl. az Akallabéth végén a tengerrengésbe pusztuló Númenórra mint Elbukottra hivatkozik, ami quenyául <b>Atalantë</b>.<br> <br> Amikor ezt olvastam, egyből felkiáltottam: ATLANTISZ! <br> <br> Még a név is egybecseng a quenya szóval :) <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26624 Írta: Anonymous
Ery, szvsz ezt csak Manwe es a tundek gondoljak igy. A valak csak reszei Eru tervenek, es nem latjak at annak nagyszagat, es melyseget, csak azt a szeletet, amit kaptak tole. Ezert nem tudjak pontosan, mi lesz a jovoben, es ezert nem tisztazott szamukra az emberek szerepe sem. <br> A tundek pedig meg kevesebbet tudnak, eleve kisse eloiteletesnek tunik ez a velemenyuk, leven, hogy ok is elkovettek egyet s mast a nap alatt!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26623 Írta: Anonymous
No igen, és éppen ez tematizálja azt a fontos kérdést, hogy mitológia-e (vagy: _milyen módon_ mitológia) a Szil.: mármint az, hogy adott egy szöveg, amit elolvasva az embernek olyan érzése van, 'mintha történelmet olvasna', és aztán mégis azt mondja róla, hogy mitológia. Lehet mitológiát olvasni? Szöveg a mitológia? Gondoljunk bele bármelyik ókori vallásba, és nagyon komoly (és érdekes) problémákba fogunk futni, arra vonatkozólag, hogy mi a mítosz/mitológia és a szöveg(szerűség) viszonya. Ez az egyik kedvenc témám, úgyhogy hajrá mindenki, gondolkodni.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26622 Írta: Anonymous
ÉN mára virradóan olvastam ki a Szilmarilokat, szóval ne csüggedj Olórin. :-) <br> Nagyon nehéz olvasmány, az tény. Már könyvjelzőt raktam a térképhez és a geneológiákhoz, mert oldalanként oda kellett lapoznom. Nekem nagyon tetszett, de el kell még olvasnom egy párszor, ahhoz, hogy összeálljon a kép. Ez egyébként a legtöbb mitológiával így voltam, bár a Szil nem csak mitológia. <br> Egyelőre azért nincs kérdésem, mert még aludnom kell rá egy párat, rendszerezni magamban, amit olvastam, aztán viszont lesz több is, ebben már most biztosak lehettek. <br> Amikor befejeztem és letettem az volt az érzésem, mintha magyarázatot kaptam volna arra, hogy miért nem találkozom tündékkel ha elmegyek kirándulni. Mintha Tolkien ezeket a történeteken nem megírta volna, hanem LEírta volna. Mintha történelmet olvasnék, nem fikciót. <br> ÉSzAH

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26621 Írta: Anonymous
Szerintem az érzést átadja és, ha szavak nélkül is, de tudom, hogy mire gondol és ez a lényeg. Vagy nem?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26620 Írta: Anonymous
Milyen levél? Én olvastam Carpentert, de nem nagyon emlékszem, mire gondolsz. Vagy a Leaf by Niggle-re gondolsz? Nos, az nem nagyon magyaráz, hanem inkább allegorizál az alkotói folyamatról és a koncepcióról. De nem mondja meg, mitől (és főleg, hogy hogyan) működik a Szil. szöveg.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26619 Írta: Anonymous
Én most fejeztem be a könyvet, és a 48-ik oldal környékén olvastam, hogy a tündék, és Manwe (a legfőbb Vala) az embereket Iluvatar bánatának tartja.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26618 Írta: Anonymous
Lamorak: Asszem megtaláltam a választ a kérdésedre, hogy mitől műxik a GyU szövege: A választ a Carpenter féle T. életrajz utolsó oldalán találod. (A levél)<br> Ha lesz időm be is gépelem mindenki okulására.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26617 Írta: Anonymous
De elsüllyedt ez a topik...<br> <br> Senki nem olvas mostanában Szilmarilokat?<br> És senkinek nincs kérdése?<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26616 Írta: Anonymous
Kösz, majd talán egyszer látok olyat...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26615 Írta: Anonymous
Lila, és egy nagyon csúnya festmény van rajta. Nem tudom, Szukitsék kivel csináltatták ezt a borítót, de nagyon szánalmas lett.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26614 Írta: Anonymous
Toma: Hogy néz ki az eleje?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26613 Írta: Anonymous
Nem az a baj a letöltéssel, hogy kalózkodás-- az a baj, hogy nem tudok a szövegre hivatkozni.... (sokszor még a paperbackekre sem lehet, mert az általános referencia mindig a legújabb hardback. Micsoda disznóság.)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26612 Írta: Anonymous
Igen, a Gyűrű keresését én is láttam, valószinűleg új kiadás jelent meg belőle, de én nagy alakúban láttam, amiből arra következtetek, hogy abban benne van mind a két rész.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26611 Írta: Anonymous
ugyanaz. De nem lehet bármikor letölteni, csak néha...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26610 Írta: Anonymous

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26609 Írta: Anonymous
Hihihhi, egy része már megvan! Odáig, hogy Arwen elindul Frodóval..

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26608 Írta: Anonymous
Hehehe, én lehet, hogy hamarosan az első film scriptjéhez is hozzá jutok! :-) )<br> (remélem...)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26607 Írta: Anonymous
gátlástalan kalózlekűeknek:<br> <br> A HoME-sorozat könyvei is letölthetők arról a tolkien.RU-s címről... :) <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26606 Írta: Anonymous
A History of M-e-bol _csak_ az elso ketto van leforditva (=Elveszett mesek I-II), a tobbi 10 nincs. Ha latod oket, vedd meg, nagyon fontosak es jok. A 4700 ft. sem olyan sok, ezeknek darabja 10 font Angliaban is, ugyhogy meg csak nem is tesznek ra sokat.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26605 Írta: Anonymous
Batti: Erzsébet krt, Hunnia mozi mellett. Nem túl igényes a borítója, de a tartalom a lényeg. Ha Eianak esetleg mégse kell a könyved, itt vagyok én. :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26604 Írta: Anonymous
Szia!<br> Sajna tegnap nem volt nálam pénz, de mihelyt tudom megveszem, és már alig várom, hogy olvashassam. Egyszerűen nem akar elengedni ez a tolkieni világ. Félek, hogy amikor két hét múlva elkezdődik a tavaszi félév, én még mindig Középföldén fogok bolyongani. :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26603 Írta: Anonymous
Eia: perszehogy oda adom, irj egy magán mailt (cím a nevemben), hogy egyeztessünk.<br> <br> Finduilas: melyik könyves boltban láttad az egykötetes GYűrű Keresése-t?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26602 Írta: Anonymous
Szia Finduilas!<br> <br> Ha ennyire nem kaphato, akkor szerencsed van! <br> Vedd meg gyorsan, mert elviszik! :) <br> Vagy mar meg is tetted?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26601 Írta: Anonymous
Bár így lenne ötösöm a lottón! Tegnap bementem egy könyvesboltba, amelyikbe még sosem voltam, és mit látok? A gyűrű keresését. Mind az egykötetes, mind a kétkötetes változatban. De az utóbbiból csak a második rész volt kirakva, az viszont csak 630 Ft. Egybe viszont 2700 körül van. Ez egyébként a Hunnia melletti könyvesbolt. <br> A History of Middle Earth-ból egy csomó van a Rákóczi úti nagy Libriben is. Darabonként 4700! Amúgy ezek között van olyan is, ami nincs lefordítva magyarra? Pl a Shaping of Middle-Earth, vagy a People of ME?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.624 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére