Szilmarilok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26694 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Szilmarilok
MA 16.20 FELVÉTEL INDUL 8(GYU)!!!!!!!HBO

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26692 Írta: Anonymous
Gandalf:<br> <br> de igenis csak rójuk! :)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26691 Írta: Anonymous
Olórin: Azért ne rójuk már föl Szobotkának, hogy az elfet tündérnek, a dwarfot meg törpének fordította!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26690 Írta: Anonymous
ta meri: Azt hiszem, a Hobbit-nevezzük így - még egy kezdeti stádiuma a GYU világának, talán Tolkien nem is akarta eleinte ekkorának, illetve a legelső verziókban nem is szerepeltek a szerző szándékaiban a tündék a regényben, ez tudomásom szerint egy különálló és jóval régebbi fantáziavilág volt Tolkiennél. Ezeket kapcsolta össze a Hobbit írása során. <br> Talán egyetlen szereplő nem megy át komoly fejlődésen a GYU-hoz képest és ez Gollam. Ő már akkor is olyan, mint mindíg. Csak ott még Nyelemnek hívják...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26689 Írta: Anonymous
Igaz, hogy még nem vagyok csúcsprofi angolból, de az eredeti GYU-ból már olvastam néhány fejezetet. Meg kell vallanom, nekem a magyar verzió jobban tetszik! <br> Persze lehet, nem elég jó az angolságom a finomabb részletekhez, ám magyarul mintha teljesebbnek érezném a mondatokat, választékosabbnak a szóválasztásokat.<br> Ha már elég jól tudok angolul, elolvasom az egészet az elejétől, biztosan nagy élmény lesz.<br> A Babó-fordítás sajnos gyakorltilag olvashatatlan a számomra, főleg a GYU és a Szilmarillok után. <br> Csak a negyedénél jöttem rá, hogy a manók az orkok, na meg a fegyverek is nyoma vezettek. A Zsákos megmaradt Bagginsnak, Völgyzugoly Rivendellnek, stb. (Nekem a kedvencem a nevek közül Völgyzugoly; még nem tudtam mi is lehet ez, de a hangzásából éreztem, hogy valami nagyon szép hely.)<br> A szilmarillok fordítása szerintem nagyon jó; ez egy ilyen sztori, így kell elfogadni.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26688 Írta: Anonymous
A Babót akkor tudtam valamennyire elfogadni mikor ugy olvastam mint a szereplők elé tartott görbe tükröt, ahol Gandalf sem tökéletes(kissé hiú). Persze az elnevezések attól még valóban idegesítőek, annyira más mintha nem is ugyanaz írta volna, mint a Gyu-t, vagy ez csak a fordítás miatt van így, eredetiben milyen?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26687 Írta: Anonymous
ÉszaH<br> <br> nem azért mondom, itt van nálam az angol SZILM is....<br> <br> Tele van az eredeti is kötőszavakkal.<br> <br> AZ LETT VOLNA A FATÁLIS, ha ezt ''stilizálja'' Gálvölgyi! Az tönkretette volna a szöveget.<br> Pont ettől olyan hatásos a szöveg, mintha egy ótestamentumi történetet olvasnál!<br> <br> Ez ÍGY HELYES! Ezt szándékosan így írta meg Tolkien, és ettől nehéz és értékes a Szilmarilok szövege.<br> <br> Ne haragudj, de vagy nem olvasol figyelmesen, vagy nem tudsz eléggé angolul (amit kétlek). Olyat mondani, hogy ''csapnivaló'', elég meredek dolog. Én már két regényt tettem át magyarra, de még így se merném ilyen keményen kritizálni Gálvölgyit.<br> <br> A Gálvölgyi-fordítás zseniális és csodaszép. Tessék sokszor elolvasni.<br> Egyetlen hibát lehet neki felróni, hogy egyes neveket az eredeti írásmóddal, és nem a későbbi magyar fordításokban megszokott módon ír (pl. Saruman Szarumán helyett, Sauron Szauron helyett stb.)<br> <br> <br> A BABÓ-ról:<br>
<br> <br> Na, az a fordítás közelebb áll a pocsékhoz. Aki a ''doorstep''-et képes ''ajtólépcső''-nek fordítani, a hobbitból értelmetlen ökörséggel babót csiálni, a törpökből és töndékből törpÉt és tündÉrt, nos azt nem tudom jó fordítónak tartani.<br> A versbetétei jók.<br> <br> üdv<br> Olórin<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26686 Írta: Anonymous
Lamorak: Én szívesen megpróbálnám a mythopoétikus irodalmat megközelíteni, de nincs alapom hozzá. Nem tudom, például mi tartozik ide.<br> <br> Alyr: Azért A babó fordítása nagyon jó, csak nem Középföldéhez. Szerintem pl. a Nyelem és a babó önmagukban egészen ötletes szóképzések!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26685 Írta: Anonymous
Alyr, igazad van a Babóhoz képest tényleg műremek. Nem is lenne annyira rossz a Szil. fordítása, ha egy mondaton belül nem lenne 25 db és kötőszó. :-) Néhol elfelejtett a lány stilizálni. <br> ÉSzAH

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26684 Írta: Anonymous
MINDENKI KAPCSOLJON AZ HBO-RA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<br> OTT MEGY AZ ÍGY KÉSZÜLT A GYURUK URA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26683 Írta: Anonymous
Hát az az igazság, hogy valószínűleg nem lenne rá igény főleg nem 'hálivúdban', ami általában ugye a célközönség! Csak nagyon kevesen lennének rá kíváncsiak, max. akkor nem, ha a felismerhetetlenségig átírnák a történetet. (Ez az én véleményem, szóval lehet vele vitatkozni! :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26682 Írta: Anonymous
Sajnos nem!<br> <br> Igy ram harul a feladat, hogy leendo multimilliomoskent felvallaljam a Narn i hin Húrint, es a Beren es Lúthient! :) ))

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26681 Írta: Anonymous
szerintem nem.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26680 Írta: Anonymous
Sziasztok! A véleményetekre lennék kíváncsi! Ha valóban sikeres lesz a LOTR-trilógia (ez már majdnem biztos), szerintetek van-e rá esély, hogy a Szilmarilokból megfilmesítsenek egy-egy történetet (mondjuk a Beren és Lúthient)? És egyáltalán, kíváncsi lenne-e az ilyen filmre a nagyközönség?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26679 Írta: Anonymous
Nos: Már elnézést hogy megint beleszólok, de mért rossz a Gálvölgyi- féle fordítás?<br> A Babóhoz képest kész műremek.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26678 Írta: Anonymous
Finduilas!<br> <br> :) ))<br> Orulok, hogy tetszett!<br> valoban a vege dobbenetes, de az Elveszett mesekben sem rossz. Ahogy Ninel menekul a szakadekhoz, a levelek elszaradnak a laba nyomaban! Borzongas!!! <br> Es hogy tetszett az a resz, amikor Túrin odaajandekozza a kest a fellabunak? (Most nem jut eszembe a neve.) Szvsz az egyik legszebb.<br> Mar latom magam elott a mozivasznon, ahogy a gyermek csillogo, oszinte tekintettel tartja fel a kezeben a kest! A szemekbol kiolvasod, hogy ez az ember jo. Hihetelenul josagos...<br> <br> Ha adtok penzt, eskuszom megcsinalom! :) ))

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26677 Írta: Anonymous
Akit érdekel: A Szil. kétféle kiadásban is kapható a Libri Könyvpalotában angol nyelven, mindkettő paperback. Az egyik 3000 Ft, a másik 3600. (Diák-kedvezmény van, 10%.)<br> ÉSzAH<br> ui.: Lamorak igazad volt, tényleg csapnivaló a Gálvölgyi Judit féle forditás. Azért nem bánom, hogy először magyarul olvastam, úgy is alig értettem. :-)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26676 Írta: Anonymous
Tenyleg van az _egesz_ History of Middle-earth? Es mennyire dragan (mennyivel 4000 ft folott kotetenkent)?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26675 Írta: Anonymous
Szerepjatek es fantasy szakuzlet. Lajos u. vmennyi (talan 2.?), Budan.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26674 Írta: Anonymous
MI a f*** az a Silverland?hol van?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26673 Írta: Anonymous
Amennyire tudom, a Silverlandben kaphatók ezek a könyvek...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26672 Írta: Anonymous
Nem, (meg) nem olvastam a Return of the Shadow-t, bar megvan... meg nem volt idom ra.<br> <br> Herodotos kiraly! Persze, hogy nem tudnank sokat az egyiptomi mitologiabol csak Herodotoson keresztul, de nem is az a lenyeg igazan. A Szilmarilok tunde-szerzojen (szerzoin-kompilatoran-szerkesztojen) keresztul sem tudunk sokat az emberi tortenelem korai szakaszairol, pl. Epp az az erdekes Herodotosban, hogy mint gorog mit lat meg Egyiptomban, Babilonban, Skythiaban, es ahol meg megfordul. (Nemreg jelent meg Rosalind Thomas neves oralitas-kutato uj konyve Herodotosrol es kulturalis kontextusarol; kivancsian varom, hogy legyen idom elolvasni.)<br> Ezzel egyebkent egy nagyobb Szil.-kerdest is felhoztam: a szerzoi poziciok kerdeset, amit persze nincs most idom kifejteni. De hat majd bepotoljuk meg.<br> Gandalf: szerintem probaljuk meg koruljarni kozosen, mi a mitopoetikus irodalom. Ne en mondjam mar meg (es mintha en tudnam, pontosan...). Miben kulonbozik (minel konkretabban es pontosabban!) attol, amit fantasynak hivunk/nak? Milyen viszonyban all a 'valodi' mitologiakkal es mitologikus szovegekkel? Milyen szerep jut a szovegszerusegnek mint olyannak a mitopoetikus hatasban? Stb. stb.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26671 Írta: Anonymous
Thingol:<br> Akarommmmm......<br> Meglehet még venni valahol?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26670 Írta: Anonymous
Woreus: Aki azt képzeli magáról, hogy orkok leszármazottja jobb ha orvoshoz fordul!!!!<br> A Szilmarilok nem 'durva' inkább nehéz, bár a benne szereplő történetek kis kivétellel szomorú, tragikus históriák, de ebben a szomorúságban rejlik a varázsuk.<br> Engem az a rész fogott meg leginkább, mikor a bölcs és halhatatlan tündék először látnak a magas kortól meghalni egy embert, és nem értik mi ez, hisz senki sem bántotta.<br> Számtalan ilyen van még. Például itt eleinte nincs szükség a Napra, Holdra, elegendőek a csillagok. Nem értettem ezt eleinte, de később rájöttem a megoldásra: nem kellett világosság, mert nem volt még sötét!!!! Azt Morgoth csinálta valamivel később. <br> (Na ezért mit fogok kapni Olorinéktól... :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26669 Írta: Anonymous
ta meri: Nézd meg az ISTAROK c. topikot, és választ kapsz a kérdéseidre. Egyébként a Valák, azaz Világőrök küldték őt vissza befelyezni a munkáját, azaz segíeni Szauron elpusztításában.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26668 Írta: Anonymous
Olórin:<br> Én sajnos még nem olvastam,de van egy-két ismerősöm aki igen,és az eggyik lehet,hogy begojózott mert azt képzeli magárol ,hogy az<br> orkok leszármazottja,álmában rajzolgat ....stb.<br> A másiknak csak szimplán látomásai voltak.<br> Nos ez a könyv télleg ilyen..ö..ö...durva?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26667 Írta: Anonymous
Ery: merre? Én csak interneten néztem, de ott nem láttam mostanában a Tolkienos könyvek között.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26666 Írta: Anonymous
Gandalf ezek szerint nagyobb mint gondoltam. Kérdezhetek még valamit vele kapcsolatban?(bár nem ide tartozik)<br> amikor elmeséli lezuhanását, azt mondja, hogy visszaküldték. ezt, hogy értsem? Ki?<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26665 Írta: Anonymous
Ta meri: Én tudok egy helyet, ahol még kapható. Legalábbis ma reggel 7-kor még igen.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26664 Írta: Anonymous
Olórin: köszi a segítséget, azaz igazság, hogy bíztam benned, eddig mindig tudtál segíteni. sajnos aGyűrű keresése nincs meg, és úgy néztem, hogy perpillanat nem is vásárolható meg.<br> Thingol említett egy topicot, ahol szóba kerülnek a mágusok, melyik tpoicról van szó?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.600 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére