Nyelvek és írások

Több
12 éve 3 hónapja #406378 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
De, általában igen, de nem feltétlenül. A pontok száma a tartandó szünet hosszát jelzi, esetleg a nyomatékosságát. Szerintem.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 3 hónapja #406376 Írta: Éogil
Éogil válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Bocsi, hogy így belekontárkodok, de a kettőspontot ("mint ahogy most: Jókedvű vagyok.") a tengwar írásnál nem három egymás alatti ponttal jelöljük? Tényleg bocs, ha most egy jó nagy hülyeséget kérdeztem, nem nagyon értek hozzá, csak nagyon szeretem. :roll:

Cerebrum írta:

Dreamland írta: Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, amennyiben tudtok. A legjobb barátom imádja az oldalt és a könyvet és magát a tündeírást (bár tudom, hogy ilyen nincs), szóval a tengwákat. Ajándékba szeretnék neki készíteni valamit, amihez egy idézetet próbáltam lefordítani a szótár segítségével, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerült. Ha esetleg valamelyikőtök ért hozzá, és nem nagyon megtenné, hogy segít?
"Hogy egyszerűen azt mondhassuk, mint ahogy most: Jókedvű vagyok. Van történetem...és lesz ezután is" Erről lenne szó. Előre is nagyon szépen köszönöm :oops:

Mivel nálad sem volt egyértelmű, hogy most fordítást és átírást kérsz, vagy csak átírást, így csak átírtam tengwákkal:

klikk

Aurë Entuluva!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 3 hónapja #406365 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Dreamland írta: Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, amennyiben tudtok. A legjobb barátom imádja az oldalt és a könyvet és magát a tündeírást (bár tudom, hogy ilyen nincs), szóval a tengwákat. Ajándékba szeretnék neki készíteni valamit, amihez egy idézetet próbáltam lefordítani a szótár segítségével, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerült. Ha esetleg valamelyikőtök ért hozzá, és nem nagyon megtenné, hogy segít?
"Hogy egyszerűen azt mondhassuk, mint ahogy most: Jókedvű vagyok. Van történetem...és lesz ezután is" Erről lenne szó. Előre is nagyon szépen köszönöm :oops:

Mivel nálad sem volt egyértelmű, hogy most fordítást és átírást kérsz, vagy csak átírást, így csak átírtam tengwákkal:

klikk

Adam33 írta: szia! Elösször is köszönöm az eddigieket,Ígérem többször nem írok ide.. :D D még 4 szót szeretnék leforditattni sindarinra aztán átirni tengwarra. Apa,Anya,Örökké/Mindig,Szeretni/Szeretet..mindegy melyik.. :D
Előre is köszönöm!

Alae:

klikk

Bal oldalon klasszikus, jobb oldalon beleriandi módban. Mindkettőnél meghagytam a normál (tehát nem dőlten szedett) változatot is, mivel szvsz rövid szavak nem néznek ki jól dőlten írva...

Ja, és a szavak fentről lefelé: adar (apa), emel (anya), uireb (örökké), meleth (szeretet).

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

• Adam33
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 3 hónapja #406343 Írta: Adam33
Adam33 válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
szia! Elösször is köszönöm az eddigieket,Ígérem többször nem írok ide.. :D D még 4 szót szeretnék leforditattni sindarinra aztán átirni tengwarra. Apa,Anya,Örökké/Mindig,Szeretni/Szeretet..mindegy melyik.. :D
Előre is köszönöm!

Több
12 éve 3 hónapja #406293 Írta: Cerebrum
Figyu, ha nem bírod konkrétan leírni, hogy mit akarsz, akkor mégis hogy a jó kék égbe találjam én ki magamtól?

Szóval harmadszor kérdem: milyen nyelvre legyen lefordítva, azon kívül, hogy ne hindire?

Látom amúgy még mindig nem vágod mi a különbség fordítás és átírás között. Fordítani egyik nyelvről a másikra lehet. Átírni meg egy adott írásrendszerről egy másikra. Vagyis foghatom én a te magyar nyelvű, latin betűkkel leírt mondatodat, és átírhatom tengwákkal (így nevezik azt a bizonyos írásmódot, amire így harmadszorra végre sikerült utalást tenned, hogy olyat szeretnél), de attól az még nem lesz átfordítva, ugyanúgy magyarul lesz. De az átírás előtt át is fordíthatom ezt a bizonyos mondatot egy másik nyelvre, amit leírhatok szintúgy latin betűkkel, de akár tengwákkal is.

Tehát akkor ezek után még egyszer. Mit is szeretnél pontosan?

Szimpla átírást tengwákkal? (Azaz a mondat attól még marad magyarul.) Vagy előtte fordítsam is át a kérdéses mondatot? Ha igen, akkor MILYEN nyelvre?

Ááá... vagy tudod mit, megkönnyítem a dolgod. Jó lesz sindarinra (ez az egyik tündenyelv neve) átfordítva, és úgy átírva tengwákkal?

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
12 éve 3 hónapja #406292 Írta: Metaflora
Metaflora válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

schmidhoffer írta: Szia, fordítást kértem volna mint ahogy az első hozzászólásban is írtam...
Arra a kinézetre szerettem volna, amit másoknak is belinkelsz, miután kész vagy vele..
Azért nem írtam, h tünde írással, mert tudom, h ilyen nincs..valószínű, ha hindi-re szerettem volna, akkor hindi fórumot keresek fel... :|
Kösz a "türelmet"...

Ami azt illeti, szerintem Cerebrum kifejezetten türelmes veletek, amikor minden ellenszolgáltatás nélkül, szívességből megválaszolja ezt a rengeteg kérdést, amit ráadásul nem sokan tudnának megtenni, és egyáltalán nem kötelessége. Én nem venném sértésnek azt az egészen minimális elvárást a részéről, hogy valami halovány fogalmatok legyen arról, mit is kértek. Minden bizonnyal hindi nyelvű szöveget is le lehet írni tengwarral vagy egyéb "tünde írással", de ha maradunk csak a fórumból feltételezhető tolkieni világnál, vagy akár csak a tündéknél, akkor is több különböző nyelv jöhet szóba, ha fordítást kérsz. A puszta fordítás után viszont még mindig latin betűs szöveget kapsz vissza, akármelyik nyelvre történt is a fordítás. De ha csak a betűk tetszenek, nem feltétlenül kell fordítást kérned, a magyar nyelvű változat is többféleképp átírható. Ez mind rengeteg különböző variáció, és szerintem ha szívességet kérsz egy idegentől, akkor belefér, hogy pontosan meghatározd, mit szeretnél, és ne ugráltasd fölöslegesen azzal, hogy hát csináljon minél több verziót, valamelyik csak megtetszik.

• schmidhoffer
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 3 hónapja #406288 Írta: schmidhoffer
schmidhoffer válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Szia, fordítást kértem volna mint ahogy az első hozzászólásban is írtam...
Arra a kinézetre szerettem volna, amit másoknak is belinkelsz, miután kész vagy vele..
Azért nem írtam, h tünde írással, mert tudom, h ilyen nincs..valószínű, ha hindi-re szerettem volna, akkor hindi fórumot keresek fel... :|
Kösz a "türelmet"...

• Dreamland
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 3 hónapja #406276 Írta: Dreamland
Dreamland válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, amennyiben tudtok. A legjobb barátom imádja az oldalt és a könyvet és magát a tündeírást (bár tudom, hogy ilyen nincs), szóval a tengwákat. Ajándékba szeretnék neki készíteni valamit, amihez egy idézetet próbáltam lefordítani a szótár segítségével, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerült. Ha esetleg valamelyikőtök ért hozzá, és nem nagyon megtenné, hogy segít?

• Boris
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 3 hónapja #406274 Írta: Boris
Boris válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Cerebrum írta:

Boris írta: Az elsőt : "Sílo in elin ir adevenithanc." "Ragyogjanak a csillagok mikor újra találkozunk."

Nagyon köszönöm ;)

Alae:

kepfeltoltes.hu/120724/tengw_boris_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ohhh.... hálás köszönet érte!!!! Eszméletlen jó lett! ;) Mivel tartozom ? :)

Több
12 éve 3 hónapja #406251 Írta: Cerebrum
Na jó, mostantól mindenki, aki átírást vagy fordítást szeretne, egy miriant fog küldeni a Tol Eressëa-i bankszámlaszámomra és punktum. :mrgreen:

Sötét Úr írta: Üdv, Cerebrum, és mindenki, aki itt besegít... :)

A Vendégkönyvünkbe érkezett két hete egy eltévedt kérés.

Beke Marci írta: Segítségre lenne szükségem, a következőt szeretném tünde nyelvre lefordítani: az élet túl rövid az állandó gyűlölködéshez. Ha segítene valaki akkor az email címemete küldje. Köszi!

A címe beke [pötty] marci [csigavonal] citromail [pötty] hú
Lécci, segítsetek neki! (Tudom, tünde nyelv... gyanítom, hogy amelyiken megvalósíthatóbb, annál jobb.)

Mondjuk:

Estent i guil hebed goth uireb.

(Nem küldözgetem emailben, ha már kér valamit vegye a fáradtságot, és olvassa el itt a választ.)

Boris írta: Az elsőt : "Sílo in elin ir adevenithanc." "Ragyogjanak a csillagok mikor újra találkozunk."

Nagyon köszönöm ;)

Alae:

kepfeltoltes.hu/120724/tengw_boris_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

schmidhoffer írta: Szia, igazából nem nagyon tudom mi a különbség a nyelvek között, egész egyszerűen tetszik maga a betű stílus.
Szóval lehet több változat is, aztán majd amelyik tetszik:)
Köszönöm :)

Na, jó. Akkor most gondold át még egyszer, hogy mit szeretnél:

Fordítást? (De az ég szerelmére, melyik nyelvre? Angolra? Hindire? Szuahélire? Mert azt még mindig nem írtad...)
Átírást? (Ha már betűkről, meg stílusokról írsz...)
Fordítást és átírást? (A kettő nem ugyanaz!)

Adam33 írta: Hali!:D Megint itt vagyok..:/ most fateromnak szeretnék kérni egy idézet forditást sindarinra aztán átirni tegwarra..ha nem lenne nagy kérés megtudnád úgy csinálni, hogy 2sorba..a vesszőtől új sorba ragd :D
de ha nehéz átforditani vagy csak nagyon átkell alakitani a mondatot akkor elég ha simán tengwarra átírod!
A mondat: SOSE BECSÜLD LE AZT, AKINEK NINCS VESZTENI VALÓJA!
Előre is köszönöm a segítségedet!!

Csak átírtam:

kepfeltoltes.hu/120724/tengw_adam33_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tothtun írta: Sziasztok!
Tetováláshoz kérném a segítségeteket!
Tünde írással szeretném magamra tetováltatni a következő szót: Elmúlik. Sajnos lefordítani sem tudtam, nemhogy átírni tünde írásra. :( Nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm!

Oké, és milyen nyelvre legyen lefordítva? (Csak azt ne mondd, hogy tünde nyelvre, mert hajam tépem. :P ) És milyen értelemben gondolod azt, hogy "elmúlik"?

Olyan meg nincs, hogy tünde írás. (Mint ahogy olyan sincs, hogy "ember írás".) Van sarati, tengwar és rúnák.

• tothtun
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #406153 Írta: tothtun
tothtun válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Sziasztok!
Tetováláshoz kérném a segítségeteket!
Tünde írással szeretném magamra tetováltatni a következő szót: Elmúlik. Sajnos lefordítani sem tudtam, nemhogy átírni tünde írásra. :( Nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm!

• Adam33
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja - 12 éve 4 hónapja #406125 Írta: Adam33
Hali!:D Megint itt vagyok..:/ most fateromnak szeretnék kérni egy idézet forditást sindarinra aztán átirni tegwarra..ha nem lenne nagy kérés megtudnád úgy csinálni, hogy 2sorba..a vesszőtől új sorba ragd :D
de ha nehéz átforditani vagy csak nagyon átkell alakitani a mondatot akkor elég ha simán tengwarra átírod!
A mondat: SOSE BECSÜLD LE AZT, AKINEK NINCS VESZTENI VALÓJA!
Előre is köszönöm a segítségedet!!
Utolsó szerkesztés: 12 éve 4 hónapja által.

• schmidhoffer
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #406092 Írta: schmidhoffer
schmidhoffer válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Szia, igazából nem nagyon tudom mi a különbség a nyelvek között, egész egyszerűen tetszik maga a betű stílus.
Szóval lehet több változat is, aztán majd amelyik tetszik:)
Köszönöm :)

• Boris
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #406049 Írta: Boris

Cerebrum írta: Hát, jó.

Akkor még egy kérdés. Melyik fordításváltozatot írjam át az alábbiak közül?

Sílo in elin ir adevenithanc. (Szó szerint: "Ragyogjanak a csillagok mikor újra találkozunk.")

vagy

Sílo in elin na lû en-adovaned vín. (Szó szerint: "Ragyogjanak a csillagok újratalálkozásunk órájára.")

Az elsőt : "Sílo in elin ir adevenithanc." "Ragyogjanak a csillagok mikor újra találkozunk."

Nagyon köszönöm ;)

Több
12 éve 4 hónapja #406031 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Üdv, Cerebrum, és mindenki, aki itt besegít... :)

A Vendégkönyvünkbe érkezett két hete egy eltévedt kérés.

Beke Marci írta: Segítségre lenne szükségem, a következőt szeretném tünde nyelvre lefordítani: az élet túl rövid az állandó gyűlölködéshez. Ha segítene valaki akkor az email címemete küldje. Köszi!

A címe beke [pötty] marci [csigavonal] citromail [pötty] hú
Lécci, segítsetek neki! (Tudom, tünde nyelv... gyanítom, hogy amelyiken megvalósíthatóbb, annál jobb.)

Több
12 éve 4 hónapja #406011 Írta: Cerebrum
Úgy írtam át. :) Az italic szimplán azt jelenti, hogy dőlten van szedve.

• Rolibvb
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #406006 Írta: Rolibvb
Rolibvb válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
értem!
a tengwar anatar és az itallic között mi a különbség?
úgy is érdekelne a nevem :D
vhogy majd meghálálom :D

Több
12 éve 4 hónapja #406005 Írta: Cerebrum
Hát, jó.

Akkor még egy kérdés. Melyik fordításváltozatot írjam át az alábbiak közül?

Sílo in elin ir adevenithanc. (Szó szerint: "Ragyogjanak a csillagok mikor újra találkozunk.")

vagy

Sílo in elin na lû en-adovaned vín. (Szó szerint: "Ragyogjanak a csillagok újratalálkozásunk órájára.")

• Boris
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #406001 Írta: Boris

Cerebrum írta:

Boris írta: Nem tudtam, hogy rosszul volt lefordítva. Konkrétan ezt a szöveget szeretném ha lefordítanád sindarinra és tengwar dőlt betűs írásra átírnád: "Csillagok ragyogjanak, mikor újra találkozunk" (lehet ez nem az eredetiről lefordított szöveg, de számomra ez sokat jelent),

Nagyon Szépen Köszönöm!

Csakhogy pontosítsunk. Tehát az eredeti quenya mondat rossz sindarin átfordításának pontatlan magyarra fordítását szeretnéd visszafordíttatni sindarinra? :)

"Csillagok ragyogjanak ,mikor újra találkozunk"...ezt a szöveget szeretném úgy ahogy Pinkynek is csináltad, ennyi. Köszönöm!

Több
12 éve 4 hónapja #406000 Írta: Cerebrum
Az Annatar nem mód, hanem stílus, jobban mondva betűtípus.

És igen, természetesen nem ez az egyetlen, ld. pl.:

www.flickr.com/photos/32039090@N02/7534419900/in/photostream

• Rolibvb
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #405997 Írta: Rolibvb
igen így gondoltam köszi. Tengwar anatar módon kívűl van még vmilyen lehetőség leírni a nevem? A tengwar anatar írás tetszik :)

Több
12 éve 4 hónapja #405996 Írta: Cerebrum
Úgy érted átfordítva?

Nos, a vezetékneved ("Bíró") szó szerint badhor vagy badhron sindarinul. A keresztneved eredeti germán alakja ("Hrodland") a "hroud" és "land" szavakból tevődik össze, jelentése ennek megfelelően "híres föld". Ez sindarinra fordítva (mondjuk) *aglardor. A kettőt összerakva ezek szvsz az eredeti magyar névsorrendben adnak hangzatos névalakot, tehát Badhron Aglardor.

• Rolibvb
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #405995 Írta: Rolibvb
Sindarin nyelven a nevem,h lehetne írni?

• Rolibvb
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #405994 Írta: Rolibvb
köszi Encsi :)

Több
12 éve 4 hónapja #405993 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Rolibvb írta: köszönöm Cerebrum mester! Ez most tengwar anatarra a Roland,vagy a teljes nevem a Bíró Roland? Sindarin nyelven,h nézne ki a teljes nevem?

Az a teljes neved.

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

• Rolibvb
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #405990 Írta: Rolibvb
köszönöm Cerebrum mester! Ez most tengwar anatarra a Roland,vagy a teljes nevem a Bíró Roland? Sindarin nyelven,h nézne ki a teljes nevem?

Több
12 éve 4 hónapja #405988 Írta: Cerebrum

Boris írta: Nem tudtam, hogy rosszul volt lefordítva. Konkrétan ezt a szöveget szeretném ha lefordítanád sindarinra és tengwar dőlt betűs írásra átírnád: "Csillagok ragyogjanak, mikor újra találkozunk" (lehet ez nem az eredetiről lefordított szöveg, de számomra ez sokat jelent),

Nagyon Szépen Köszönöm!

Csakhogy pontosítsunk. Tehát az eredeti quenya mondat rossz sindarin átfordításának pontatlan magyarra fordítását szeretnéd visszafordíttatni sindarinra? :)

kvandos írta: Nagyon köszönöm a fordítást!

Esetleg egy utolsó kérésem még lehetne: az Eszter nevet szeretném még tengwar anatar dőlt írással.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
:-)

kepfeltoltes.hu/120714/teng_kvandos_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

schmidhoffer írta: Sziasztok, nekem a következő mondatot kellene lefordítani:
" Támaszkodj a benned lévő erőre.."
Hálás köszönet :)

És milyen nyelvre?

Rolibvb írta: már egy ideje szeretnék tetoválást csináltatni,eddig az volt a terv,h kínai írásjelekkel szeretném a nevem!
ekkor épp bekapcsoltam a tv-t és az egyik kedvenc filmem ment a Gyűrűk ura,és innen jött az ötlet,h lehetne a filmben használt betűstílussal a nevem!

Ezért szeretném azt kérni,h a Roland nevet áttudnád-e írni nekem,Tengwar írásmóddal meg,amilyen írásmód van :D
vagy esetleg a teljes nevet: Bíró Roland!
Előre is köszönöm!
Üdv

kepfeltoltes.hu/120714/tengw_rolibvb_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Adam33 írta: Sziasztok! Készen lettek a tetoválások.. :) köszönjük a segítséget!:)

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. www.kepfeltoltes.hu

Akkor most már elárulhatom, valójában mit is tetováltattál magadra? :mrgreen:

(Csak viccelek persze...)

• Rolibvb
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #405987 Írta: Rolibvb
azt szeretném kérdezni,h a Roland nevet áttudná-e írni nekem valaki,Tengwar /Anatar/írásmóddal meg,amilyen írásmód van :D
vagy esetleg a teljes nevet: Bíró Roland!
Előre is köszönöm!
Üdv

• Adam33
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #405984 Írta: Adam33
Sziasztok! Készen lettek a tetoválások.. :) köszönjük a segítséget!:)
Melléklet:

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. www.kepfeltoltes.hu

Több
12 éve 4 hónapja #405983 Írta: Gandalf

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.453 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére